Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да не има интолеранција на лактоза?

2. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Луѓе, а ние што да правиме...
    Пред месец дена бев во мкд кај свекрвата и една вечер многу ми , првпат така да се разбуди и да плаче. И му дадовме јогурт.
    Од тогаш скоро секоја вечер бара. Како нешто магично му е. Пие од шише со сламка, нормално мора седејќи (не е со цуцла па да си лежи) што значи и јас мора да станам, да му го држам :(

Од кога му дадов тогаш, до сега, само неколку вечери не ми барал.
    Не знам што да правам. Не ми е во ред.

Се буди 2-3 пати и пие по еден филџан да речеме. Памперсот ко пудинг се прави, преполн. Дури и му имаше пропуштено неколку пати. Синоќа му мењав памперс во 4:00

Му го разредуваме со вода, ама пак му е убаво. Бара.

Синоќа отидовме во спална, се ок, цел беше опуштен, и си легнавме, му го раскажав денот и викам готово заспа. Тој почна да плаче, како да не може да се намести и вика јогурт. Му дадов еден филџан и одма успеа да се намести.

На Lady Leona, Филотеа, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  3. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Навика се е тоа навика.... Нема да добие неколку вечери ке вреска и ке се откаже.... Ајде пред спиење се во ред ама ноќта откажи бар според мене...

Инаку мами да се пофалам беба ( скоро 20м цело девојче)

еве од четвртокот не цица.... И морам да ви кажам дека мене тоа психичко повеке ми е тажно отколкј на неа нешто што ја дирнува.... Чат пат ке рече цице ке и кажам болно е мама ми вика миј го ке речам миено е ама болно и многу те сака ама нема млекце мора да одмара и толку е..... Физички сега за сега немам проблем носм се стегнати прслуци.... А како се откажавме.... Решив да ја оставам во градинка да спие ама четвртокот не успеаа да ја заспијат... Па дома цицаше и пак не заспа па ја шетав со количка ни така и остана без сон
    Петокот станавме во 6 и 30 во градинка се со ред си истерала и заспала без проблем.... Е сега мене ми беше страв за со мене ама викендот пак до мене на спална како и навечер и заспа саботата потешко неделата полесно еве пак два дена во градинка си тера спие
    Значи да потсетам беше страшно страствен цицач со ноќни будења до 18 м кога решив да откажувам и се постепено се откажавме
    @koritsaki те тагирам ради спиењето преку ден.... Пробај легни збори тивко раскажувај и пеј глупости (буквално измишљотини што за детскиот ум делуваат приспивно) може ке успееш.... Јас реално мислев дека тоа кај нас за преку ден нема да упали ама ете како смо се надали добро смо се удали

На crazylady, rainbowmama и koritsaki им се допаѓа ова.
  4. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    757
    И јас го одбив син ми пред една недела. Не сме многу тажни и двајцата :D, јас веќе долго време мислев како пошто почна да цица по 40мин. за заспивање како новороденче и ми стана неподносливо, а тој ќе каже само цице боле и толку. Само имаме проблем со заспивање и ние, се врти и по пола саат да заспие и пак само со мене, ако влезе татко му во соба да го успива нема шанси, плаче, вришти. Јас шшкам :D и го чешкам по грбче па заспива ама му треба време. Навечер иста приказна.

Дали ти се полнат сеуште градите, јас осеќам дека имам доста млеко уште, вчера се измолзив бидејќи имав една грутка на левата страна, денес е подобро. Пијам само чај од жалфија 3 пати, ништо течности друго.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  5. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Јас веќе не знам што да му направам за да спие.. 18++ сме цела вечер е на града, око немам склопено, не знам дали е до 3те што му растат сите четири одеднаш бидејќи се буди на секои 5-10 мин со плачење.. Од раѓање никогаш не ја предпивал ноќта, некогаш и буден ќе бил по 2 саати ама барем ќе врзел два три саати.. Како зомби сум немам сила буквално за ништо

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Сега за сега ништо не пијам и немам мака со градите ама ние бевме сведени само на еден подој па можда затоа

На Amore.Mio му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    Јас мислам дека ова ти е “казна” пд универзумот дека лесно се одби од цице,па сега треба уште една тура одбивање од јогурт:D

Занимавај го нешто друго,нова играчка за спиење,песничка,било што ново да му скрене внимение.
    Па и да се бунтува некој ден издржете.

Каде е @0ли не сум ја читнала со месеци:hug:

На 0ли, Butterfly1107, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Хаха да, баш, сега одвикнување од јогурт.
    Само сега збори, и потешко ќе биде.

