Како можи сите доктори различно да кажуваат.. Еве мене ми кажаа по две-три недели слободно може да ка ставиме мрп.. Хаос
Истото мене ми го препорачаа. Ама Не планирам превенар 3 доза пред пролет, и онака не ја бараат нејзе за во градинка.
Случајно те прочитав син ми е помал 10+ ама вади 3ки истово однесување го има. Маж ми вика тантруми ама мал ми е за тоа. И само со нас е таков со бабите кога го чуваат не е. Кај него не е вака како кај твоето ама фрлање цуцла, со затворени очи во 3 4 сабајле и пиштење какво што не сум видела. Има моменти овие денови не можеме да го смириме
Друго што ме загрижува, од што е омалаксан кога оди како да запаѓа и зашантрува....Сте имале таков пример?
И ние ја ставивмме така.. Од источна македонија сме... И ккасс се зачудив викам која е сега таа.. Ни рекоја нареднс мрп.. 13,5 смме и страв ми е некаако а морам за во градинка..
Ова е осип, не е алергија.Истото го имаше синко, реакција е тоа од многу температура.Сируп Цефалексин му препиша педијатарот за 24 саати му се изгуби а ми рече 3 дена да му давам и да го фрлам шишето
И за осип почнаа да даваат Цефалексин? Ја претераа докторите. Ако е осип од температурата, и вака и така ќе се изгуби.
Цефалексин нели е антибиотик? 3 дена само никој доктор не дава антибиотик, 7-10 дена е доза секаде во светот. А зошто му препишам цефалексин, за температурата?
Мрп на 15 месеци се става тука прва доза и втора на 2-3 години, мислам беше не се сеќавам. Јас во Грција живеам инаку, малку поинаков е распоредот со вакцините тука и повеќе вакцини ставаат мислам отколку во Мк....
Можеби ке се изгуби ми рече, ама за да не морам да одам на кожно ако не му се изгубеше ми рече само 3 дена поради тоа што нема потреба 7 дена
Ти пишав лп, извини малку покасно. Тоа што викаш се зашеметyва, да не е изморено? Или ако не е саглам јадено деновиве... Ако те загрижува ептен, носи го пак, ама мислам прати прво уште еден ден. Да се надоврзам, за осип од температура конкретно и тука не даваат ништо, дури и за било која друга крвна слика ако излезе вирус дека е а малото нема превисока температура, не даваат ништо, советуваат да почекаш три дена зашто осипот обично се јавува два три дена откако ќе се крене тт.
Педијатарот му даде цефалексин ама не за осипот(за него само бела пудра) туку за грлото малку што било црвено, а матичната ми рече да не му давам антибиотик бидејќи крвната слика во вторникот беше супер, а грлото не било толку црвено за цефалексин. И јас си велам да ја послушам, да не давам антибиотик...
И на синко крвна слика супер, ни грло имаше и гради му слушаше супер ама ми рече морало антибиотик пошто 6 дена со температура беше и заради тоа.А него температурата му беше пошто извади 3 четворки за 10 дена
Не оправдувам давање антибиотик ако имало детето ок крвна слика, ама температура не се качува заради растење заби. И морам вака зошто тоа е таков мит, да не се носат деца на лекар на време зошто мислат дека 39 температура е од забите. Растење заби е нормален процес кај децата и не предизвикува температура. Вируси и бактерии и други состојби качуваат температура.
Од 37 до 38 е нормално да креваат температура од заби, над 38 може да биде предизвикана од вирус или бактерија
Никаде во стручната литература нема податок дека се крева тт од растење заби. Секоја покачена тт е знак на инфект, послаб или посилен. А од растењето заби паѓа имунитетот, децата бутаат прсти во уста и нормално дека закачуваат вируси и бактерии на кои реагира организмот.
Jas eve da se pozalam.na temava za da mi olesni znaci 19 meseci e maliot od pred edna nedela ne se trpi znaci plqce vreska se treska od zemja ako nesto ne e po negovo znaci skoro nepodnoslivo e , vo kolicka nema sansi odma stanuva se tegne .Edinstveno e smiren vo prosetki niz suma.Jas sum na kraj so nervite kolku i da brojam do 10 , celo vreme e so patikite na vrata...Neznam faza li e razvojna, tantrumi ili pak si pokazuva karakterot ....