Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Аха. А изборот каков е,претпоставувам никаков|(. Всушност,во случајов не треба да терам мода:$
    И демек со такви едни на пример цело лето ќе треба да го помине?
    Ќе му бидат и патика и кондура и топлинка:?:

2. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    па да ти кажам и не беа лоши кондурите, такви искрено сличен модел имав видено и во Пеко,сега се помодерни за разлика од порано,кога имало само еден модел и толку. пожелно е да се носат постојано,мада не верувам дека нешто би се променило

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    мајки ортопедски корективни чевлиња пред 3 години НЕ! сето ова што го спомнувате е нормално.
    нормално е да се дустабанлии , разликата е пример кога ќе е подигне на прсти да се формира ,,лак,,

На galapce и PUPICA им се допаѓа ова.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ти држи муабетот.
    Сепак,да сум со чиста совест,ќе одиме на ортопед.
    П.С.Препоракава е од стручно лице или...?

5. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Од д-р Горан Видоевски.
    него муабетот му е дека детето до 3 години е нормално да ,,незнае,, да оди! и дека со самите тие корективни обувки може да дојде до поголемо искривување на нозете.
    за се што треба да се корегира во одот се пристапува после 3тата година

На galapce, Mandarinka, Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ти благодарам:)
    Значи да не му ја мислам многу.Денес утре без размислување да му земам вакви за во градинка. 266440-ciciban-jeansRGB.jpg

На galapce, referentka и Mrs.Bass им се допаѓа ова.
  7. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.554
    И јас имам закажано преглед на ортопед овој месец и очекувам дека ќе треба ортопедски обувки да носи. Лошо нагазнува со ногата, навнатре со левото стапало и како одминува времето се повеќе се забележува. Нема душата да ми е мирна ако не ја носам на преглед.
    Но тоа ме замисли што го прочитав, дека не се препорачува ортопедска обувка за дете до 3 години (2 годинки и 1 месец сме), и баш ме интересира што ќе каже ортопедот. Ќе пишам тука што сме направиле!

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Еее и мојот исто со левото,како што опиша.Уште малку 21 месец ќе има.
    А вака му го студирам ноџето(стапалото)најнормално е,си има лак,вдлабнатинка...

9. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    мислам дека Ви помогнав малку.ова го гуглав и го најдов.
    се чита нели?

upload_2016-6-1_13-40-24.png

На galapce, PUPICA и snegulkata им се допаѓа ова.
  10. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.554
    Ти благодариме @Mrs.Bass ќе го имаме во предвид мислењето на Видоевски како надобар во таа област! Инаку јас што и да ми каже ортопедот каде имам закажано секако ќе консултирам уште едно мислење од друг ортопед! Но прво да го слушнам првото мислење, крајот на јуни месец ни беше закажан прегледот!

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.578
    Допаѓања:
    76.812
    Pa taka malku potecna e, dovolno da se zaslaka i do kaj tuleto :D inaku ima malku poduena dvojka dole, moze od nea e... Zaglavivme so zabive epten, odednas 6 zabi do 7 meseci izvadi, pauzira 7 meseci od zabi.. nema 3ki, nema 4ki, nema mi znaci nikakvi za niv...

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.764
    Допаѓања:
    202.648
    Стапалото се oфoрмувa дo кaј 7 гoдинки aкo не се лaжaм, тaкa штo, кoнсултирaјте се сo oртoпед, aмa верувaм декa немa дa им дaдaт oртoпедски oбувки нa дечињата. Пуштaјте ги бoси (пo чoрaпи)секoгaш кoгa мoжете, зa нив е нaјубaвo. Oсoбенo нa мoре кoгa ќе oдите, пуштaјте ги бoси пo песoкoт, немa пoубaвo зa стaпaлaтa.
    Ќе си се рaзвивaaт кaкo штo требa и без oртoпедски чевли.

@mariz oд зaби е мoжнa честa стoлицa, пoрaди згoлеменoтo излaчувaње плункa сo кoе е прoследен прoцесoт нa никнење. Син ми имaше честa и течнa стoлицa кoгa вaдеше зaби, гaзетo лoм му се прaвеше oд тoa.

