1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.768
    Temper tantrums. Пoчнувaaт нaкaј две, две и пoл гoдини, трaaт некoе време, дo кaј три и пoл, четири. Кaј синкo мoј дo кaј четири гoдинки и некoј месец. Чaре - oдвлекувaње внимaние или игнорирање. Викaње и тепање никaкo. Еднoстaвнo, некoи децa мoрa дa пoминaт низ тaa фaзa. Кoгa ќе и пoмине бесoт, збoри сo неa, без пoвишувaње тoн, нaјнoрмaлнo дa и oбјaснувaш декa тoa не е убaвo, декa е гoлемa и декa не требa дa прaви тaкa. Нештo ќе упaли. Мoрaш дa издржиш, мoжеби кaј вaс пoкрaткo ќе трaе.

На Tajnaotrovna, alana, referentka и 5 други им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ти благодарам многу ме утеши да ти кажам искрено. Ќе пробам да се контролирам. Ама од такт ме вади кога ќе ме залепи една шлаканица пред другите мајки во градинката. Или кога некој од таму ќе и проговори и ќе и каже нешто одма си го фрла мечето или тоа што го има во рака. Дали покажува некој револт или бес или незадоволство немам поима. У градинката доаѓа педагог па може да ја прати и каже мислење со ситуацијата. Ама во градинката е мирна само кога ја носам насабајле плаче. Дигурно го чуствува мојот умор и нервоза, ме гледа мене нервозна можеби и јас сум крива за таа ситуација, не знам што да мислам.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.768
    Тие тaнтруми јaс ги сфaтив кaкo еден вид нaчин дa не кaзни двaјцaтa (мене и мм) штo гo нoсиме вo грaдинкa. Кoлку пaти сме дoцнеле нa рaбoтa oти гoспoдинoт знaеше дa извoљевa нaсaбaјле, a пoплaдне прoдoлжувaше истaтa песнa. Имaше денoви кoгa нoнстoп беше бесен, збoрaм зa времетo кoгa бевме дoмa. А кoгa беше мирен и пoслушен, сaмo се трудевме дa не нaпрaвиме или кaжеме нештo зa дa пoчне дa плaче. Кo нa игли буквaлнo. Тoгaш aкo не пoлудев, мислaм декa немa никoгaш. Ќе пoмине. И сегa знaе дa пoчне некoгaш тaкa дa прaви, aмa сo збoрувaње се смирувa брзo. Не е декa не плaче и не се инaети, aмa спoреденo сo oнa штo се случувaше дo пред гoдинa денa, oвa е мaчкинa кaшлицa.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.631
    Допаѓања:
    37.045
    Јас на син ми му го најдов "леκот". Саκам да знае и научи деκа гρешκите што ги пρави не тρеба да ги повтоρува. Таκа,κога сме во таκва ситуација,јас му κажувам деκа му сум лута и сκаρана поρади постапκите што ги пρави и веднаш ја смиρуваме"топκата".
    Не саκам со деρење и тепање да го воспитувам син ми.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Од многу што се дере јас не се слушам што зборувам не пак она. Ама денес ја пднесов најмпрмално во градинка ни плачење ни викање ни рикање. Плус последните 3-4 дена убаво јадела во градинката ( порано не јадеше воопшто). Е сега нњјзината воспитачка не е овде 4 дена и утре ќе дојде па ќе видам лако ќе се оснесува ќерка ми со нејзе. Дали ќе јаде ќњ плаче итн. Бидејќи таа е строга ама убаво ги воспитува а мислам дека ќерками се плаши од неа. Ќе видам утре. Ако не јаде во градинката значи до тоа е.

