Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Како се приметува дека е воспалено увото?

2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Кај мене од многу мала и се воспалува увото, штом почне да тече носот, и почнува да плаче цел ден и цела ноќ без престан знам дека е тоа. Плус ја врти главата на страна, и ако ја фатам таму вришти пишти.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Единствено што ми паѓа на памет е да проверите трет крајник. Веројатно на ОРЛ се проверува, не сум сигурна.

Малава исто имаше воспалено уво, првпат видов што значи тоа. Големата досега никогаш немала ваков проблем. Малава повеќе од 10 дена изгоре од тт, 40 ко од шала качуваше, душа немав во мене. Исто, спиеше само на таа страна и плачеше дење ноќе, плус и секрет имаше од увото, и течеше. Ужас, знам како ти е, па и постојано да се повторува стварно е премногу мачно. Нека ви даде матичната упат за ОРЛ, или ако сакаш на приватно, доста е фалена Мирка Шалиќ.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Мојата страствена цицачка сеуште цица- 2год и 2 месеци. Јас воопшто не сум спремна да ја одбијам и решив да чекам сама да се одбие. Како @Kallias2 .Не пробав, ама знам дека е залудно со намалување подои. Посебно ако си до детето цело време.
    Убаво кажано @Snowflake92 . И мене ми велеа и сеуште некои како е голема, дека нема ефект млекото, залудно се малтретираме, бла бла...
    И да нема ефект ( макар што напротив мислам дека доењето е заслужно за здравјето) доволно е што кога ќе падне, веднаш се смирува на цице, кога растат заби или поради нешто друго не јаде, пак е на цице. Кога заспива, или е исплашена само ќе го гушни цицето и е смирена.
    Сега последните 2-3 дена некако сама одбива да цица, не е заинтересирана. До сега не само што не одбила цице, туку сама си ја вадеше кога ќе посакаше, а Еве денес некако ретко 2-3 пати само побара. Заспа само гушкајќи го. Може е период, а можеби се одбива. Оставам на неа.

На rainbowmama, dunika, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.162
    Многу е, што е многу многу е, искрено веќе немам сила. Не може да плаче само од растечен нос, едноставно не може. Нон стоп е со болно увце. Аман што ќе беше ова. Утре обавезно ќе барам упат пак да ја видат, и да ми каже што да правиме. Детево е стално со инсталации, стално со растечен нос. Нас ни стисна ,а верувам и нејзе. Крајник не крајник, ексик нека е више.

На Sexybaby86, crazylady и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Исти сме и ние цела ноќ на града преку ден исто само ќе му текне цице цице |( му викам ако синко и во школо ќе си одиме заедно на клуша да си цицаш :D:D

На mal.ecka, Jana06 и Kallias2 им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Колку што доењето е заслужно за здравјето толку е битен и врзаниот сон од 8 - 10 саати не прекинато за правилен раст и развој. Дете што ги задоволува своите потреби нема потреба од цицање. При одбивање сите се соочуваме со така наречена грижа на совест али тоа многу брзо проаѓа. Не за џабе се почнува од 6+ месеци со не млечна дохрана и потоа и со млечна дохрана, да не требало да се почнува со дохрана до сега уште сите ќе сме цицале и ќе сме виселе на цицка. Да не се разбереме погрешно секој си знае што да прави, само да не е заборави и сонот на детето колку е битен.

На Presrekna, eta, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  8. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Има деца шо јадат се и се комплетно здрави не цицаат ама никогаш не сврзале сон повеке од 3часа како моево на пример а има деца шо цицаат и спијат цела ноќ без проблем. До детето е.

На dunika, mal.ecka, crazylady и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.406
    Допаѓања:
    18.646
    Побарај ги моите мислења на темава и во темата за одбивање.
    Го одбив постепено страсниот мој цицач на 19м за неполни 3 недели.
    Од тогаш и ноќта ја преспива.
    А околу болести, прв пат се разболе на 10м, па од 13ти месец (како тргна во градинка) беше на секои три недели болен и покрај тоа што цицаше . Така да јас не го поврзувам цицањето со имунитет.

На malecko5, crazylady, Jana06 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не е до детето. Премногу луѓе што ги знам се со истиот проблем. И точно е дека ради цицањето и се будат навечер, не го кажувам ова од 1-2ца што ги познавам туку од повеќе жени. Може да е исклучок едно до две деца да имаат нарушен сон и без цицање, но повеќето се будат барем 2 пати во ноќта да цицаат.

11. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Моето дете е на ад и се будеше мноогу често со врискање со плачки со се кошмар беше така да не верувам дека цицањето е причина за будење често ноќе. Имам другарка нејзиното цица од 1 месец преспива ноќ така да до детето е

12. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Јас вчера се залепив со фластери и не му давав ама кога почна да зајдува од плачење морав да му дадам плус мажот ми не сака да ми помогни ќе морам сама.. Тешко многу ова ..

На elimkd и Dikinzi им се допаѓа ова.
  13. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    5.675
    20211005_214328.jpg

На eta и Kallias2 им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.406
    Допаѓања:
    18.646
    И јас бев сама во одбивањето, само држи се до приказната дека е расипано/повредено/те боли.
    Кај мене првите денови за заспивање навечер беше поправено:D дека дење знаеше е расипано, а се тегнеше да му дадам.

На Chuchanov, crazylady, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Моево кога почнав со давање вода некаде околу 5/6 месец, воопшто не ја сакаше, баш имам и пишувано. И за да внесува течности му варев јаболко,крушс,слива и така ја пиеше водата (некогаш само од едно овопје, некогаш мешано). Сега еве годинка и 5 месеци, ништо друго освен вода не пие. Околу годинка се одби од цицање и до сега само вода сака дури и навечер во спиење се буди за вода:)

На crazylady и Осе им се допаѓа ова.
  16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Знам дека не се преоорачува пеница да се става оф малечко, е сега син ми е. Скоро 14 м заспива на спал на јас лежам и тој се вртка се вртка и заспива ама последниве денови се качува на мојата перница и така заспива, потоа го преместувам на рамно без перница. Дали ова му е некој знак дека си сака перница. Не знам дали да му земам оваа е секако многу висока за него не можам да го оставам така. Или сепак не му треба мал е ? Искуства какви имате :?: или совети некои нешто ќто сте слушнале од стручни лица?

17. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Уффф, душиче мало :l:
    Прашувам дека мојава понекогаш си става прст во уво, како да ја чешка, а баш и носот и тече деновиве.

Кога сум веќе кај носот, по колку време се мрслулави вашите дечиња?
    Мојава имаше еден ден температура околу 38.
    Проверивме крвна слика, црп 16, матичната не ни даде никаква терапија, рече лесна вироза, само рече прскајте спреј од прополис на грлото дека и било малку розевко.
    Ама, носот си тече, веќе десетина дена, не знам што да ставам, прскам исомар спреј, но нема подобрување.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    И мојата од вчера со растечено носе. Пак од брат и, како и секогаш, прво тој па после она, стандард е така секогаш.
    Јас и ставам само физиолошки со шприц неколку пати убаво да се исчисти оти гледам излегуваат и зелени и после прскам оригано. Обично толку трае течењето носе 10-14 дена, стандард нормална процедура.

На eta, mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Мајки, пред некое време се зборуваше за мед. Сакам да прашам на која возраст го воведовте вие?

Малата има 13 м. имам домашен мед, сакам да слушнам ваши мислења.

На crazylady и Осе им се допаѓа ова.
  20. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Јас почнав сега скоро, пред да наполни 17 месеци.

На Monella му/ѝ се допаѓа ова.