@danichap мoжнo е дa е петкa. Пoверoјaтнo е дa е четвoркa, aмa не е исклученo сепaк и петкa дa е, тие се приличнo пoмaсивни oд четвoрките. Местoтo меѓу зaбите не е репер зa тoa кoј зaб никнувa, бидејќи кaј некoгo зaбите се пoрaзделени, кaј други се пoзбиени.

На galapce, Mandarinka, snegulkata и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    мило ми е дека можам некако да помогнам, мајки и сенешто се умислуваме.
    и ние си имаме пак закажано за во август . синко е левак ама изразен левак, се со лева дури почна десната рака воопшто или многу малку да ја користи.мене ми е шубе иако ни рекоа таму дека е нормално вакво однесување до 3 години.ќе одиме пак на контрола па ќе видиме

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.578
    Допаѓања:
    76.812
    Mene Vidoevski me sovetuvase ne ortopedski konduri za prooduvanje, sto povekje boso deteto za da se ispravat i nozete, ne samo stapalata. Bas ako nosi ortopedski kolenicite poradi tie pernicinja kaj stapaloto se dvojat levo desno, a deteto koga e boso (bas kako sto vikate gazi navnatre) kolenicite se dopiraat navnatre i nozete kje se ispravat, a so ortopedski obuvki (i posoci nakaj mm deka nosel kako mal i pogodi :D ) nozete kje im bidat kako voz da im pominal :D koj bil kaj Vidoevski go znae muabetov :D inaku i sin mi so dvete noze gazi navnatre i mislam e normalno toa...

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Majki dali imate praveno krvna slika na vasite malecki i vo koi slucaevi? Prasanjeto mi e malku glupo ama jas neznam kako da postapam, sin mi cel mesec ne e aren bevme na pedijatar 2 pati i na dezuren 1 pat i na dvete mesta nesakat da slusnat za krvna slika ( zboram za dr. drzava ). Imame 19 meseci i do sega nemame provereno krv a ima i pogolemi deca od nas sto nemat provereno tuka i go pravat sekogas vo MK zasto tuka ovie ne se soglasuvaat. Nie imavme edna nedela virus so temperatura, proliv i povrakanje toa pomina posle 1 nedela ni se vrati temp. so vospaleni krajnici ni dadoa kapki,sprej, prasoci ,apcinja dodeka davav ok pomina, taman gi prekinav se vrati temp. denes bev pak kaj pedijaterot ni dade antibiotik i rece deka mu se uste malku vcrveni krajnicite i deka ke pomine . Da napomenam deka ni izleguvaat i 2 cetvorki. Dali mu se ima sobereno se na sin mi vo isti moment neznam, sega ke vidam kakov ke bide denovite. Dali da nastojuvam uste za krvna slika ili da cekam uste 2 meseci pa vo MK?

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.578
    Допаѓања:
    76.812
    Majki eve go 3ti pat kakase, ovoj pat proliv. Do sega nikogas nemal proliv, da go nosam do kaj maticniot? On e vesel radosen, nos ne tece, ne kasla, ne kiva... :/

17. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мислам дека после толку време со лекови треба да настојуваш да се направи крвна слика да се види и хемоглобин и леукоцити се да се провери.Н е може толку многу време детето да го труеш со секакви прашоци лекови ме разбираш.Нека ти дадат да провериш крв ќе бидеш помирна и ќе се дознае што е .Не може туку така да препишуваат секакви лекови.Може и од забчињата д а е нешто.А во која држава си ако не е тајна?

18. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мариз јас имам забележано кај син ми така понекогаш кога јаде нешто поретко или нешто по кислеко така да го тера како на проливче.Може од некое јадење да му е.Ако можеш прашај педијатарот,повеќе знае секако.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.578
    Допаѓања:
    76.812
    Pa neznam deka kaka obicno ednas na dva dena ili ednas dnevno i mi e cudno, vcera 4 pati i eve deneska 3ti pat. Ama epten tecno i potemno, proliv bas e... Ne e potecna kaka, do sega nikogas vakva kaka nemal.. :/

20. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Тогаш тркни до матичниот однеси го,може од забчиња да е,кој знае,ке го прегледа,ќе каже може нешто вирус во цревцата,ама ништо страшно ќе помине.Најубаво да го однесеш уште сега.Ако кака 3 4 пати ама во еден саат или два,или цел ден 3 4 пати.Еднаш матичниот ми кажа дека ако за еден саат неколку пати тогаш можее проливче.Најдобро однеси го сега.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.