Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    Види ги овие
    https://www.facebook.com/Loco-Croco-433696006774558/photos/?tab=album&album_id=734072570070232

На mariatim му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Majki,baram cevlicki za kerkami ama nikako da gi pronajdam soodvetnite.ima godinka napolneto no ne e proodena uste,moze i toa ima nekakva vrska.znaci i probuvam 19,20 ogromni i se,aj nekoi gi pritegnam so lepenka so kaivsce ama pa ne e toa toa,kako kvazimodo e smesno stoi se gleda deka se ogromni.i vidov ne naogam asalni,zemav od onie bebeskite bez gjon sto se,kako samo da gi ima na nozete,18 bri tocni i se.znaci so 19 ka zapocnuvaat od godinka,od nitu eden model ne vidov 18 broj,osven takvi sto zedov.zarem e mozno da nemozam da najdam broj?vasite koj br nosat?

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    За непроодено дете и треба такви со мек ѓон. Воопшто не се мисли, ортопедски со тврд ѓон ќе купиш дури откако ќе прооди убаво. И ние на годинка носевме 19 со мек ѓон, од Локо Кроко ги земав, и во нив прооде.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Лани летото му зедов на син ми еве како на сликава.Тогаш имаше 7-8 месеци.Ги износе максимално и откако прооде ги носеше.Ги купив од Вајкики бројчињата им беа од 17-21.Имаше и машки и женски.

Screenshot_2016-05-27-10-45-10.png Screenshot_2016-05-27-10-45-27.png

На zuto, alana и bella.s им се допаѓа ова.
  5. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Probuvavme bas takvi koi se svitkuvaat ama site golemi brojcinja,nesum vo mk za da proveram po nasite dukjani i taka da ke cekam da i porasne nozeto uste malku pa pak ke probame.eve vakvi zedov kako da ne i e bez nisto nogata. received_657833287706790.jpeg

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.476
    Допаѓања:
    287.953
    Не знам каде си, но кај мене во дуќаните има оддел во секој дуќан за обувки кој е баш за проодување. Најчесто имаат неколку модели само, за разлика од оние за дечиња кои се веќе проодени, ама се наоѓа по нешто.
    Ние кога ги купивме првите патичиња на малата продавачката одма не советуваше и ни покажа само неколку модели кои беа 17-18. Ни кажа сите други не ни има толку мал број бидејќи не се за проодување.
    Сега малата носи 19ка на 11 месеци, од пеко зи зедов на цицибан, ама пак се меки.

7. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Od kade se sandalkite mnogu ubavi.. Koja cena se i dali ima brojcinja?

8. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Sandalkite gi zemav od italia okolu 12 evra bea mi se cini ,od prodavnica za bebeska garderoba,brojcinjata bea do 18 mislam.danichap,18 imase samo od chico ama bea mnogu grubi na lik a mene mi trebaa nezni za belo fustance za edna zabava.za nedela dve pak ke proveram ke vidam sto ke bidne,do togas i ovie ke mi zavrsat rabota.

На ilyan му/ѝ се допаѓа ова.
  9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @galapce те
    Нема генерализирање кога станува збор за АД,цврста исхрана,развој со АД и слично.
    Тоа мислам веќе сите треба да го знаат.
    Така и спојувањето нејадач и аптамил нема никаква логика,според мене.
    Мојов беше на аптамил до кај 13-14м. Почна машала да лапка си реков мече ќе стане.Па почна тргни застани,периоди,фази...
    За преминот од АД на „обично“. Почнавме негде на 13м, со домашно козјо. Ако пиеше по 4 шишиња млеко на ден,3 дози му беа АД, една козјо.Постепено му заменив скроз.После неколку месеци,немавме од каде козјо,козите не давале млеко,како ли му иде тоа,не знам...
    По препорака од икс луѓе,почнавме со „Битолско“ за варење,кусо време.Наводно било не знам вакво,какво,онакво.
    Еве речиси 4 месеци пие „Бучен козјак“ за варење.Купувам по 2л,го варам,прецедувам кајмак и во пластични шишња и фрижидер.Пред пиење,го затоплувам.Супер се,немал никаква реакција.
    Млекото никогаш не го растворав со вода.Само ако го прегреам(facepalm):D

На galapce и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  10. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Еее мајки,синко има 14 месеци,си јадеше се убаво по многу доволно,но еве веќе цел месец ништо не јаде,одбива храна фрла и плука.Ни банана ни јаболко ништо не сака,млекце пие по малку 70-80 дали и толку,лебче ич,ни кислемо млекце,јогуртче ништоо,зеленчук се плука и го гази.Незнам дали е фаза стварно мн се нервирам,Што да направам да пројаде барем малце,дали има некои витамини или сируп за зголемување на апетитот,Дајте некој совет.

