Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    Земи гингира од еурофарм. Одма проаѓа од неа.

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  2. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    @lavinija28 мене мн ми поможи одмивање со камилица, држење без пелена и мачкање со веледа кремата со цинк. Ама ти зборувам за ептен попарено газе дури пљуски имаше.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    2.291
    @Enci201 @prinstongirl2
    Не, не мислев на мирно наспроти лошо дете.
    Не знам на оваа возраст 14 ипол месеци дали и може да се прави таква поделба. Лоши деца нема, само мора да се постават граници благовремено.
    Синко знае да си се заигра, но се' е на брзање и хектично. Едноставно приметив дечиња кои се посталожени, помалку активни, играат седејќи и попасивно, ете што велиш ќе си лежи на ќебенце и сл
    Палавко е, не знае за седнување, постојано мора да е во акција. Сеуште не сме се нашле во ситуација да треба нешто ептен да забранувам. Дома е прилагодено за него, со запечатени фиоки и шкафчиња, без предмети на дофат кои не се за него па може слободно да се движи. Ах, да повторував многу пати дека не треба да се кинат цвеќињата, па сега само проаѓа покрај саксиите и може да ги погали :D

На Larahappy, Enci201 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  4. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Пробај со веледа кремата за пеленска регија многу е добра, јас секое сабајле и вечер го мачкам по препорака на педијатар, а во текот на денот со бекутан павловичевата со невен што е и сме немале проблем до сега.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    За црвено газе и јас мислам само одмивање, да не седи влажно и крема со цинк, а не мрсна. Барем на нас ова ни помага.

Да се надоврзам на муабетот, не сметам дека детето ми е лошо, туку е стварно хиперактивен, и љубопитен. Сака книги, тоа му задржува највеќе внимание, ако работиме некоја активност максимум е фокусиран 5 минути; е сега тоа што кога е оставен сам или кога сме надвор, е како избеган од зоолошка, тоа е друго. :D Ама не мислам дека е немирен или лош. Само тешко му е да запре. :D Еве моментално цица пред спиење а со рака околу нас мавта со пластично столче.
    IMG_20210905_212543.jpg

На lavinija28, WonderGuurl, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Оф дојдов да се пожалам кога сите како copy paste да биле
    За се треба да се надмудрувам цаки да наоѓам.....се уморив устата некогаш мидлам пена дека ми фаќа од зборење... Ако запне дека сака сама да јаде оди објасни се дека не може па кога јадењето дозволува и и давам сама да јаде и реално така повеќе изедува..... Денес не сакаше да спие на пладне и еве ја тек сега заспа од 7 и 30 сабајле будна а од 12 капната за сон ама душа не дава "од спиење нема спомени"
    Запната е со тоа не не не о да тера инает страшна работа..... Пратам на инста за здраво воспитување профили и мајки кои сп добар збор си ги воспитуваат децата ама има денови кога си велам дека од многу памет грешам..... Дека за нас се знаело ако прави погрешно плесни го.... Јас одам по другиот пат со вербално укажување и стварно се трудам ама денес дојдов до точка на вриење..... Немам помош од никој сем мми.... Свеки само ручек што прави за нас за малата јас готвам и стварно ако не преспие преку ден јас немам одмор.... Игра пее се нај ама сето тоа бара будни 4 очи за да детево е читаво и уште да не спие :/ среќа се погоди недела па и мм е дома.... И од градинка мислам подобро нема таму има активности интересно е повеке ке се измори него ли со мене секој ден ист по default.....стварно ја обожавам нејзината енергичност и за 10 мирни не би ја менувала ама тоа си носи следовање како на пример мајка со 59 кг која веќе и број S и е лабав :/

На elenaklasik, rainbowmama, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  7. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Ее тука си во право.. Иако можеби и гени де во прашање..кај мојот син е така негстивно е тоа што на деца се пре ппрее радува и ко че ги види викка по нив детеееее.. И ги фаќа за коса и кубе.. Од радост е тоа.. И се викам не не не.. Амс не разбира... Дури и еднаш една мајка вика леллеле твоето детее куби. Е каај го научивте така.. Викам ете цела недела го учев дено ноќие.. И викамконеечно вроди со плод почна да куби.. И само ме погледнљ.... Ама ептен се иритирам ко че ги споредуваат и кога давааат негативни коментари околу нечии деца...

