Majki davajte sovet. Napravivme 19 meseci no imame problem e samostojno jadenje. Seuste sme na blendirano, so raka sama nisto ne saka da fati. Osven gevrek, nekoj perek i slicno so susam drugo ne faka, i toa go kluka kako vrapce. A vaka se sto ke napravam, se si jade. Vcera probav malku pokrupen rucek ama nisto ostana pola i vise. Imame 1,2,4 i pocetok na gorni trojki. Maka mi e veke so blenderon. Koga slusam kako deca se tepaat na masa sto da zemat srce mi se para za moevo. Ni voda caska ne si ja zima, jas i davam. Fala vi za sekoj sovet i iskustvo
Јас од цицање го префрлив директно на кравјо, на 13 и пол месеци некаде. Пред тоа му имав дадено само да проба, да проверам да не има реакција. Прво не сакаше да пие, после виде - не виде дека нема друго и го пропи. По препорака на педијатар му дава сварено битолско свежо (и тоа е пастеризирано, ама помал рок има), пие на заспивање навечер околу 150мл и уште толку во тек на ноќта кога ќе се разбуди.
@darcy odamna te nemam procitano po temive Kako e maliot? Kade se izgubivte, ili jas sum greska nesto
Јас на 11 месеци почнав со Битолско млеко првата недела го давав половина млеко , половина вода и од прв пат го прифати .По една недела почнав чисто млеко,сега е 13 месеци и пие сабајле по 250 мл,и пред спиење по 150,200зависи од вечерата.Има денови кога е гладна па пие и млекце меѓу овошна каша и ручекот... и мене ме интересира по колку млеко пијат вашите деца наоваа возраст.
Sin mi pie kravjo od 12 meseci, bitolsko tetrapak svareno. Pie tri pati na den po 250ml i mislam da mu dadam i uste edno sise i toa ke go ispie. @Artemida81 nema potreba da forsiras neblendirano. Da tvoe e da probas, ama ne brzaj. Deteto koga ke bide spremno samo ke ti pokaze. Mojot pocna da zema so raka jadenje koga mu dozvoliv da igra so hranata. Na primer, mu davam parce leb i toj uziva da si igra so nego. Porano poveke od pola leb bese dolu, a sega veke ni troska ne paga dolu. Po nekoe vreme mu dadov zdenka, ama da gricka od moi race i so toa se nauci da jade, pa sega veke si rucka jabolko, banana, krusa, kompirce vareno peceno, belka od jajce... I veke ne paga nisto ni na masa, kamo li na zemja. Preeska mu padna malku kompirce na masa, pa morase dusice da se navedne i da go smukne
@joy1 Незнам дали виде,те прашав за крвната слика мислење. Исто би сакала и мислење за премин од аптамил на кравјо,какво,дали да се меша и какво. Знаеш дека моето слабо јаде, има ли шанси да е до аптамилот? Наидов и на такво мислење,демек голем процент од децата што пијат аптамил,не јадат. Добродојдени се и други мислења.
Веќе ти одговорив за крвната слика не си прочитала Искрена да бидам немам искуство ни со аптамил ни со кравјо Малата е 21 месец и уште цица Големата премина од формула на битолско кога имаше 14 месеци.Го пиеше околу 1 недела разредено со вода и целосно го отфрли.Јас исто млеко не конзумирам преку 15 години веќе така да ич не сум запознаена што нуди пазарот и кое е најдобро за помалите генерации . Во секој случај возраста ви дозволува да преминете на теТрапак но внимавај тетрапакот нема железо колку што има ад формулата.
Дека мама е цитирана,мислев е за неа. Ти благодарам. Јас не би го сменила засега млекото,не ми се ризикува,освен да знам дека ке прејаде. И јас не пијам млеко од бебе и не ги знам.
Тука сум, читам редовно, само немам пишувано многу Добри сме, мали пред кратко прооде па сега не можеш во место да го задржиш. Ме секира што неправилно оди, како на рамни табани, па ќе видиме ортопедот што ќе каже сега на 6-ти. Плус малку ме мисли што ништо не зборува, а не знам колку и разбира (се нешто е поинтересно). Затоа пак сите плакари, шкафови и фиоки знае кај се отвораат
Nasite isti se znaci. Jas ako me procita duri i vidno se zagriziv, no vcera posle moj pogolem angazman okolu nego me pustija grizite. A za odenjeto da ne ste zele losi cevli? Po doma mislam najdobro e po corapki da odi. I navistina, se e pointeresno od toa sto go prasuvas
Не е до чевлите, цело време дома по чорапи е (за надвор имам Цицибан анатомски, а надвор и онака поретко оди сам). Се надевам ќе се среди. За разбирање и зборење очито ќе почекам... сега барам начин како да го натерам да прекине со лошата навика ако не му е нешто по ќеф, особено ако е во оградица или креветче и сака да го извадам, почнува да си ја чука главата од оградата
Dusicka mala Mojot pa koga saka da zaspie ja pika glavata vo krevet i gazeto go kreva nagore Tesko deka ke gi odvikneme od ovie naviki, sestra mi do golema ja udirase glavata od sto stigne, ako ne i e nesto po keif Ke porasnat brzo, pa ke gi pratime zaedno po zenski Drugo sto me interesira, mi e dilema, vovedov belka, pa sega moze li da dadam testenini so jajca? Moze i kiflicki da jade?
