Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Ние си имаме столче и си седи на него и си ручка си гледа цртани ; хранилка не користиме одамна; од Стибера Прилеп е купено не знам дали вршат достава ама верувам дека и низ Скопје можеш да најдеш..

Последна измена: 7 ноември 2021
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    3.950
    Да? Мене ми кажаа 3 месеци. Ама можеби тоа педијатар одлучува, не знам.. фала Богу ок е за сега..

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Пишуваше мислам на упатството минимум 3 месеци да се користи за да има ефект. Не знам колку е максимално, мислам нема такво нешто.

На Chuchanov и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    321
    Ти благодарам многу, пратив ЛП. Поздрав.

5. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    321
    Последно и јас го оставив да шлака надвор во вода, на крај падна и цел се натопи среќа бевме многу блиску до дома па отидовме на пресоблекување, двајцата се изнасмеавме. Дома му давам грав да игра со него ама го пазам да не голтне зошто пика во уста идејава со макарони е подобра ќе му ставам покрупни :)

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    По колку мл млеко пијат вашиве 15м деца во 24часа?
    Синко во последно почна многу млеко да пие поготово пред спиење. Од кога беше настинат само млеко пиеше и дали му стана навика или незнам што е
    Пр. Вчера на дремка во 12ч испи 180мл,а јаден и доручек и ужинка
    Вечерта за успивање 250мл млеко во 8:30 и во 2ч (почна да се буди од дете што ја спиеше цела ноќ сега бара млеко како бебе) 150мл испи и савајле во 6 плачеше за млако вика на цел глас ма ма и плачи и испи уште 60мл. Нели ова е многу млеко, ние не да намалуваме почнавме да зголемуваме. Најаден е убаво значи нема оброк да прескокнеме

7. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    321
    Мојот пие 3 пати по 210 мл , му давам Аптамил 3ка, уште се буди кај 3-4 сабајле за млеко :) Исто јаден доручек и ужина пие млеко 210 и спие, после руча ,ужина,вечера,млеко и спие и се буди за уште едно млеко :)

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mateo mark

Mateo mark Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2021
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    157
    Мамички, ќе ве замолам да ми кажите кои едукативни цртани на македонски јазик ги гледате или препорачувате?

9. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Јана; Дарко Биберко; Биби и Боби Учиме да читаме зборови ; многу слаб избор некако има ; детево англиски почна да ми зборува дури на бугарски поголем избор има толку сме мизерни значи... .

На RAK91, Осе и elimkd им се допаѓа ова.
  10. detence2020

detence2020 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    41
    Моето е 16 месеци и пие само навечер козјо млеко домашно 250 мл и толку, ама дента 4 оброци во градинка (2 ужинки, доручек и ручек) и дома пак ручек и вечера

На crazylady и kjofti4 им се допаѓа ова.
  11. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    И ние сме на Аптамил 3 али се мислам на домашно кравјо дали да преминам од нареден месец.

Иначе уште ова да прашам можно е 5ка горе синко изваде на 15м??
    Една 4ка доле и денес гледам една 5ка горе омг ми дојде некако оти нема 3ки и 4ки

12. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.830
    На децата после 12 месеци им е доволно 500 мл вкупно млечни производи за 24ч. Се над тоа може да придонесе до анемија, ако е стално голема количина близу до оброци со железо богати. Моето пие наутро 200 и навечер 200 пред спиење и тоа е тоа.

На elimkd и kjofti4 им се допаѓа ова.
  13. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Колку време се прави после пауза?

14. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Колку што можеш читај му ти. Неколку книги, не мора да се многу. 2- 3 е сосема доволно.
    Така најубаво се учи.

Јас на Јутјуб му пуштам само една песничка, компилација од 4-5 песни. И толку. Секој ден само таа, ако побара. И веќе гледам му здосадува.

Му пеам јас, му читам, не гледам дека му фали едукација од цртани. Буквално се зборува, цели реченици составува, брои до 5, песни пее и рецитира.

На dunika, crazylady, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Давате ли туна или сардини од конзерва?
    Колку е здраво/нездраво?

16. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.830
    За мали не се препорачува конзервирана риба колку што знам, некој нека ме поправи ако грешам.

На elimkd и Enci201 им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Како ти успева да го седнеш да му читаш? Сака самиот? Мојот има црвчиња во газот, не издржува една минута да му читам, не му е интересно.
    И друго што забележав знае зборчиња ама не сака да збори. Низ игра или кога е лут му се испуштаат, а вака не сака за жива глава ништо да каже. Дали учи сеуште, дали не е сигурен во себе... Не дека го брзам ама мислев не знае ништо да каже, а тој буквално се разбира и има поголем фонд на зборови што ги кажува многу ретко.

На Larahappy, WonderGuurl, Snowflake92 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.900
    Допаѓања:
    1.672
    Ние сме скоро17месеци изаспивсме читајќи..сака многу книги сам дури ги прераскажува со мимики, гестовви и зборови кои веќе гги знае.. Нз дсли книгите имааја удел али веќе има три четири фрази со по два споени зборови.... Аа како успеа нз можиедодетето а можи и рано почнавме па веќесе навикна... По еден сат лежиме и читаме.. Така да се сиедо детето изгледа

На Enci201, crazylady и Jana06 им се допаѓа ова.
  19. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.830
    Исто е и моево, 15 м скоро, седнување мн ретко да му читам и тоа кога ќе се случи за некоја минута станува и си продолжива со играње, некогсш знае и да ми донесе некоја книга ама ја отвараме малку разгледува и пак бега. Исто и јас сум приметила во некои ситуации кажува зборчиња ги знае ама ретко ги користи баш се чудев и јас зошто кога го знае одредено збпрче не го користи стално туку понекогаш само. Ако некој има објаснување нека пише :?:

На Осе, elimkd и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    Четворка е. Рано е за петки. Ти се чини дека е петка оти мислиш дека има место за два заби меѓу двојката и излезениот заб, ама така е кај млечните, има поголем простор меѓу забите.

На mal.ecka, kjofti4 и Jana06 им се допаѓа ова.