До 3г се дава 2.5 мл молерс што значи 200 ие има во тоа и плус штом си давала три капки, значи треба сега да даваш плус две.
Пред година му се затвори негде околу 8 или 9 месеци имаше. Се си мислев дека е брзо затворена ама ортопедот вика дека е таман. До 2 год треба да се затвори скроз.
Јас одев навнатре и тоа ептен и никогаш не носев ортопедски чевли, сами од себе ми се оправија поточно после 7мо оделение почнаа да се оправаат. Али ако треба да носи дете и и кажал ортопед тогаш нека носи.
Ако даваш Д3 на пливит 5 капки дневно. Скоро бевме на ортопед. Давав по 2 капки па сега зголемивме. 17 мес сме. А да ги дотрошам овие па ќе купам на Џејмисон или Now... или кажете кои се подобри ?!
Најчесто после 3г се носи корективни чевли. Ама сепак зависи од случајот и ккао ви кажал докторот така правете.
А ви има ли ортопед кажано колки д3 капки односно колку ие се потребни (за околу 18 месечна возраст)? Јас давав бејбитол или омегамед + 2 капки пливит д3, а сега сама си зголемив на плус 3 капки пливит. И баш сакав да прашам за ова, не знам колку е доволно.
Моето дете е 1 и 8 месеци оди навнатре, особено со десната нога и тоа најнагласени се палците. Пред одприлика 3 месеца го носев на ортопед овде каде што живееме и иако барав ништо не дадоа, ни ортопедски чевли ни влошки. Рекоа дека доколку не се исправат стапалата до 4 години тогаш ќе дадат, што мени ми изгледа долг период. Кај нас во Мк знам деца на блиски кои носеа уште по проодување што се вели. Затоа ми е план зимото да го однесам на друг преглед.
Мајки се соочила ли некоја со ситен осип кај дете, ептен ситни брумчиња низ целиот грб, а напред сосема малку? Рапаво на допир... Вчера пред капење го видов, ајде мислев од топло му е (баш така изгледаат), ама утрово воопшто не беа намалени па тркнавме до матичен, дека викенд фаќа. Велам да не е некоја сипаница, рече не, може нешто вирусно, штом детето не покажува други симптоми да се остави така...
На почетокот давав по 5капки али ортопед послем 6м ми намали на 3 капки Д3 од пливит. И последно кога бев на година ми рече да си продолжам со 3капки доволно биле Само што јас сега скоро зедов молерс и малку се збркав поточно матичната ме збуни. Сепак сега на 1 и 6м ќе одам пак на ортопед па ќе видам што ќе кажи
Проверете да не имате глисти. Така имавме на грбчето и ни викаа вруќници биле но на крај испаднаа глисти.
Ако почне да кажува кога ќе кака во пелени дали тоа значи дека е спремен за одвикнување или не мора да значи? Ми вика мама фул демек му е полна и ми ја покажува
1200 давам по препорака на ортопед. 800 давав до година од година почнав по 1200ие да давам. Нема потреба повеќе од 1500ие на своја рака зошто ќе ги оптерети бубрезите безпотребно. Ако нема некој проблем со коските можеш 1000ие да даваш секојдневно тоа би дошло 5 капки од пливит.
Јас давам моментално 1500ие Д витамин, а од ноември ќе почнам 2000ие по препорака на ортопед. Со виљушка јаде од година, со лажица од 14 месеци со лом правење, сега е испраксиран сам јаде, не дава да го допрам.
Како знаеше дека е спремно да јаде со лажица? Мојов е 13 месеци се тегне со лажица да јаде не сака јас да му давам па се мислам дали да почнам сам да го учам. Како хо научи сам да јаде?
Јас луѓе заборавам дека во деца сме веќе Д3 на пливит по 2 капки ми рече педијатар ,ех сега ние имаме проблем со тоа што кога ќе види дека сипувам од тоа шишенце ,небитно дали во сок дали на лепче или смока не сака ни да го испие ни да го изеде. Па така земав на утринско пресоблекување директно во уста да и шлапам Е сега проблем е што не знам точно колку капки капнале ,ама како ве гледам која 4-5 ставате со викам и три да капнале не е страшно нели ?