Според што имам читано на NHU.UK до 38 може да кренат од вадење заби ама не се споменува бактерии. Можеш таму да ѕирнеш што пишува. Ако има дај му далерон само види со доктор дали може колку како. За се се поделени мислењата. За воведување на храна па од 100 педијатри 100 различни мислења ќе добиеш.
Јас само ќе ве прашам, оти децата не креваат температура кога им се менуваат млечните заби со трајни, т.е кога растат трајните? Пошто исто боли и кога растат млечни и кога растат трајни заби, притисокот врз непцето е ист, болката е иста. По логиката дека температура кај бебињата се јавува од заби, тогаш треба и кај деца. А ја нема.
Ја од умникот бев со 37.5 38темп. Цел ГОБ 8ми го пројдов отечена бев никој не знаеше што ми е. Некаде кај 18ч ми спадна отокот за да ми текне да одам на забар ме снимија и умникот ми беше вертикален притискал и правел проблем и се оперирав. Бев со температура ама немав ништо на кс, урина, интернисти ме прегледуваа... Да се едитирам имав 20години
Покрај неможноста да пробие забот, се јавува џеб под непцето во кој се задржува храна и се активираат бактериите. Се јавува инфект. Ете од што е температурата, дијагнозата е перикоронитис, бактериска инфекција предизвикана од неможноста да израсне забот. Значи, инфектот предизвикал покачена телесна температура. Јас не зборев за умници, зборев за останатите трајни заби кога се менуваат. Ама ок, верувајте во што сакате.
Затоа што више од кога ќе израсне забот е пробиено непцето и болката не е иста и си расте нормално забот
Така е.Исто и со далеронот ми кажа педијатарот ако му се симнува веднаш од кога ќе му дадам далерон не е инфекција ни бактерија затоа што ако би имал инфекција или бактерија би се симнувала постепено а не наеднаш од 38 на 36.
Не си само ти стоматолог по професија.Двете братучетки во Америка имаат специјализирано ортодонција и општа стоматологија
Ви ја следам дискусијата ама искрено кога одговара Анатх не осеќам потреба да се вмешам зашто опфаќа од секој аспект. Многу пати директно од неа сум барала совет и верувај никогаш не згрешила, нешто од професијата, нешто од нејзино искуство. Да и веруваш. Друго што сакав да кажам, и јас мислев дека од заби се качува температура. Но, секаде кај што читав пишува дека да, температура и пролив можат да се појават кога раснат заби, но тоа не е нормална појава и треба да се однесе детето на лекар за да се открие причината. Значи не мора да е бактерија, може да е некоја мала вироза која што ќе помине за 2-3 дена. Еве го моево со 6 заби на скоро 16 месеци, знаеш по колку време вади еден заб? Два месеци. Со плачки, нејадење, будење по цела ноќ, вриштење кога му ги четкам забите. Значи би требало 2 месеци да има температура? Верувам дека се случува во период кога раснат заби ама причината е друга. И Милки што го спомна примерот со умниците и отокот, скоро сите што ги знам завршуваат со антибиотик. Зошто? Затоа што е бактериска инфекција. Антибиотик не се дава за пробивање на непцето. Моево кога фати вирус, чепчето инстант му ја симнуваше температурата.
На тема температура и запчиња, моето само два пати има кренато температура и тоа зимата, а има 16 запчиња, што значи по некоја логика 16 пати требаше да крене до сега температура?
Син ми на 23 ги имаше сите заби од еден до пет горе и доле. Температура не качи ниту еднаш. Само нејадење нервоза лиги кога беше бебе и бараше да ги чеша жлебинките со нешто. До сега бил болен еднаш, вироза која се покажа и на крвна слика. Три дена температура. Ни носе течеше ни антибиотик му даде.