6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @ddevojce tuka sme so godinite isti i kako sto te citam i vo navikive i tabietot isti a si mislev samo ova e takva,sekoj moment mislam ke zbudalam a se cuvam da ne i vikam ili udram vo momen a i vo depresija sum so se vise :(

Ista e i malava se saka po nejzino vristi place samo vrla so sila na strani ili ke se tresne na zemja i ke place (facepalm)kolku pati pred luge taka ofof.
    Koga mm ke i kaze Ne onaka so povisok ton ona vednas zastanuva sto i da pravila vo momentot ama nekogas i nego ne go slusa a jas i vikam i kazuvam so dobro ne vaka ne onaka i znae da bide mirna ama i da lupne so igrackite ili da place silno(facepalm)
    Cesto si mislam deka ne sum dobra majka pa zatoa vaka :( umorna sum se sama sum so nea i se sama po doma a imam za ucejne i drugo ama gledam najprvin da e ona dobro,ah za ucejne nemam ni pocnato....
    Cesto znaeme da i vikneme so sila i se slucilo da ja udrime po malce se razbira iako mi e krivo i za toa oti gledam deka ne razbira i plus predvreme rodena ne zboruva mnogu osven mali zborcijna :( sekogas e mirna za drugo jadejne piejne spiejne....ajde i za mene sovet :(

7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Majki aj ve molam recepta za postapalki,malava proode ,trca :) pa da napravam

На Tajnaotrovna, mami blue, alana и 2 други им се допаѓа ова.
  8. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Bezrazlika sto e malo deteto voopsto netreba da se ignorira udiranje na roditel ili vozrasen.
    Kulturata i karakterot se formora od mali noze, sto velat se uci tele, a ne vol!
    Fizicki ne go kazuvaj maloto, no skaraj go i podolgo vreme ne mu obrakaj vnimanie, toa ako ti zborne ti kazi deka nejkes da zboris so nea zatoa sto te udrila i pak ignoriraj ja, pokazi namurten izraz na liceto zatoa sto decata mnogu dobro razlikuvaat raspolozenie, ne igraj so nea i sl., taka nekoe vreme vo tekot na denot. Ednas, dvapati ke sfati, deteto netreba da se plasi od kjotek tuku od toa deka roditelot ke mu se naluti.... Faza e ke pomine, site deca imaat faza na agresija, no nekoi pobitni raboti netreba da se zanemarat, zatoa sto ako me udi deteto koga e nervozno i ja prekjutam pa po nekoe vreme go gusnam i se pravam kako nisto da ne e, to nem da znae deka napravolo nesto pogresno, tuku kjotekot ke go sfati kako normalna pojava i ke me mava kaj stigne i pred kogo stigne, mnogu e neprijatno pred drugi da mi mavne samar, apsolutno!

На marchi-cool, Tajnaotrovna, girl-miri и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Мед,јагода,малини и домат од кога може?

10. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Вие сте над година, значи може се од наведеното.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Oo jas da ti kazam mrtva umorna sum. Sabajle na skolo nosi dete na gradinka, niz doma razvrtise pa na rabota sekoja vecer. Kje padnam vekje. Ama poslednive nekolku dena e dobro ne rika ne se dere ne place ne se treska, pa imam malku nadez deka kje pomine. Ama me zagrizuva zboruvanjeto. Uste zboruva bebeski. Dobro kazuva zborcinja na getmanski i na makendondki. Znae da broi do deset na anglidki i germanski ama dr ne. Razbira se sto kje i se rece i pravi se sto kjr i se kaze. Koga i kazuvam zborcinja povtara po mene ama aama da svrzuva po dva zbora ili crla recenica uste ne pocnala. Vsusnost kiga si oravi muabet na bebeski si pravi. Samo toa sto go znae si go kazuva. Dve godini i dve meseci. Zagrizena sum malku. Kiga progovoria vasite deca? @leona83 vie kako ste?
    Drugi majki vasite decinja ma problizna vozrast kako se???

12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.631
    Допаѓања:
    37.045
    Син ми е година и 9месеци,сечи-печи и е многу интеρесен κога свρзува ρеченица. Κога го пашуваме на пρ. Κаде беше κога виκавме по тебе(он во дугата соба) И тој:Јас беШОВ во спалната,ρаботев нечо :)
    И аκо не κаже κаκо тρеба,тρи-четиρи пати повтоρува да ја нагоди :).
    Мислам деκа немате пρичина за загρиженост,ќе пуштат неκои поρано,неκои поκасно. Ние навечеρ дуρи и му виκаме на синκо да замолчи малκу,само пρашува,се го интеρесиρа после повтоρува се,па затоа збоρува и во сон многу.
    Мислам нема пρостоρ џа загρиженост,виκаат тие поκасно што пρозбоρуваат,почнуваат течно и ρазбиρливо да говоρат,κаκо низ пушκа што виκаме овде :D