Кај се научи :(((

9. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    757
    Син ми се беше исто така, затоа го одбив прво ноќеска и одма смени, спиеше по цела ноќ, ретко еднаш да се разбуди и сега ама продолжува.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Купуваш посебно некоја? Дај слика плс.
    Јас правам за нас домашна,ама не ја сака|(

11. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Се надевам и мојот после одбивање ќе ја преспива ноќта.. пробав со намалување подои ама тешко оди, ќе мора наеднаш бидејќи е страствен цицач од раѓање.

12. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    И јас помислив на @0ли, ни ја снема.
    @dunika мислам ти имаше спомнато дека твоето девојче сеуште не оди.
    Моето синче направи 15 месеци исто не оди, воопшто не се ни пушта. Едно време беше скоро готов да прооди ама се разболе престана да јаде, изгуби сила и се пресече. Еве сега по втор пат е болен и се гледа дека не му е до одење. Го гледам на спална стои, ваљда посигурен е дека е меко...
    Бевме кај Антоние и не врати назад, рече битно е да се исправа на оваа возраст, за одење ќе проодел кога сака...

На Филотеа, dunika, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    После не знам колку време зедов да читнам малку на форумов пред спиење и гледам Дуниче :hug:
    Не ми останува ич време за пишување, а ретко имам време и да читам по темиве :|

Не сум го пуштила вчера мислењево (facepalm)

@Butterfly1107 :hug:

Луѓе, време се нема, цел ден се занимавам со нешто. Во кујна сум најголемиот дел од времето, со обврските со малиот, вежбам, шетаме, читам книги и пијам кафе кога спие, а сега плус капак спремам и складирам за зима овошја и зеленчуци :sweat:
    Ама веќе навикнав на ова да сум цело време со некоја обврска, заспивам како заклана. Но морам да признам дека на почетокот ми беше претешко.
    Ја поминавме и првата настинка, 10 дена не знам каде се наоѓав :x

Ве поздравувам сите, отидов доручек да правам :f:

На Lady Leona, Филотеа, lavinija28 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.900
    Срцка јас не живеам во Мк, во Грција живеам и од тука купувам во сите супер маркети ја има, во продавници за здрава храна и на пазар има на кило секаква и си земаш колку сакаш толку ти стават.
    Јас ја земав оваа сега моментално и ја јадеме вака само без сирење оти не јаде сирење мојата кифла :) Screenshot_20210915-102655_Google.jpg Screenshot_20210915-102706_Google.jpg

На koritsaki, MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.
  15. NanaMal

NanaMal Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    203
    Здраво мајки, имаме еден проблем, син ми година и 3 месеци веќе почна кога ќе се удри некаде да кажува дека го боли таму, е сега од вчера почна да вика бо бо и да покажува накај главчето... незнам дали има место за паника, да не го боли главчето (а нема паднато). Иначе некогаш и коа го карам знае да дојде и да ми каже бо бо демек го боли нешто да не го карам. Незнам дали изведува или стварно го боли главчето. Совет?

16. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Најверојатно му е некоја фаза еве мојот постојано покажува на некое место демек го боли за да го бацам, вика мама бо бо и кога ќе го бацам готово поминало.. Можеби ние му викавме ме боли тука на образ за да не баци и сега си го има сватено како некоја игра.

17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    @Butterfly1107 не се плаши ич,нема простор за грижа чим се исправа и наоѓа начин да се движи.

Ќерка ми прооде на 16 мес.Многу чудно беше,ја избањав и спремав за спиење,таман изгасив светло после сите ритуали,таа се симна од кревет и почна да шета низ цел стан(lalala)
    Утредента ништо,пак со лазење си продолжи:D
    После една недела почна да оди посалам,а ако негде сакаше да стигне брзо одма се спушташе на колена,тоа ѝ е нитро:rofl:

Ке се пушти немај гајле,не си прави притисок а уште помалку дозволувај околината да ти прави:!:

На kukla21, Sexybaby86, Филотеа и 4 други им се допаѓа ова.
  18. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Ако тоа зборче му е ново и тоа со значење нормално и притоа често го повторува. Без гајле
    Мојот ам ам прави цел месец, станува од јадење по 5мин ам ам прави му давам плука. Често се случува кога ќе научат некое зборче, а воедно и неговото значење и напнува со тоа.

На crazylady и Silvi00 им се допаѓа ова.
  19. NanaMal

NanaMal Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    203
    да, ново му е

На crazylady, kjofti4 и Silvi00 им се допаѓа ова.
  20. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    875
    Мајки, синко има 1 година и во градинка иде. Таму јаде 2 оброка и 2 ужинки и дома после е на цицање целовреме. Дали треба да воведам и трет оброк и предлог идеи :) Воедно, сакам да почнам полека со процес на одбивање од цицање.