На *malenavolena*87, rainbowmama, Ms allways right и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Мајки совет....пред негде два месеци прв пат ни се случи да си запие убаво и послем неколку саати се развуди со плачење ама зајде од плачење некој саат време. Од што плачеше толку дури воздух неможеше да земе едвај го смирив. Од тогаш уште три пати исто ми се случи и баш еве сега последно супер си заспа и пак послем саат време се разбуди со плачење ко да се исплашил нешто и пак едвај го смирив. Дали некоја има искуство со ваква ситуација ? Од што би можело тоа да му се случува ептен сум во паника жално ми е да го гледам како плаче а неможе да се смири

9. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    @WonderGuurl едно големо НЕ :D се шалам до дете е нема врска машко женско.

Ох од кај да почнам да си го "фалам" детето (facepalm)
    Сега имате проблеми со колички? Ехее повеке од пола година оди пешки ма какви точаци чуда,и тоа оди квалитетно.
    Многу имам пишувано за тоа колку активно дете имам плус е не спијач.
    Колку и да е бесно се трпи коа спие два часа оди издржи со дете шо има дремка од пола саат плус се буди по милион пати во текот на ноќта. Ке почне да спие ваљда до прво одд? :^)
    Секој со маката:yawn:

Има тантруми има трескање од земја ама од кога почна да зборува е многу полесно.
    Ние смируваме тантруми на ваков начин: се спуштаме на под до неа и викаме да диши длабоко( знае како) прашуваме дали работат ушињата( односно дали не слуша) почнува да и се скренува внимание од трескањето и почнува да се смирува каде и викаме да употреби зборови и да каже шо сака. Не е идеално но многу пати успеавало до сега.

Не седнува на газе а не па да игра со играчки.
    Сака да бои и црта и тоа од многу мала но тоа сето е од нога.
    Сака слободна игра, трчање, топки, тротинети, сака да истражува да се качува, симнува... Значи само да е во движење.
    Од друга страна е многу внимателна со деца и ги сака премногу никогаш нема удрено детенце ниту па апнато. Ако некое ја задре ги кара одма :D
    А да ке заборавев рака не дава никако 8)

На rainbowmama, dunika, MilaSs12 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Мајкка дали го зеде сирупот? Го даде? Резултати ако одговорот е да...?

11. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Џабе давам, никаков ефект..од 21ч спие до сега 3 пати се разбуди со плачење. Јас сум кома уште не сум заспала, а и веќе не ни можам...ужас не знам што е ова

12. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    2.291
    Синко веќе 3-4 ноќи по ред се буди со силен плач и врескање по два три пати во текот на ноќта...

Можно ли е да е во склоп на 9ти скок? Прочитав кошмари имале и тешко ги обработувале дразбите од претходниот ден...
    Ептен нагло заплачува, вака не било ни заби кога излегуваа

13. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Колкави сте? И ние се будиме.. Немсжам раце од нишање веќе

14. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Мајки некој дс ја има апликацијата да прресмета дали сме во скок... 15.07.2020 термин на раѓање

15. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Наполни годинка...колку и да не ги пратам тие скоковите, немам друго објаснување освен дека е во 8ми скок кој трае долго мислам 4 недели. Ноќеска повраќав од што ме протури...не знам до кога ќе трае ова

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Кај нас е се во скои или сеезаби. Друго објаснување немам.. На 18ти прсвимме 15 месеци

17. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Леле луѓе, се ни врати синоќа, и тоа што немал грчеви и што бил мирен.

За се наплати.

Беше буден од 1 до 4 ноќта, плачење липтање. Сакаше в раце да ми презаспие, исклучиво стоејќи. А мене ми беше лошо, оти оваа фаза трае едно 3 недели. И кога седнував се лутеше и падна во хистерија. Пробуваше неколку пати да заспие и не можеше.

Побудалевме и во 4 в раце го зедов и го возевме во кола, заспа, и после дома успеа да продолжи да спие и спиеше врз мене.

Како прегазена од воз сум.

На dunika, NewMama и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Мајки, дали имате употребувано замрзнат спанаќ од маркет? И како го готвите?

19. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Не знам колкаво е детето ама во 10ти скок ми седеше будна по 3/4 часа секоја ноќ.

20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Да кажува дека само што влеговте во скок.

Прикачени фајлови:

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.