Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Ццц истите сме.. С ебуди многу.. Кенка, прета, станува, седнува.. А мижи спие.. Некогас че го легнам и со раката чезанишам и завлекува ама некогаш не бива моора да го земам на цице..

lemon8ejt likes this.
  2. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Фала, му дадов пред да заспие во млекце па ќе видам. Исто кога вади запче немирно спие ама подносливо и бар не ме буди. Сега веќе тешко спијам и едвај, несоница....таман сум заспала го слушам салта прави

elimkd likes this.
  3. haruki

haruki Популарен член

Јас колку шо разбрав тебе ти е проблем да им докажеш на домашните дека не сакаш твоето дете да јаде такви работи.
    Друго сакаш да ми кажеш дека не можеш да му скренеш внимание ако сметаш дека не е соодветно тоа шо го бара?
    Види сите си одлучуваме за своето и мислиме најдобро но утре ќерка ми ке се мава од земја за да проба од кафето и јас за да не плачи треба да и дадам очигледно.
    Вие сте родител и вие поставувате граница.
    @lemon8ejt имам пишувано за спиењето ако некое дете не спие тоа е моето верувај. 22м е ноќ нема преспано се буди многу пати и кога спие спие страшно немирно, преку ден преспива од пола саат до 40мин, сакам да кажам има и бетер но кај мене има фул енергија и не е уморна и кенкава.

KuklickaSk and lemon8ejt like this.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

@lemon8ejt Баш околу првиот роденден е 8миот скок, памтам и кај нас беше исто. Знам дека си при крај со бременоста и дека ти е тешко ама ќе помине. Ако може маж ти нека го заспива, нека спие со него, ти легни си на посебен кревет. Знам дека кај повеќето е невозможно зашто мажите како заклани спијат ама ако имаш ваква опција искористи ја.
    И јас му давав б витамини во најбесниот период и исто беше.

mal.ecka, crazylady and lemon8ejt like this.
  5. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Исто пројдовме ноќеска :D ништо помирно хаха. А точно е дека е во 8ми скок до кај 20ти, само што заборавам веќе да ја отворам таа апликација. Додека се породам е тоа, после ќе е мирен па таман бебето мало ќе продолжи :)))

Lady Leona, mal.ecka and Jana06 like this.
  6. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Ние сме 13м и давам све за што ќе изрази желба, зошто кога ќе почне ам ам ам да се тегне по стол дасе качува по мене да плаче дур не проба и стварно ми е жал. Среќа што еден до два залаци колкуда види што е и потоа престанува

elimkd likes this.
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Исто и ние :D и јас и дадов сируп 2 часа пред спиење, ама пак исто, се будеше пак. Денес си мислам можеби треба неколку дена да се дава да се види ефект, од прв пат не ми се веруваше и очекував дека не е магично :)
    Ќе видиме наредните денови .

Enci201 and mal.ecka like this.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

И мојата е многу дтрвна, се што виде сака и она да проба и не ја лишувам и давам да лизне, обично толку е, лизнува, ај ќе и дадам трошка, две и толку после, сама си оди, не сака. И благо и давам да лизне и солено, не гледам нешто страшно во тоа, значи пробува, не јаде :!:

Enci201 and Silvi00 like this.
  9. NewMama

NewMama Истакнат член

И да јаде не е толку страшно. Пострашни се цртаните,пострашно е гушкањето и лигавењето од стрини,баби,дедовци, зрачењето од цела технологија дома, загадениот воздух и да не набројувам уште куп работи. Верувајте ќе дојде период во кој што нема да сака ни да лижне од јадењето па ќе се молите "раванија" да касни. Се треба да е во граници нормално.

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Кога ќе ми текне дека бисквити му давав една неделно и викав по сите што му нудеа нешто друго, а сега кога му раснат заби го молам бар една смокичка да касне... Како се менува детето, така и ние мајките го менуваме мислењето.

11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Да да, баш така. Се сложувам скроз (fingers)

*malenavolena*87, Enci201 and NewMama like this.
  12. Enci201

Enci201 Истакнат член

А не, не ми е проблем да Им објаснам ним. Туку детето што се тегне.
    Си мислев Дали може треба да се договарам со домаќинот да не вади такви слатки или глупо е...или да му носам нешто друго и да му дадам.

haruki likes this.
  13. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Денес направивме крвна слика со црп, во ред е се.. Дали со истава крвна слика можеме да ја ставиме мрп во понеделник или ќе треба нова крвна слика?

14. haruki

haruki Популарен член

Јас си кажувам а и не ни одиме некаде каде шо би ми било глупо и незгодно(а и да ми е би си кажала) кога иде некој кај нас знаат шо јади малата и никој не носи чоколади пример.
    А за пробување сака и кај мене да проба обично и скренувам внимание или и давам бисквити. Јас не го разбирам тоа греота е детето дај му, ама тоа сум јас.

Enci201 and Jana06 like this.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Мајки дечињата кога секојдневно упиваат нови зборови нормално е да едно исто повторуваат??? Се си мислам нормално е ама да си прашам пошто околу нас што се или се помалечки или не зборат па да чујам од некоја од вас искуство??? Малата ми е 19 ипол месеци

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кога ке научи нов збор ке го повторува постојано. Синко сега е со нема нема нема заигран.

*malenavolena*87 likes this.
  17. Enci201

Enci201 Истакнат член

Да, повторуваат. Како да си го вежбаат зборот.
    Мојот синоќа заспа зборејќи "љубов моја" и кога се разбуди рече "љубов моја".
    Или кога почна по 3 зборови да поврзува, се гледа како се концентрира и ги повторува сите по ред. Баш како ние кога учиме нови јазици или нов збор на англиски јазик.

18. Enci201

Enci201 Истакнат член

Убаво си ги истренирала.
    Јас не сфаќам што е тоа со чоколадите...сега ми е тотално нелогично.
    А и ние пред да имаме дете носевме киндер јајца :x(facepalm)

haruki and KuklickaSk like this.
  19. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Иста ситуација и кај нас :) а од кого да барам разбирање кога бабаи вади на маса крем банани и очекува дека другите ке јадат а она не :) или дадетњ и греота е.....

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да. Све е патити во момеентов (патики) ^_^

*malenavolena*87 likes this.