Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    И мене ми дојде рано али 4ката доле со ја вади ми е понапред од оваа горе и се убедувам дека е 4ка си викам нема шанси 5ка.
    Фала ти многу :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    И кај трајните заби горните се поназад од долните (горна четворка е поназад горе, во споредба со долната), затоа што долните предни заби се помали, и лакот е потесен.
    Затоа некогаш кај децата четворките се мешаат со петки во периодот на растење.

На dunika, rainbowmama, kjofti4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Кај нас така има навика, еден саат пред спиење гасам сијалици низ цел стан. Само една голема ламба свети.
    И тој знае дека е време за книга и тогаш сконцентрирано ме слуша, јас ќе прекинам тој ќе кажува што иде. Драматизира како мачето ги напаѓа перниците, како мецана го рани пилето. Ми се чини дека цели книги ги знае напамет. И јас многу сум изненадена. Тогаш пред спиење многу учат.

Преку ден исто ќе побара, ама не е сконцентриран. Ќе ми врти страници, јас му читам, ќе трча, пак ќе се врати и така.

Ние едно дете така знаевме, на многу мала возраст збореше цели реченици и викавме ете тој е опкружен со возрасни, има две големи
    сестри, баба и дедо и затоа така научил. Си мислевме дека кај нас нема шанси така, оти ние сме сами со детето. Македонски јазик освен од нас од друг не слуша. И ете детево скроз не изненади.

Исто мислам дека во градинка учат едни од други такви понеаетикулирани звуци, крици, бебешки зборења. И може тоа исто влијае.

На crazylady, dunika, kjofti4 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    https://theeducatorsspinonit.com/baby-time-tips-for-reading-books-to/

Баш овде бев нашла типс, како да му читаш на супер активно бебе или дете. И мојот е цело време во движење, ама приквечер најуспешно ни оди читањето. Мислам веќе му се здосадени тогаш играчките, ги раскревам и остануваат само книги. Не седи предолго ама со тек на време се зголемува таа концентрација и желба да слушаат.

На Izzy_0504, rainbowmama и Jana06 им се допаѓа ова.
  5. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.900
    Допаѓања:
    1.672
    Мајки помош како да се одвикнме од сок пиење. Навечер.. Кога го одбивав од цице плачење бараше и ајде кога водичка кога сокче. Се смируваше засспиваше.. Се одбивме скроз.. Ама сокче бсраше не пиеше многу ама стигнавме каде почна да се буди уште повеќе и цело шише сок.. Некогаш и повеќе.. Му го мешам со повеќе на вода да е барем го пија така.. Ама мислам мешето го боли нз само клук клук му прај мешето. Пробав да не дсвам аабе ке зајде од плачење не може да заспие.. Дали да стегнам зааби и да сме будни и да плачиме. Некокку дена или.

6. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.919
    И ќерка ми повеќе сака книги од цртани.Ептен се изненадив.Мислам дека и се допаѓа начинот на кој ѝ читам,ја анимира,а внимавам доста на интонација и внесување во ликовите:)
    Иначе кажува чисто цели реченици,би рекла одличен и е говорот за возраста,а со мене е сама по цел ден.Тв ми е пуштен нон стоп на тивко,пазев до скоро да е Мк програми повеќе а сега веќе не.Иначе сите омилени песнички и се германски..

@Enci201 туна е дискутабилно ради потекло и начин на конзервирање,додека сардината е ептен здрава,и конзервирањето не ја прави воопшто лоша,напротив.Само отстани го ‘рбетот на средина и слободно понуди.

На crazylady, Осе, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Мајки, дали им давате ќофтиња пржени со свинско месо? Мојов си е стрвле, се' сака да си касни, да проба и ако му се бендисува си продолжува со јадење се' додека му се јади. За ќофтињава си велам да не е малечок(18 месеци), не јади претерано а сака и пржени компирчиња. @prinstongirl2 Ние по одвикнувањето од цицање многу на вода се фрливме, стануваше да пие исто како да треба да цица. Тогаш дека летен период не сакав да не му дадам. Сега гледам не станува така често, можи се поднавикна дека нема потреба да пие ништо. Почна да сака да пие млеко со малку Несквик, па ако пие пред спиење поретко бара вода. Можеби треба период да се одвикни, гледај неккао повеќе вода нуди наместо сок (за да не е ете секогаш сок во прашање).

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    3.859
    Штом му е слатко, давај. И јас и давам пржени компири кога правам дома, ретко многу пржам, ептен некогаш син ми ако ми побара и тогаш и она ги јаде ама поарно дома отколку од град пржени компири. Месо мојата не сака во никаква верзија, се гади од него :(

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  9. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    321
    Па 18 месеци е зошто да не, штом е дома приготвено , јас на мојот му давам се што е дома приготвено, секако не салама,виршли, паштета,колбаси.. а има 15 месеци и компири пржени ако се од дома личен компир и пржени во чист зејтин исто што да не. Ова е многу индивидуално така што би ти рекла како мислиш така прави :)

На Осе и lavinija28 им се допаѓа ова.
  10. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.900
    Допаѓања:
    1.672
    Изгледа ке требљ да стегнам заби да го нишкам дур се навикне..
    Пржени компирчиња и стекче мн сака и давам еднаш неделно обаезвно

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  11. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    756
    И јас го имам истиот проблем, месо кога ќе осети дека има во јадење одма прави драми. Гледам да давам јајце секој ден, не знам колку е доволно. Што даваш ти за замена дрго?

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Печурки, бадеми, овесни, грчки јогурт, млеко. Ви се убацив малку ама со ова можеш да надокнадуваш протеини колку толку.

На Lady Leona, mal.ecka, Kallias2 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    756
    Фала :l:
    Освен печурки се друго јаде речиси секој ден. Некако ми е страв печурка да му дадам, дали ти воведе и каква? Син ми е 20м.

14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    И јас да се уфрлам, спанаќ, просо, грав, суви кајсии, брокула …

На Jana06, dunika, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Да, му дадов на 14-15 месеци. Јас не јадам печурки, никогаш немам пробано и не знам ни каков треба да биде вкусот :D Затоа маж ми му готви, мислам дека купува свежи шампињони и еднаш имаше земено од оние поголемите ич не ми текнува сега како се викаа :D

На mal.ecka и Amore.Mio им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.389
    Буковка?:D

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Сакав да пишам ама си викам да не ми се смеете :D Мислам дека такви беа. Ама сериозно не можам да поднесам печурки, еднаш како мала по грешка каснав и од тогаш нема теоретска шанса да ставам во уста.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.389
    Иста сум и јас, во пица и други јадења ги тргам:puke:
    Мм еднаш јаде,еднаш не и него крај не му се наоѓа,па и ретко купувам за готвење.
    На мали вујна му еднаш му понуди,не сакаше и не сум ни пробала од тогаш.

На mal.ecka, crazylady и Jana06 им се допаѓа ова.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Мајки за некој ден официјално се приклучувам тука :) Имам за спиењето прашање. Малава има 2 дремки од по 1 саат ама некако многу ѝ е зголемен прозорот на будност и заради тоа почна да си легнува многу касно. Од бебе што до 21 заспиваше, сега заспива во 22-23. Ќе се врати ли да си заспива до 21 кога ќе премине на 1 подолга дремка?

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Да дефинитивно. Мојата имаше две дремки и се фаќаше да заспие накај 9,9:30( претходно 8 заспиваше) сега има една дремка накај 12ч и заспива во 7:30-8 што е супер за нас

На Cherry333, Lovebug01 и Jana06 им се допаѓа ова.