Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.125
    Јас им ги порачав овие,од Кеги Колев, на попуст ги начекав. Вчера стигнаа, многу се убави, лесни им се на ножињата.
    Препорачувам

Прикачени фајлови:

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Стварно нема избор, а и јас сакам кога гледа да гледа на македонски, пошто трет јазик му стана наместо мајчин... Пепа му пуштам, уште не му се здосадени, и Дарко биберко го сака. Биби не можам да го слушам многу ме иритира како зборуваат, па не му ги пуштам. :D А и мислам мал е, многу фантазија има - вселена роботи вештерки итн, можеби понатака ќе му дадам да гледа. Ако наидеш на нешто интересно, пиши. Оние старите ние што сме ги гледале апсолутно не му се интересни.

На elimkd и crazylady им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Пикабу немате? Ние сме на А1 ја исклучија се беше на мк пепа прасе, дора,paw patrol...и штета ги нема нигде да ги симнеш и многу убаво беа синхронизирани за разлика од дора на мтв кога ја даваа. Знам на телеком пикабу ја има.

На mal.ecka и crazylady им се допаѓа ова.
  4. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да, тоа со Биби треба да се забрани за деца.
    Никој жив во Македонија не зборува така како Биби. Некои чудни звуци, неприродна интонација, скупски лош говор... едноставно катастрофа.
    Им имавме пишано коментар околу овие работи, секако идејата е за пофалба, но реализација е слаба... и го избришаа.

На Butterfly1107, dunika, rainbowmama и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Луѓе јас веќе психички попуштам.
    Тоа што не спие тотално ме уништува, и некако чувствувам како да немам свој живот.
    Не сум само машина за заспивање, капење, преслекување, мењање памперс...
    Не знам што ќе се прави, или мора да дојде свекрвата да го чува или дадилка да се најде.

Вчера мм имаше стомачен вирус и рече дека ќе си легне во дневна, да одмори, врата си ја затвори да не го слуша кај што плаче. А јас исто пред 3 недели имав стомачен вирус и морав и да го заспивам и да го гушкам да презаспива. Дури тогаш изгледа и многу плачеше и во кола го возевме, и во 3 ноќта на раце сум го носела од паркингот до дома.

Сабајле му реков, во недела вечер јас излегувам, ти ќе си го заспиеш како знаеш и умееш. Кога ќе заспие јас ќе си легнам во дневна.

Изгледа ние мајките многу обврски си земаме, и после "мора така,тој е научен со тебе да заспива".

На Madrugada, Butterfly1107, RAK91 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Мислам нема мајка што не се осетила вака барем еден период од животот. Те разбирам скроз. Се вратив на старата работа за да одморам. Тука е и мм за чување и домашни обврски ама пак се осеќам дека поголемиот товар паѓа на мене. Ноќе кога ќе се разбуди малиот јас одма се будам, мм на пример не го осеќа. А ние жените сами си правиме притисок дека мора дома секогаш се да е под конец, чисто. Детето најздрави оброци да има, каква облека треба за следна сезона, активности за развој, социјализација, што во иднина... Мажите не си прават толкав притисок. Мислам поуморна сум психички од списоците и обврските to do во глава.
    А каде се работните обврски, каде се роднините и пријателите, каде сум јас да си посветам внимание.

Барај помош, дали градинка, свекрва, дадилка. 2 саати некој да го причува детето, помош е. Ќе помине и ова, после ќе дојде друга тежина и така :)

На Madrugada, Butterfly1107, RAK91 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Давај му го на маж ти да го успива и ќе се научи со него да спие како што би се научил со дадилка или негователка во градинка ништо не е по различно. И јас прележав стомачен среќа еден ден траеше не можев да го погледнам, а не пак да го успивам, но затоа е мм тука. Нареден ден него му беше лошо па јас го успивав. Детето си оди во градинка си игра си е дружи учи нови работи едино за тоа не жалам и мирна ми е душата кога го оставам. Мислам дека треба мажот ти да се активира повеќе во домашните обврски наместо да си легнува во дневна. :)

На azelea, 0ли, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да, и јас мислам дека психички ќе ми олесни да оди во градинка.
    Ама ете велат дека стално се разболуваат, јас имам нешто како пола работно време, и плус и пари кога ќе пресметаме колку треба, и време да го однесеш и да го земеш - некако поедноставно ни изгледа да е дома. Штознам :/

Мм е ангажиран дома ама повеќе со миење, средување...за тоа не можам да се пожалам. Само детето многу некако падна на мој грб.

