Луѓе, на крајчињата на устата му се направи како испукано, афта ли е што ли е. Прво само на крајчињата а сега и на устата како две пликчиња има. Страв ми е да не се прошири многу. Бев на педијатар, ми даде една крема, ама мислам дека нема мн ефект, ја лиже кога ќе го намачкам. И кога спие го мачкам, ама којзнае како да нема многу ефект
Мајка прво извини се убацувам за колкаво девојче збориме..... Не сакам да ти солам памет само да помогнам ако можам.... Кере има обичај последно време ручекот да не сака да го проба... Да урла барајки МЕКЦЕНЦЕ (бара јогурт уствари СИРЕНЦЕ ЛЕПЧЕ да е до неа само тоа ке јаде..... Ама јас го решив тоа така што не сакаш да ручаш ручек нема да јадеш стануваме од хранилка и тоа е тоа.... После пак бара њами њами вика и пак истото го нудам.... Пошто многу сака леб а не го јаде толку и давам две лажици манџа 1 залче леб и после си јаде..... Го изедува ручекот цел.... Јас сум строг родител од таа страна... Не ради друго туку пошто додека давав што сака и да гледа цртани кере пробуваше да манипулира и јаде глупости.... Сега си јаде а ако не каде може да си седи гладна додека не понудам пак и пак е истото..... Исклучок кога е болна.... Искрено имам и еден предлог кој незз до крај дал сум во право има 2 месеца како давам Молерс и детево ми е бајаги разјадено.... Деновиве си мислам апетитот и од тоа да не и е.... Не ме свакај погрешно ама нудење се само и само за да јаде мислам дека е погрешен пристап
Јас ич не се грижам за тежина дете е среќно весело напредува умствено се извишува и јаде поштено (сем док беше болна) а нема 500 гр вкупно качено за 6 месеци ама вода стои кере не стои.... Башка кака од 1 до 4 пати на ден
Мојава и млеко 120мл сабајлечки едвај некат и тие ги остава.. се молам да не се разболи и јас мислам дека градинка е решение за да се иЗмори убаво и со деца друго е ама чекаме ете.
И ние се мислиме за градинка, ама не ни се носи заради ситуацијата со коронта. Крвната слика како и е?
Погоре имаше пишано дека кога едно не јаде нудиш друго па трето.... Не се расправам пробувам да ти помогнам.... Ама мислам дека е и малку рано за да се средите со јадење сигурно сте и со скокови и со заби..... Сепак јас би пробала да го оставам гладно и пак за некое време го понудам истиот ручек.... Што не значи дека кај секое дете тоа ке "упали" поздрав и секое добро
Со месеци беше со ниско железо сега е веќе во нормала. Порано повеќе јадеше одкако прооди и заби извади се смени
Од што може да биди сува рапава кашлица? Од вторникот сме со кашлање и све полошо е дете неможи да спие, да јади како трба само кашла и плачи. Педијатар посетивме во вторник нема ништо ми вика денес ќе одам пак. Како да му помогнам на дете да земам инхалатот што да правам Не сакам да дојде до болници ради глупав педијатар
Крната слика мирна али матичната рече можно е да е ларингит ете ни даде антибиотик, купив и инхалатот и тоа да правиме со дексаметазон и физиолошки. Ќе видам како ќе биди денес еднаш направивме уште еднаш вечерва ако се смирува супер ако не ќе го носам систина
Како да ја научам да јаде парчиња? Каши, блендирано мора да биде за да јаде.. Од парчиња само лепче и смоки Скоро 15 месеци сме, сакам да јаде парчиња, макарони, манџа.. А и вградинка ќе тргни за некој ден како ќе јаде не знам.. Искуства?
Има групи за blw исхрана каде ке те водат како да почнеш односно по колкави парчиња и како да ја послужиш храната. Ставај ја пред неа нека истражува, допира ке се шлака ке фрла од хранилка и ке научи. За некој дечиња е природен процес за некој е малце потешко но со трпение се ке биде.
Кога сама ќе биде спремна тогаш ќе пројави интерес и ќе почне да јаде парчиња, нуди ама не форсирај. Јас мислев дека моето ќе си остане со мазно блендирано до школо, кога еден ден почна да дрпа по нашата храна и да џвака мислиш од кога е роден џвакал, од тој момент фрлив блендер, огромно олеснување за мене
Не форсирај, сами ке си почнат децата кога се спремни. Мојот е нејадач, значи јас да го натерам да јаде имав мака, а не па да му давам да де учи. Ама кога му дојде време за тоа си научи сам. Ни помалку ни повеќе ореви почна да џвака.
Пред све недели скоро го минавме стомачниот вирус со температура, пролив и повраќање но еве од ноќеска почна да кенка да плаче, се разбуди рано ,носето почна да и тече . Воденикаст е секретот. Чистам со спреј. Да се надевам дека нема да крене пак температура ,минатиот пат завршивме на инфузија . Се плашам да не се случи истото.
Моево дете на таа возраст почна да зеза со јадење, уште зеза додуша. Само маслинки би јадел, и кашкавал по малце, со маслинките и го лажам му ги подметнувам за да јаде. Некогаш па без проблем си јаде, многу менува. Добри предлози ти дадоа, јас би ти рекла ако не си почнала да и даваш малку посолена храна, да почнеш. Мојов тогаш кога престана да јаде почнав да му нудам од нашето и јадеше. Нека ве гледа вас и дајте и од вашето. Нормално прилагодено за нејзе.