Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Некоја да ме просветли какво е тоа вадење шлајм од грло со пердув? :D

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.947
    Допаѓања:
    4.830
    Не знам какво е ама ја не би . Страшно ми звучи. :smirk:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    Еве ме и мене во групава.
    Синко наполни година неодамна. :)
    Забележувам некои промени, почна да се заигрува повеќе со играчките-самостојно
    околу пола час и повеќе што го сметам за успех. Знае на подлогата каде е кучето, мачето и други животни, и ги покажува со прсот, дава аплауз со рачињата. Единствено се загрижувам што не кажува ниедно зборче, тој ќе рече мама баба и толку, тоа е..останатите се некои неразбирливи зборчиња. Има некоја возраст на која кажуваат по нешто? Рано е да се грижам?:?:

Инаку еве една предлог интересна игра. Јас ги собрав овие капачињава останува уште да ги залепам и да си играме :) d9a3fc238a5dbdee38270c63a32ba28c.jpg

На Izzy_0504, dunika, Lovebug01 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    jaс со мерак и ги лепев овие, па ги боев внатре, ги цртав, и кога зема ми ги испокина ги корнесе од картонот,па слатко си се смееше и така беше играта да кине а не да ги отвара :$ :drunk:

На *Ench@nted*, crazylady, KuklickaSk и 3 други им се допаѓа ова.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    преголеми очекувања имаш за дете од една година, иначе многу интересна идеја со играчето(y)

На *Ench@nted*, crazylady и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @firequeenn И јас како Бела ги собирав, мене идејата ми беше животни да излепам под нив ама него му е поинтересно да ги лепи по мебел и така остана :D Сега имам капачиња низ цел стан.

На lemon8ejt, ThankyouGod, Enci201 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Мајки кога се прави престапулка? Треба да чекам да прооди ептен стабилно или?

8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Кога самостално од седечка позиција ќе почне да прави чекори, ако чекаш стабилност ќе потрае месеци

На *Ench@nted*, mal.ecka и Katerina94 им се допаѓа ова.
  9. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Женски знам дека секое дете е приказна за себе, но од кога ги учите сами со лажиче да јадат или вилушка? Син ми без да го форсирам, а искрено не сум ни за тоа сам да јаде, бараше и со раце јадеше. Сеа пак го ранам така ми е посигурно колку изел. Ќе го налапкам па нека игра после и нека замислуе сам дека јаде :)
    Инаку е скоро год и 3 месеца и вчера сврза цела реченица! Додуша 3 збора ама толку чудно ми беше не ми се веруваше дека од тоа усте мало слушнав нешто разумно а не јапански (очите ми се насолзија).
    Горе прочитав околу заигрување, он откако седи сам па после и кога почна да лази по 2-3ч сам си играл! Само сум му давала идеи за со која играчка, а некогаш и со една буквално 2ч не ме барал. И сега како поголем исто прави и многу убави игри сам се заигрува.
    Ве поздравувам

На Stressed Out, elenaklasik, Izzy_0504 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Знам твоето со ќерка ми се неколку дена разлика па ќе ти пишам вака подетално, ма да секое дете си е различно и не треба да има споредби. Еве на пример има деца што од раѓање се посамостојни, и деца што постојано бараат во раце или некакво внимание. Има деца што ќе проодат на 10 месеци и деца што ќе проодат на 15 месеци. Исто и за зборувањето. На годинка според логопедите, треба да разбира и да извршува некои основни команди како на пример ‘дај ми ја топката’ (што ја држи во рака), погали го мечето, да пукне, кажи браво со рачињата, да покажува кон познати предмети и слично. Фондот на зборови за 12 месеци е претжно мал и неможе да се очекува да кажува којзнае што. Мама, баба, тата, деде, дада, ономатопеи исто се рачунаат како зборови (ав ав за куче, мау за маче, муу за крава) па-па кога излегуваме надвор, буууу за како прават колите… отприлика тоа е кај нас.
    @lemon8ejt мојава од 10 и пол месеци не сакаше лажица да види јас ако ѝ давав. Ја оставив сама малку се шлапаше неколку дена и со раце и не знаеше како со лажицата ама ѝ помагав, јас ѝ полнев она си ја земаше и од 11 месеци веќе асално јаде сама со лажица (ако е нешто погусто како пире на пример, ако е течно ѝ тече) и со вилушка си боцка.

На firequeenn и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  11. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Барем еден оброк давај му скроз сам нека јаде.
    Поважно е сам да научи да се најаде отколку да биде прејаден. Не дека и јас некогаш не правам така :) ама мора да се контролираме.

Секогаш на детето треба да му се вика јади колку што ти се јаде. А не "види сестра ти колку убаво јаде" "супата цела треба да се изеде" ...

На Lovebug01, elenaklasik и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Парацетамол за забите. Иначе има некоја вироза штом ти крева температура, не е тоа од забите.

Ништо никогаш не им облекував, ни кога беа мали, ни сега.
    Си тераа најобично со тренерки и чорапи, ни хулахопки, ни хеланки, ни ѕиври. На планина ако одевме, само дебели зимски панталони фатирани од внатре, отпорни на вода, и високи чорапи, до пола лист. Толку. Машките не треба да се облекуваат многу надолу.

На Lady Leona, Enci201, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    11.202
    @Annath не крева веќе, два дена имаше температура, ништо друго.
    Ни мрсули ни мозолчиња ни кашлање. И самата му се спушташе. Шо вироза ќе да е таа :wasntme:

14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Mајки по колку витамин Д давате на 12+?

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Без разлика на возраста давав 200ие на 1кг. Сопрев на 2000ие бидејќи тоа е максималната доза што може да се дава без чести проверки на Д вит во крвта. Еднаш проверивме и добро искочи дозирањето. По потреба се дава повеќе.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Нашиот е околу 11.5 кила, и му даваме 600 и една лажичка молерс (таму околу 300 би требало да има).
    Докторката ни рече не би било лошо да провериме, и планираме деновиве да отидеме.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    11.202
    Штом искажува желба за сам да јаде, можеш пола од јадењето да му го даваш ти, останатото сам да јаде. Или дај му да држи лажица, виљушка во рака, а ти во меѓувреме храни го.
    Мојот од нешто пред годината го оставив сам со раце да јаде храна која беше потврда или лепче, после му дадов и лажичка, накај 14 15 месеци, времето потопло беше и малку земаше, нешто ќе ставеше. Летово совлада лажица, му дадов виљушка, сега на 20 месеци боцка и јаде, се нема повредено, а и не се плашам.
    И со лажицата, сам цели манџи му ги давам да ги јаде, нешто паѓа, голем дел ја јаде. Ама рацеве бар слободни ми се, за кратко, дур не треба после да исчистам нередот.
    Туку, ти кажи какви игри игра син ти... Дај идеи :)

На Jana06 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  18. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    @Jana06 Од кој Д3 вит. даваш ?и по колку капки,?

19. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Како одредувате колку треба да е дозата на вит. Д3? Јас кога го прашав педијатарот дали да земам д3 со омега на бејбитол или молерс ми рече бејбитол да земам по една капсула на ден, ама ми звучеше како ради реда да ми дал бидејќи сигурно не памети за кое дете го прашувам :( Инаку сме 20м

20. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.900
    Допаѓања:
    1.672
    Јас. Давам по 5капки на пливит... Колку е тоа?