@Jana06 да, баш како што пишуваш. Ние сме повеќе оптеретени здрава храна, ова она. И да, да скенка јас исто одма се будам, а тој не.

Не можам да замислам како им е на тие со по 3-4 деца. Како се постигнува.

На Butterfly1107, Осе, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Тие со по 3-4 деца, трите деца го чуваат четвртото :lol:
    Јас и средната сестра ја израснавме најмалата, сериозно.

На gjoker4e, Brpbrp, Осе и 4 други им се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Isto i jas se cystvuvam odam na rabota i odi vo gradinka ama samo stom ke vlezeme doma mi e kako lepenka zaedno jademe zaedno vo.wc koga gotvam vo ednata raka toj vo drugata gotvam.Skoro nikogas ne zaigruva sam na noke haos so spienjeto ne pamtam da prespal nok a skoro e dve godini. Za drugo mi pomagaat ete ke go iznese od doma za da mozam da jadam ili slicno ama nanoke jas sum taa sto e celo vremw na strek.Koga ke zaspie alista hraba raskrevanje spisoci za pazarenje...Ne pamtam koga na raat kafe imam ispieno ili slicno go fakaat i tantrumi i doma se nesto ne e pogodeno.Kaj i da e psihicki popustam.

На Butterfly1107, Enci201, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Не сакам да ви го правам планот секој со ги знае можностите но 1500 денари воопшто не е многу за во државна градинка имаат два оброка две ужинки, социјализација, денот му е исполнет. Многу бенефит има од градинките е сега сите од нас чуствуваме вина или грижа на совест кога ги оставаме родители сме нормално е. Сите сме преродени дома од кога малата тргна во градинка нема монотонија во деновите како пред колку и да се трудиме да има активности да и биде забавно децата сакаат деца. За болести не може да го чуваш дома затоа што ако не сега во градинка кога ке тргне во школо ке ги помине сите вируси.
    Да не се разбереме погрешно плачевме и двајцата со мм кога плачеше она на почетокот малце ни фалеше да не ја носиме но сепак е за доброто на сите пред се за неа.
    Друго разговарај отворено со маж ти дека не си само мајка имаш свои потреби и дека ти треба одмор и време за себе.

На Bella*, Mila_Skopje, Brpbrp и 5 други им се допаѓа ова.
  12. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Колку само ве разбирам сите, со две е уште потешко, имам ученик и 16 месеци бебе, се растргам од трчање школо, работа, дома чисти готви, пери, садови купови домашни и станувај навечер по сто пати...некогаш ми иде усвет да фатам а тоа што неможам ни да јадам ни у тоалет да појдам без да тропа некој по мене е плус...ускокнува и сопругот секако ама пак мислам дека ние жените секогаш го носиме поголемиот товар на грб

На Chuchanov, Butterfly1107, Brpbrp и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    3.868
    Исто. Плус носи го на англиски, карате, земај го и носи на школо, дома обврски еден куп плус 18 месечна мала кифла која е захтевна баш.....:whew::x

На mamaorhidea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Дали некоја мајка има искуства со алерготест кај дете 1г. Каде што како?

15. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    На син ми му правеа пред 2 недели. Беше со земање две големи епрувети крв од вена, дека доста работи се испитуваа дали ќе има реакција. Не сум во Мк ама претпоставувам на ист начин проверуваат

16. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    Има ли некој искуство со потење на нозе кај дете?
    На мојава нон стоп и се мокри чорапите.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.701
    Допаѓања:
    11.225
    Не си создавај толку голема тешкотија. Почни да ги скратуваш подоите, за да се навикне на поредок ритам на доење. Денски ич да нема. Навечер на едно будење примени нишкање смирено колку шо можеш или почекај за некој ден, ако нема моментална причина шо би го зголемила плачењето.
    Колкаво ти беше синчето?

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Проверете вит д. Од недостаток знаат д се потат

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Ние не сме во мкд, и обично велат дека нема шанси за државна градинка. Освен ако не си самохрана мајка или без приходи.љ

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.374
    Ве помислив пред некој ден. Ве гушкам :hug:

На bela.m и mal.ecka им се допаѓа ова.