Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Луѓе, на крајчињата на устата му се направи како испукано, афта ли е што ли е.
    Прво само на крајчињата а сега и на устата како две пликчиња има. Страв ми е да не се прошири многу.

Бев на педијатар, ми даде една крема, ама мислам дека нема мн ефект, ја лиже кога ќе го намачкам. И кога спие го мачкам, ама којзнае како да нема многу ефект

2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.906
    Допаѓања:
    1.677
    Ние сме сега во 9 влезени нз како ќе е. Ама кскк шо е неспијач се е дополнително изразено сега

3. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мајка прво извини се убацувам :) за колкаво девојче збориме..... Не сакам да ти солам памет само да помогнам ако можам.... Кере има обичај последно време ручекот да не сака да го проба... Да урла барајки МЕКЦЕНЦЕ (бара јогурт уствари СИРЕНЦЕ ЛЕПЧЕ да е до неа само тоа ке јаде..... Ама јас го решив тоа така што не сакаш да ручаш ручек нема да јадеш стануваме од хранилка и тоа е тоа.... После пак бара њами њами вика и пак истото го нудам.... Пошто многу сака леб а не го јаде толку и давам две лажици манџа 1 залче леб и после си јаде..... Го изедува ручекот цел.... Јас сум строг родител од таа страна... Не ради друго туку пошто додека давав што сака и да гледа цртани кере пробуваше да манипулира и јаде глупости.... Сега си јаде а ако не каде може да си седи гладна додека не понудам пак и пак е истото..... Исклучок кога е болна.... Искрено имам и еден предлог кој незз до крај дал сум во право има 2 месеца како давам Молерс и детево ми е бајаги разјадено.... Деновиве си мислам апетитот и од тоа да не и е.... Не ме свакај погрешно ама нудење се само и само за да јаде мислам дека е погрешен пристап

На crazylady, Chuchanov и Enci201 им се допаѓа ова.
  4. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Одличен јадач е кај мене а само 300г има ставено добри 4/5м ама многу е порасната во висина.

5. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас ич не се грижам за тежина дете е среќно весело напредува умствено се извишува и јаде поштено (сем док беше болна) а нема 500 гр вкупно качено за 6 месеци ама вода стои кере не стои.... Башка кака од 1 до 4 пати на ден

На Осе, crazylady и Chuchanov им се допаѓа ова.
  6. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    За 14 месечно девојче, корегирана возраст 12 ипол, прематурче е.

7. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    Извини, а што тоа нудам се, само за да јаде???

8. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Мојава и млеко 120мл сабајлечки едвај некат и тие ги остава.. се молам да не се разболи и јас мислам дека градинка е решение за да се иЗмори убаво и со деца друго е ама чекаме ете.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    И ние се мислиме за градинка, ама не ни се носи заради ситуацијата со коронта.
    Крвната слика како и е?

10. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Погоре имаше пишано дека кога едно не јаде нудиш друго па трето.... Не се расправам пробувам да ти помогнам.... Ама мислам дека е и малку рано за да се средите со јадење сигурно сте и со скокови и со заби..... Сепак јас би пробала да го оставам гладно и пак за некое време го понудам истиот ручек.... Што не значи дека кај секое дете тоа ке "упали" поздрав и секое добро

На crazylady и eta им се допаѓа ова.
  11. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Со месеци беше со ниско железо сега е веќе во нормала. Порано повеќе јадеше одкако прооди и заби извади се смени

На crazylady и eta им се допаѓа ова.
  12. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Од што може да биди сува рапава кашлица? Од вторникот сме со кашлање и све полошо е дете неможи да спие, да јади како трба само кашла и плачи. Педијатар посетивме во вторник нема ништо ми вика денес ќе одам пак. Како да му помогнам на дете да земам инхалатот што да правам
    Не сакам да дојде до болници ради глупав педијатар

13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Крвна слика направет и црп. Да не има ларингит?

14. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Крната слика мирна али матичната рече можно е да е ларингит ете ни даде антибиотик, купив и инхалатот и тоа да правиме со дексаметазон и физиолошки. Ќе видам како ќе биди денес еднаш направивме уште еднаш вечерва ако се смирува супер ако не ќе го носам систина

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Како да ја научам да јаде парчиња?
    Каши, блендирано мора да биде за да јаде.. Од парчиња само лепче и смоки :worried:
    Скоро 15 месеци сме, сакам да јаде (facepalm) парчиња, макарони, манџа.. А и вградинка ќе тргни за некој ден како ќе јаде не знам.. Искуства? (facepalm)

16. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Има групи за blw исхрана каде ке те водат како да почнеш односно по колкави парчиња и како да ја послужиш храната.
    Ставај ја пред неа нека истражува, допира ке се шлака ке фрла од хранилка и ке научи.
    За некој дечиња е природен процес за некој е малце потешко но со трпение се ке биде.

На MilaSs12, eta и mother_nature им се допаѓа ова.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Кога сама ќе биде спремна тогаш ќе пројави интерес и ќе почне да јаде парчиња, нуди ама не форсирај.
    Јас мислев дека моето ќе си остане со мазно блендирано до школо, кога еден ден почна да дрпа по нашата храна и да џвака мислиш од кога е роден џвакал, од тој момент фрлив блендер, огромно олеснување за мене

На Осе, dunika, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.706
    Допаѓања:
    18.382
    Не форсирај, сами ке си почнат децата кога се спремни.
    Мојот е нејадач, значи јас да го натерам да јаде имав мака, а не па да му давам да де учи. Ама кога му дојде време за тоа си научи сам. Ни помалку ни повеќе ореви почна да џвака.

На lavinija28, mal.ecka, mother_nature и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.113
    Пред све недели скоро го минавме стомачниот вирус со температура, пролив и повраќање но еве од ноќеска почна да кенка да плаче, се разбуди рано ,носето почна да и тече . Воденикаст е секретот. Чистам со спреј.
    Да се надевам дека нема да крене пак температура ,минатиот пат завршивме на инфузија . Се плашам да не се случи истото.

20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Моево дете на таа возраст почна да зеза со јадење, уште зеза додуша. Само маслинки би јадел, и кашкавал по малце, со маслинките и го лажам му ги подметнувам за да јаде. Некогаш па без проблем си јаде, многу менува. Добри предлози ти дадоа, јас би ти рекла ако не си почнала да и даваш малку посолена храна, да почнеш. Мојов тогаш кога престана да јаде почнав да му нудам од нашето и јадеше. Нека ве гледа вас и дајте и од вашето. Нормално прилагодено за нејзе.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.