На Tajnaotrovna и PUPICA им се допаѓа ова.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ние бевме во таа фаза до вчера.
    да не го урочам,вчера машала фино си јадеше,како порано.Количински многу малку,но,дефинитивно толку му е доволно.
    Десетина дена плукаше се живо и диво,дури и животинско царство а за него душа дава.
    Се испостави причината,вадеше тројки.Извадивме две.Затоа два дена имаше и качи симни температура,носе му тешече и поткашлуваше.
    Да не вадите заби?Тројките ептен правеле проблем.
    П.С.Пред некој ден го однесов на лекар да си бидам на чисто.Прашував и јас за апетитот,рече нема потреба од хемии,фаза му е заради забите.
    А за понатаму(дека бабите ме напнуваат као да му се зголеми апетит),ни препорача некојси сируп „апетито“ ама и докторкава ме советуваше,да не форсираме со хемии,едноставно на детето колку му се јаде толку,згора на се крвната слика му е супер,откако е роден.
    Ете го моето/нашето тазе искуство:).Има неполн 21м.

На galapce и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  12. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Да,можеби е од запчињата пред три дена му излезе едно после наредниот ден и друго.Устата му е полна со заби докторката кажа наеднаш сите ќе излегле.Досега долу 3 и горе едно,а се гледа дека тројките ке пробиваат уште малку ептен е беллко.Но многу му кркорат цревцата,во текот на ноќта се буди по 4-5 пати млкеце да пие.Уф,ајде ќе помине.И да и носето му тече по малце и кашла.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Епа,тоа ќе е.
    Мојов дури ни млекото не го сакаше.Ни во сон не успеав да му го подметнам.
    Тоа е,мора да издржиме. Пред се тие душички и ние со нив.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  14. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Јас прво во кашичките почнав да ставам. Една недела во млечната кашичка. После другата недела едно шише и заменив и третата и второто шише.

15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Кафир од кога може да се дава?

16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    @galapce со млечните е кефирот. 8+

На galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мајки кога најрано може да излезат петките? Син ми е две години ама последниве неколку дена е ужас. Само плаче, рацете во уста почна да ги пика, не јаде ништо... Сѐ нешто не му е погодено.

Знам дека е гладен, досега сѐ убаво си јадеше и отвора уста на сѐ, ама буквално ништо не бендисува. Не знам што да правам, наеднаш ми се смени детево.
    Од што може да е?

18. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    603
    Леле луѓе не знам од каде да почнам.... Син ми во јули ќе полни 2 години и проблеми еден куп.

Прво храната- за доручек, вечера, овошје немаме проблем, ама ручекот е вистиснко малтретирање. Сега е во фаза кога некогаш сака блендирано некогаш сака неблендирано(да грицка), па сака сам да јаде, па не сака ништо. Не знам веќе што да му направам или како да се справам. Нови работи не сака да пробува ни под разно...

Второ- веќе му растат 5ки, се лигави премногу. За нервозата не сакам да правам муабет, тешко заспива, тешко се облака, фрла работи....

Трето- не сака ништо ново во поглед на облека. Му купив платнени еспадрили да не е нон стоп во патики ама не сака да ги види. Патиките му ги скрив и сега кога шетаме ако треба 2 часа ќе седи во количка по чорапи ама новите еспадрили не ги облака. А нити го стегаат нити ништо.... Не помага ни лажење, ни убедување ништо.....

За сето ова се надевам дека е само фаза и чекам да поминe, ама чекам веќе подолго време. Мора да заврши брзо инаку тешко мене .... :)))))

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Исти сме и ние во поглед на храната. Кај нас растат 3ки, не знам дали е од тоа но и мојава ме збрлави веќе. Само плаче се нешто не и е по кејф. Не ме факај за збор но имам и читано дека децата накај 2 години поминуваат низ некоја таква фаза на плачење, бојкотирање. Така да не верувам дека е само од заби :)

А имав другарка синот исто не сакаше ништо ново да облече. И она криеше чизми, затоа што сред лето сакаше да носи чизми не сакаше нови патики и сандали :D душички кој знае што им се мотка во глава :?:

На nadelinka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    603

Добро е значи не е до мене и само до моето дете.... :D

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.