Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Другото како е освен црп? Има ли др симптоми плус или само тогаш покачена температура? Ако не нема потреба да одиш во пон со матичната ќе се видиш

2. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    2.595
    @Dikinzi
    Јас го носев за трет крајник во Ремедика и тоа два пати до сега. Непријатен е прегледот ама кратко трае, така да мораше да се издржи. Кај него е откриен уште на годинка, ептен има проблеми, хрчи, диши на уста, носе често со мрсули, слип апнеа… и сега е скоро 1 и 7м и не е подобрено и покрај терапија. Ќе правиме операција.

На Филотеа, Dikinzi и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Тоа го сфатив. Не сфатив колку мл на кило оди?

4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Добри се другите вредности. Нема температура, носот звучи нешто како да му е затнат ама не му е, цица без проблем. Брисеви од нос и грло се негативни, нема бактерија.

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ми текна покасно дека со тебе пишував за ова ама викам ајде да не згрешам. Со лесно на операцијата :hug:

На Dikinzi и RAK91 им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.591
    Допаѓања:
    6.153
    Оф, многу ми е жал. Нека помине се во најдобар ред, и пиши како сте поминале :hug:

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Јас од пред месец дена сум за тука ама никако да пишам ,ве следам по малку и тоа е ,се нема време.
    Напнат период ,преморена од работа а на госпоѓицата моја и текна да прави штрајк со втората дремка па еден ден ја спие еден не.
    Нели се мали на 13 ++ да намалуваат дремка ?
    Завчера ноќта мноогу тешка ,цела ноќ на секој пола саат плачеше од толку вриштење мислам дека грло ја фати ,па нос почна да и тече а и стомак изгледа ја болеше кога плачеше кога ќе се испрпаше прекинуваше со плачење и ај викам чај од нане ќе и дадам. Нема шанси бе кога го џитна шишето летна. Ај викам со мед малку ,цук 2 голтки и пак го џитна....
    Како да ја научам да пие чај ?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.703
    Допаѓања:
    18.370
    Синко од 1 година има една дремка. Така да не е рано. Поубаво ке ви е со една дремка штом само детеѕо решило да ја скрати.

На mal.ecka и Осе им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    126.789
    Малава од 7 месеци нема втора дремка.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Тој период веќе треба премин од две на една дремка, не е веќе мала како што пиша

На crazylady и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Мојов едно време имаше една дремка, исто околу 13-14 месеци, па сега пак се врати на две.
    Се преморува од трчање, скоро ич не седнува и не може да издржи само една да има.
    Станува во 6, во 10:30 заспан е и станува во 12, па после во 16 пак спие уште еден час и вечерно заспивање му е во 20.
    Мене поубаво ми беше со една, спиеше околу 2-2,5 часа, но ете сега пак си сака две.

На crazylady, Осе и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    126.789
    И мене ми е супер со една,поорганизирана сум.
    Двете си преспиваат заедно и полесно ми е.
    Поголемава до година имаше 2 дремки,едната 45 мин.другата 1.5час.
    Малава сама си премина на една дремка 6-7 месеци имаше и си спие 2-3 часа со будење на цицање и презаспива.

На crazylady, Sexybaby86, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Да прашам често спомнувате, што е тоа црп?:tmi:

На Dikinzi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @Осе И мојов на 12-13 месеци имаше една дремка и исто како кај Оли кога почна многу да се движи надвор од умор заспиваше по втор пат. Сега пак се врати на една дремка од 2-3 саати. Многу полесно е со една, барем за мене.

@elimkd Црп се проверува најчесто кога има висока температура, кашлица или не дај боже потешки симптоми и најчесто укажува дека има воспаление во организмот. Кај децата најчесто е бактериска инфекција нели често се болни ама на пример кај возрасни може да биде и знак за нешто многу посериозно. Пример, може и да кашла ама црпто да е ниско, значи може и алергија да биде. Најчесто се прави ако не е сигурен докторот каде е проблемот според обичната крвна слика. Ова вака лаички ти објаснив, некој стручен може подетално да каже.

На elimkd и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  15. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    @mal.ecka @Jana06
    Ама вие сте си дома затоа ви е полесно 8),јас на работа цел ден и ко ќе дојдам си бев навикната да цица да отспие јас да јадам раат и да одморам па после да урламе заедно :rofl:.
    Ама знам и зошто не спиела, зошто двата дена првата дремка и била 3 ч. сега ми се кажа ^_^.
    Еве денес заспа ...
    @elimkd на гооднјат ли беше не знам ама читав дека од 16 месеци се укинуваат втората дремка затоа мислев е рано.
    Ама ќе се смени сега целосно се од градинка ни рекоа од 6:30 до 6:50 прием од понеделник а она навикната до 8 скоро да спие ...
    Туку има ли и на друго место толку рано прием ...нели е прерано тоа за јасли ?:^)

Последна измена: 3 октомври 2021
    На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.618
    Допаѓања:
    3.870
    Показател дали има некоја инфекција во оргснизмот

На elimkd, Dikinzi, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Здраво мајки
    Дали вашите деца пијат млеко од тетрапак и какво; ние сме веќе големи (20 месеци )имаме домашно козјо млеко но никако не сака да го пие само во каши му го мешам; па не знам дали да пробам со кравјо ???

18. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    На 13м и син ми ја отфрли дремката една и сега спие еднаш денот по 2 и пол часа. Иначе го поминав истиот период на 13++ има скок и на секој пола сат се будеше со плачење и неможев да го смирам и во сонот липаше некогаш..

На Осе и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @Осе Да, те разбирам. Ти треба време после работа да одмориш, а ти продолжуваш дома втора смена што се вика :D Мене ми е погодено дека работам до 12.30, а после сум на дежурство до 17 и седнувам на компјутер по потреба. Он спие од 13 до 15-16. А сега како тргна во градинка на раат работам, ставам ручек и до 15 имам време да одморам.

@crazylady Му давам тетрапак кравјо ама не го пие туку во вечерни каши. Јас не гледам некој голем проблем и да пие, се додека не му заменува оброк. Битно ми е да има 3 убави оброци дневно, а се друго ако сака не му забранувам. Се тегне по млекото ама пие 2-3 голтки и толку.

На mal.ecka, Осе, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Не пие од тетрапак пие само Алпско без лактоза од тоа нема мака на стомакот. Иначе адаптирано му давам 12++ месеци е и ќе продолжам навечер да му давам.

https://kegishoes.com/производ/detska-patika-bono/

Вакви патики имаме ние и цели се виткаат баш се еластични и ноџето одма му влага и стабилно е. :)

Последна измена: 3 октомври 2021
    На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.