Во врска со кравјото,ние сме 13 ипол месеци,и пред три четири дена почнавме со кравјо,т. е го прифати бидејки сосема малку и ставам несквик,најверојатно заради тоа. Ми остана од ад уште малку,па пошто ми се буди сеуште навечер од тоа за да го потрошам и давам преку ноќ Инаку пие 2 пати, околу 11 часот, 120 мл и пред спиење навечер околу 150-160 мл И давам Алпско, но таа си сака многу и јогурт и кисело млеко
@galapce кај шо прочитав шо си пишала за аптамил и нејадење, одма пронаоѓам врска и зс мојата нејадачка, до две и кусур години аптамил пиеше, имаше денови кога ссмо на млеко била, ништо друго ни да проба не сакала, пс не и дававме млеко за да огладни за да јади друго, не бре, протестирсше... коса ми обеле од нејзиното нејадење. А кравјото почнав да и го воведувам прво во житни каши, во варен гриз, чоколино, со бисквити по еденоброк, па по два на ден,па една млечна доза со пола млеко варено свежо мешано со вода, останатото млеко да е аптамил, па по две кравјо, па намалував на количина на вода, па постепено го исфрливме аптамил и преминавме на кравјо. Син ми пак никогаш не пробал ад и од девет месеци сам си џвакаше и месо, јадеше убаво, лакомо... ссмо на доење беше до скоро две години...
Да Ви пренесам мое искуство. Моето малечко беше на АД до 7,5 месеци. Морав да ја носам во градинка, па во консултација со учителките ми беше препорачано да си ја учам на кравјо бидејќи во градинката не дозволуваат АД млеко плус и сите кашички, пудинзи..ги прават со кравјо млеко, па да не бидеме ,,неспремни,, на промена. Матичната докторка ми препорача да почнам со кравјо за варење.Така и бидна...почнав ао еден оброк кравјо три оброци АД...и се така постепено за две недели го исфрливме АД преминавме на крајво ЗА ВАРЕЊЕ. Кога бев сигурна дека кравјото е прифатено, тогаш почнав тетрапак битолско (она на кое има нацртано витамини). Со тек на време како си растеше малото, така се намалуваше мечниот оброк, па сега еве на 1,4 месеци е сведено на 250мл наутро (задолжително со лажиче мед) и 250 мл навечер пред легнување (понекогаш со Несквик). Во меѓувреме се јадат нормални оброци.
Мaлoтo ми цицaше дo пред две недели,му дaвaв јoгурт a преснo млекo сaмo вo кaши,му земaм дoмaшнo,сегa пие пo мaлку кoзјo oд чaшa пa нз дaли внесoт нa млечни прoдукти му е дoвoлнo,гледaм фoрсирaм кoлку мoжaм,a зa oд тетрaпaк млекo сите штo ги знaм зa децa штo земaaт oд битoлскoтo сo витaмини штo е земaaт. @galapce немoжaм дa ти пишaм лп.Зa нејaдењетo ете aкo е мaл кaкo штo рекoa зa живи јaјцa,земи тaкви пa вaрени прoбaј или вo супa,a и земи сирoвo кaкao,јaс нa мaлoвo му дaвaм зрнa пo две три преку двa денa,вo oвoшните кaши.Иaкo премa месеците мислaм декa имaте некoјa фaзa нa нејaдење,кoјa јa пoминaвме и ние имaм пишувaнo тукa,не јaдеше aмa бaш ништo,a и негoви врсници штo ги имa исти беa тoј периoд,и знaм кaкo ти е буквaлнo нo прoбaј првo зa крвнaтa сликa,земи јaјцa oд пoтпoлoшкa,сирoвo кaкao,и семе oд кoпривa,зaштo и тoa е еднa причинa зa нејaдењетo.Кoгa му се пoдoбри крвнaтa сликa нa син ми пoчнa мн пoубaвo дa јaде,јaде и рaбoти штo не ги ни прoбувaше претхoднo.Истo и aрoнијa мoжеш дa дaвaш,биди упoрнa ке пoмине ке видиш периoд е,сaмo зa крвнaтa сликa дaвaј oд oвa пoмaгa прoверенo
Гледам пишувате за млеко,син ми сеуште цица. Но цица само на пладне за заспивање,вечерта пак за спиење и еднаш ноќе се буди(но тогаш мислам дека е жеден). Сакам постепено да го укинам тој подој на пладне,пробувам на секакви начини да му дадам млеко,не сака и не сака.Се плашам како воопшто ќе заспива без цице(сега се додека не му дадам,се влече по мене и нема шанси сам да заспие).Сок воопшто не пие. И уште нешто ме загрижува,внесот на течности ни е минимален.И ќе речете биди упорна,шишето нон стоп му е враце,со мене чашката,му нудам и од чаши др шишиња,сега веќе е и голем знае да зборува,разбира и кога ќе рече НЕ,не можам со сила уста да му отварам. Се плашам да не му се малку течности. Пелените обавезно му ги менувам на 4ч.(од раѓање) и никогаш не биле суви,секогаш се мочкани,но не преполни.
Дa прaшaм тукa,гaѓички некoј имaлo зa oдвикнувaње oд пaмперс кoгa се нoсaт,искуствo имa некoј сo тaкви,кaкви се,и кaде имa? Зa нaдвoр без ништo ке гo пуштaм нo зa внaтре,дa мисли пaк декa немa пaмперс,дaли се кoмoтни или истo кaкo пaмперс,и нaјвaжнo дa не прoпуштaaт