Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Ццц истите сме.. С ебуди многу.. Кенка, прета, станува, седнува.. А мижи спие.. Некогас че го легнам и со раката чезанишам и завлекува ама некогаш не бива моора да го земам на цице..

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Фала, му дадов пред да заспие во млекце па ќе видам. Исто кога вади запче немирно спие ама подносливо и бар не ме буди. Сега веќе тешко спијам и едвај, несоница....таман сум заспала го слушам салта прави

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Јас колку шо разбрав тебе ти е проблем да им докажеш на домашните дека не сакаш твоето дете да јаде такви работи.
    Друго сакаш да ми кажеш дека не можеш да му скренеш внимание ако сметаш дека не е соодветно тоа шо го бара?
    Види сите си одлучуваме за своето и мислиме најдобро но утре ќерка ми ке се мава од земја за да проба од кафето и јас за да не плачи треба да и дадам очигледно.
    Вие сте родител и вие поставувате граница.
    @lemon8ejt имам пишувано за спиењето ако некое дете не спие тоа е моето верувај. 22м е ноќ нема преспано се буди многу пати и кога спие спие страшно немирно, преку ден преспива од пола саат до 40мин, сакам да кажам има и бетер но кај мене има фул енергија и не е уморна и кенкава.

На KuklickaSk и lemon8ejt им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @lemon8ejt Баш околу првиот роденден е 8миот скок, памтам и кај нас беше исто. Знам дека си при крај со бременоста и дека ти е тешко ама ќе помине. Ако може маж ти нека го заспива, нека спие со него, ти легни си на посебен кревет. Знам дека кај повеќето е невозможно зашто мажите како заклани спијат ама ако имаш ваква опција искористи ја.
    И јас му давав б витамини во најбесниот период и исто беше.

На mal.ecka, crazylady и lemon8ejt им се допаѓа ова.
  5. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Исто пројдовме ноќеска :D ништо помирно хаха. А точно е дека е во 8ми скок до кај 20ти, само што заборавам веќе да ја отворам таа апликација. Додека се породам е тоа, после ќе е мирен па таман бебето мало ќе продолжи :)))

На Lady Leona, mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Ние сме 13м и давам све за што ќе изрази желба, зошто кога ќе почне ам ам ам да се тегне по стол дасе качува по мене да плаче дур не проба и стварно ми е жал. Среќа што еден до два залаци колкуда види што е и потоа престанува

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    3.904
    Исто и ние :D и јас и дадов сируп 2 часа пред спиење, ама пак исто, се будеше пак. Денес си мислам можеби треба неколку дена да се дава да се види ефект, од прв пат не ми се веруваше и очекував дека не е магично :)
    Ќе видиме наредните денови .

На Enci201 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    3.904
    И мојата е многу дтрвна, се што виде сака и она да проба и не ја лишувам и давам да лизне, обично толку е, лизнува, ај ќе и дадам трошка, две и толку после, сама си оди, не сака. И благо и давам да лизне и солено, не гледам нешто страшно во тоа, значи пробува, не јаде :!:

На Enci201 и Silvi00 им се допаѓа ова.
  9. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    И да јаде не е толку страшно. Пострашни се цртаните,пострашно е гушкањето и лигавењето од стрини,баби,дедовци, зрачењето од цела технологија дома, загадениот воздух и да не набројувам уште куп работи. Верувајте ќе дојде период во кој што нема да сака ни да лижне од јадењето па ќе се молите "раванија" да касни. Се треба да е во граници нормално.

На Enci201, eta, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Кога ќе ми текне дека бисквити му давав една неделно и викав по сите што му нудеа нешто друго, а сега кога му раснат заби го молам бар една смокичка да касне... Како се менува детето, така и ние мајките го менуваме мислењето.

На elenaklasik, Lady Leona, KuklickaSk и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    3.904
    Да да, баш така. Се сложувам скроз (fingers)

На *malenavolena*87, Enci201 и NewMama им се допаѓа ова.
  12. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    А не, не ми е проблем да Им објаснам ним. Туку детето што се тегне.
    Си мислев Дали може треба да се договарам со домаќинот да не вади такви слатки или глупо е...или да му носам нешто друго и да му дадам.

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Денес направивме крвна слика со црп, во ред е се.. Дали со истава крвна слика можеме да ја ставиме мрп во понеделник или ќе треба нова крвна слика?

14. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Јас си кажувам а и не ни одиме некаде каде шо би ми било глупо и незгодно(а и да ми е би си кажала) кога иде некој кај нас знаат шо јади малата и никој не носи чоколади пример.
    А за пробување сака и кај мене да проба обично и скренувам внимание или и давам бисквити. Јас не го разбирам тоа греота е детето дај му, ама тоа сум јас.

На Enci201 и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мајки дечињата кога секојдневно упиваат нови зборови нормално е да едно исто повторуваат??? Се си мислам нормално е ама да си прашам пошто околу нас што се или се помалечки или не зборат па да чујам од некоја од вас искуство??? Малата ми е 19 ипол месеци

16. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.707
    Допаѓања:
    18.386
    Кога ке научи нов збор ке го повторува постојано. Синко сега е со нема нема нема заигран.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да, повторуваат. Како да си го вежбаат зборот.
    Мојот синоќа заспа зборејќи "љубов моја" и кога се разбуди рече "љубов моја".
    Или кога почна по 3 зборови да поврзува, се гледа како се концентрира и ги повторува сите по ред. Баш како ние кога учиме нови јазици или нов збор на англиски јазик.

На Филотеа и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  18. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Убаво си ги истренирала.
    Јас не сфаќам што е тоа со чоколадите...сега ми е тотално нелогично.
    А и ние пред да имаме дете носевме киндер јајца :x(facepalm)

На haruki и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  19. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Иста ситуација и кај нас :) а од кого да барам разбирање кога бабаи вади на маса крем банани и очекува дека другите ке јадат а она не :) или дадетњ и греота е.....

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    Да. Све е патити во момеентов (патики) ^_^

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.