Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    А што се покажало поефикасно , сирупот или чепче? Еве по еден саат му мерам, пак има 38.6 (а пред тоа имаше 38.7).

2. detence2020

detence2020 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    41
    Каков сируп му даваш? Јас користам Нурофен и веднаш му ја симињаше тт на синко.Ни Далерон ни Блок Макс ни Парацетамол не му делува

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Чепче Неофен, сируп Блокмакс кај нас најефикасни се покажаа ама треба да се консултираш со доктор за дозирањето. Јас најчесто давав на 4 саати назменично сируп Блокмакс, чепчиња Ефералган ова кога гореше од температура. Инаку, само сируп Ефералган на 6 саати или Блокмакс на 8 саати зависи.

4. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Ефералган, на база на парацетамол.

5. detence2020

detence2020 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    41
    Го немам користено.За чепчињата сум слушала дека се многу ефикасни, не знам друго што да ти кажам.Со лесно

6. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    18.402
    Чепче е за полесна апликација ако плука сируп. Кај синко исто делуваат, можеби чепче малку пократко дејство има а можеби и сум грешка затоа што бев под стрес.

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Јас имам забележано чепчето нагло му ја симнува температурата, одма живнува. Сирупот на пример делуваше после 40-50мин и никогаш не му ја спушташе до нормално туку од 39.5 најниско до 38 и за брзо пак качува. Чепчето ми се покажало како поефикасно ама може си зависи и со што се бори организмот.

На Sexybaby86 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    18.402
    Мислам дека има разлика и за колкава температура се работи. Твоето синче качуваше и до 40 ако добро памтам. Синко до 38,5 ама многу тешко ја поднесуваше. Омалаксан цело време беше, три дена беше за никаде. Само титем и сирупи.
    Јас мачкав и со мешавина ракија вода (не знаев дека може и медицински алкохол 70%) и тоа доста го разладуваше.
    Кај синко и чепче не беше многу ефикасно веднаш да му падне, 30 мин, ама сируп и до 1 час фаќаше, имаш право за ова.
    Кај синко сирупот и до 6 часа држеше, и ја спушташе до 37, па и до 36,8.

На Jana06 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  9. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    После чепчето не спадна тт баш, 38.6 , па беше поладен, па пак 38.5, облоги па 38.00. Се чудам како сирупи/чепчиња а не сака ништи да стави в уста. Вода си пие....

10. фина96

фина96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    121
    Здраво мајки,
    Можеби прашањето не ми е за оваа тема, сепак добро би ми дошол некој совет и искуство од вас. Малата ми е 18 месеци и пред некое време почнаа да и се појавуваат темни влакненца по бутините накај газето и на рацете од лактот до рамењата. Бевме на лекар, крвна слика направивме, рекоа дека се е во ред, дека е можно некој во семејството да имал повеќе влакна по телото па дека е можеби поради тоа. Сега гледам и се појавија нови темни влакна над колената и баш се остри. Не знам дали ќе исчезнат по одредено време или уште ќе излегуваат нови. Секој совет е добредојден.

11. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    2.291
    Мајки синко беше настинат, и сеуште се опоравува, слушам дека има секрет кога цица и кога спие... капак и 3ките ги извади сите во исто време :x
    Забележав пред некој ден му потекле лимфните јазли на вратот од двете страни.
    Да не има некој искуство, претпоставувам се повлекуваат сами кога ќе пројде вирусот... и дали е можно заради запчињата да се имаат зголемено?
    13 месеци

12. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    мајки денес правиме 13 месеци..
    неколку дена незнам што се случува,детево седи до 1 саат навечер несака да спие,во 00h како уклучена во струја,игра, пее, трча,се молиме да заспие..
    Може ли регресија на спиење покасно да ја фати? бидејки знам дека е на 12месеци
    преку ден си спие убаво исто секој ден,но навечер е диско...

кога јас ќе се наспијам во животов навистина незнам (facepalm)

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Мајки каков мед давате на дете 14 месеци?
    Слушнав багремов бил најдобар за почеток..

14. detence2020

detence2020 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    41
    Јас му давам боров по 1 лажичка секој ден тој ми го препорача педијатарот

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Мајки, дали имате користено кесички за мокрача кај машко? Како се става?? Едит:ја погодив работата:))

Последна измена: 10 август 2021
  16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    3.907
    Најнормано е да не сака да јаде кога има Т и така и треба да биде. Немој да форсираш, најбитно е течности да внесува, вода, сок, чај. Тоа ќе нудиш по цел ден. А за јадење ќе чекаш додека се симне Т и му дојде апетит. Никој нема апетит кога има Т па дури ни ние визрасните. Затоа не се секирај. Само течности и се ќе биде во ред. Со помин

17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    3.907
    Провери хормони на крвна слика, може има некој дисбаланс и според тоа ќе ви дадат одредена терапија, а и не мора да значи дека има нешто,на обична крвна слика не се гледа тоа, барај посебни работи хормонални да ви дадат да проверите.

18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    3.907
    Дали го слушаа на гради, чист е? Ако е се во ред, а хрчи, тоа ќе помине само по себе, давај му вода, сок или чај, што пие, ако цица често на града го ставај, за да се разводнат шлајмовите и ќе ги исфрли лека полека, треба време оти се мали и не знаат како да ги искашлат.

19. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас и ставав на мојата чепче за помала килажа и и помагаше пошто требаше или 2 третини од тоа за поголема или од ова за помала 1 ипол чепче и и спупташе од 40 на 37 со 7.... Ама различно е од едно до друго дете а и од што го мачи.... Инаку јас давав ефералган чепче па после 4 саати туш па 1 саат па блокмакс па 4 саати па ракија разводнета масажа па 1 саат па далерон па се во круг и измегу и чорапчиња со оцет дур спие.... Свашта
    Колку дремки имате ако се уште 2 можда е време за премин кон една

На lavinija28 и Bella* им се допаѓа ова.
  20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    некогаш една дремка некогаш две,мислиш до тоа е? да вчера имаше две дремки од по 1 час...ама последната дремка беше од 4 до 5 часот попладне...зар до 1 по полноќ ја држи
    хммм можно е :nod: