Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Moeto trgna na 12.5meseci , po 3nedeli ostana so spienje nekade do 2 , a slednata nedela ostana do 16 h.

На crazylady, detence2020 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    10тина дена му беа потребни на моето, 13 месеци имаше кога тргна ,за да престане да плаче. После 3 недели почна и да спие.

На Silvi00 и detence2020 им се допаѓа ова.
  3. ThankyouGod

ThankyouGod Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    27
    Мајки ние почнавме да си ја удираме главата од зид или од под. Има ли таква фаза во овој период? 18м сме. И спиењето навечер е катастрофа со хистерично плачење. Вчера не му дозволив да се качи негде почна од под да си ја удира главата и да гризе тетра. Се загрижив искрено, како реагирате во такви ситуации?

На crazylady, Silvi00 и SanelaS им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @Butterfly1107 Нема правило, скроз индивидуално е. Тргна на година и остана да преспие третиот ден (остана цел ден). Ни плачење ни ништо, насмеан го остававме, насмеан го враќаа. Ти пишав и претходно, после паузите од разболување беше потешко. Да не е многу 2 саати за старт? Почни со пола саат, па саат, однеси го најаден и нека касне само ужина. Не мора да го носиш од сабајле, однеси го кога имаат активности.

@ThankyouGod Моево почна да ја удира главата на 13 месеци кога нешто не му е по кејф и глупирањето траеше еден месец. Од мое искуство, не придавај на значење игнорирај го удирањето само пробај да му го свртиш вниманието на друго нешто. Колку повеќе го молиш да не се удира, толку појако продолжува.

На crazylady, ThankyouGod, Silvi00 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Фала ви за одговорите ама јас од понеделник се враќам на работа. Нема шанса да го оставам помалце. Нема кој да го чува :worried: Многу лошо испланиравме... Не знам што ќе правам сега...

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Ќе се навикне, не се секирај.
    И мене душата ме болеше кога ќе ми кажеа дека плачел,но секој ден беше се пократко плачењето.
    Сега веќе на 22м ако се побуни "не сакам во градинка" знае дека следи муабетот: мама оди на работа, "петко" оди во градинка, шефот и дава пари на мама....и сам дололнува: за бонбони за "петко":D
    Ќе се навикне,без гајле.

На crazylady и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  7. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Јас и така имам дете шо не спие ама тогаш беше премногууу лошо.
    И сега се буди многу пати ама презаспива тогаш се случуваше да виде будна по 4/5 часа во текот на ноќта :drunk:

На elenaklasik и Silvi00 им се допаѓа ова.
  8. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Ве читам за забите. Малиов има 15 месеци и само 4 заби (од кои едниот допрва расти): горе два кеца и сега иЗлегува една 2ка, и долу исто. Си велам, не се малку запчиња за таа возраст? Знам дека е индивидуално...

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    moeto na 8 meseci izvadi 4 kwcovi i do 18 meswci nisto sega mu izlegoa dolni dvojki gorni 4 ki a debovive i dolni 4 ki i 3 ki vadi.Epten teskp.gi vadi mu se zatna i noseto ne spie po celq nok , odbiva da jade ko pretepani sme doma.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  10. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Имма многу вируси.. Кај мене во комшии сите децата ги фати.. Кој лесно кој потешко сма се се со тт.. Нз веќе толку тие вируси аман од нив

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Kolku vasite mali znaat da se zaigraat sami ( osobeno me intersirq kaj onie sto se bez bratce i sestra) i ima li nekoja igracka sto malku podolgo mu go zadrzuva vnimanieto.Moeto na primer samo koga e nadvor znae sam da igra da seta i slicno a doma stom stane e lepenka ako vozi kolicki i jas moram da sum pokraj nego .Koga sme sami nemozam bukvalno nisto da srabotam i mu kupuvam menuvam igracki a nego pak ke mu.e vnimamiwto da otvara niz kujna da nosi niz.cel stan da se kacuva po stolovi pa otuka na masata.A vo posledno vreme ako.ne e nesto po negovo gi frla igtackite nasekade.

На crazylady, Silvi00, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Денес прв пат му дадов смоки стоби флипс и одма околу устето неколку црвени точки и 2 на чело. Можно е реакција за некоја мин??

13. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Денес купив од зегин Бимунал сируп,имате ли некое искуство со него?

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    нека не ти прават тие голти филинг. Па и слики од уплакано дете. Јасно дека му е нова средина и треба време да се навикне. Тие може и малку да се потрудат, внимание повеќе да му дадат. Најлесно е плаче, дојди земи го.

На dunika, Jana06 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Има ли дете такво што не плаче на почеток во градинка ?

На crazylady, Butterfly1107 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.993
    Допаѓања:
    123.704
    Супер е бимуналот но стариот со бета глукан што беше. Овој претпоставувам виранто си го земала, тој го давам на почеток на настинка, така и пишува во упатството.

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Моево дете знае да се заигра дома само со она тркалото што е за буткање. Трча низ стан и се смее. Си игра и со колички ама не му држи внимание многу тоа. Тркалово ќе го турка пола саат, јас се изморувам само што го гледам. Главата си ја трескаше порано повеќе, сега знае исто ама не толку често..

На crazylady, Jana06, ThankyouGod и 3 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Да ,на лице покажува моментална реакција.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.113
    Живи ненаспани два дена.
    Цела ноќ имавме температура 38.5 па дадов парацетамол сируп и мокрење вински оцет на чорапчињата.
    Некое време се препоти и спушти . Еве ја сега пак над 38 покажува. Мерам со оној за чело што е ,незнам дали и колку точно покажува но по што ја гледам топла сигурно е точно.
    Останувам од работа и ќе ја носам на преглед. Неможам да ја гледам како се мачи ,душава ме боли.
    Се надевам ќе помине побрзо никогаш не држела вака температура.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Исто сме 2 дена црпто и е мирно,нокта качи 38.9 дадов парацитамол еве ја сега спие

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.