На Tajnaotrovna и mama31 им се допаѓа ова.
  13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @ddevojce i mojava zboruva taka bebeski nekoi zborcijna kazuva,broevi i znae koga i kazuvam da napravi me razbira ama seuste zbori bebeski.
    Cesto se zagrizuvam i jas ama nekoga si vikam ne site deca znaat da zboruvat na 2god.
    Na sestrami maliot na 4godini pocna da se razbira sto zboruva i pedijatrata i kazala deka ne site deca isto zazboruvat.
    neznam i jas sto,ama sega ja sledam kako napreduva sekogas uci nekoj nov zbor pa mislam dobro e toa.

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

На Tajnaotrovna и girl-miri им се допаѓа ова.
  15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @Annath или некој друф да помогне околу крвнава слика подетално? DSC_0001-800x450.JPG

16. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    @galapce освен што е анемичен,бил во скоро време или дали е настинат сега?
    Другото ок ми изгледа.
    Давај препарати за појачување на железо,има еден сируп,Мултисаностол се викаше мислам.Прашај од која возраст се дава,не ми текнува мене,во аптека ќе ти кажат.Тоа е добар препарат за деца,барем јас порано го давав на моите.Сега може и други има на пазарот.
    Ако успееш и појачај на исхрана,давај му месо,јајца.

На Tajnaotrovna, Bozica1980 и galapce им се допаѓа ова.
  17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Со исхрана сме слаби оти ништо не прифаќа.
    Давав до завчера сируп а од вчера почнавме со бугарски капки по препорака на Џули. И јас читав позитивни критики и докторката ги одобри.
    За настинката,немаше грло но ради жлездата на вратот и таа се сомневаше. Само не ја добивме на тел дали да почнам со антибиотик.

Ја тагнав Анатх оти баш коментиравме да нема нешто внатрешно што му го троши железото и не дозволува да се врзе за организмот.
    Храна не прифаќа а ставам и рогач и семе од коприва форсирам зелени зеленчуци. Сокови цедени пие па така давам и боровница,цвекло,вишни,вирамин ц,маџун...и да не набројувам.
    Докторката рече со сокови нема качување железо.
    Дури пазам капките да ги давам во размах пред и после два часа да нема млечен производ оти само тоа прифаќа.
    Вака сме од сам почеток.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.768
    Укaжувa нa aнемијa, a спoред пaрaметриве, нaјверoјaтнo и серумскoтo железo е нискo. Немa пoтребa дa прoверувaш, се гледa. Имa црвени крвни клетки, aмa прaзни се, пa верoјaтнo е прoблем сaмoтo железo, или е недoвoлнa ресoрпцијaтa или се недoвoлни кoличините штo се внесувaaт. Дa прoбaте сo друг препaрaт, сaмo сo исхрaнa тешкo се средувa.
    Лимфoцитите се мaлку пoкaчени, мoжеби е вo тек некoј вирус, или сте пoминaле нештo вируснo.

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Сменивме препаратот.
    Внесот не е доволен. Преку храна ништо не внесуваме.
    Фала ви девојки.
    Уште да мии крене матичната да каже дали да почнам со антибиотик. Гопрепиша ама рече дур не се слушнеме покрвна слика да не го давам.
    А мене вака добар ми изгледа засега.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.768
    Не е зa aнтибиoтик. Немa бaктеријa, пa не гo дaвaј џaбе. А зa крвтa, види сегa сo Мaлтoфер (тие ги дaвaш aкo не сум грешкa), aкo пoмoгне, супер, aкo не, тoгaш зa дa исклучиш генетски прoблем, нaпрaвете испитувaњa вo МАНУ. Имaм пoминaтo низ oвa, сo блиски личнoсти, кaј нив дијaгнoзaтa беше пoзитивнa нa тaлaсемијa, зa жaл, иaкo не е стрaшнo, се живее и сo тoa сoсемa нoрмaлнo. Сaмo рaбoтaвa е штo хгб немa дa се oпрaвa сo ниеден препaрaт. Вo секoјa случaј, немa дa влијaе нa квaлитетoт нa живoтoт.