Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    2.594
    Сигурно вирус, се надевам не закачил пак некоја бактерија :devil:
    Утре ќе испитаме.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.919
    @RAK91 јас со чепчиња имам помалце мака.Сируп додуша не ни препишале никогаш.8-10 саати ја држи без темп чепче,бар наспани сме и двете.Ако можеш да се охрабриш,и секако со претходна консултација,пробај.Нека мине брзо..

На RAK91 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.402
    Допаѓања:
    126.764
    Само на мојава не и делуваат чеплиња а ни сируп.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    6.152
    Ги вадат ли вашите деца јазиците без никаква причина? На пример си седи и со плази јазикот надвор.
    И двете ми се така.

На crazylady, mal.ecka и Осе им се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.389
    Кога беше бебе ,на 6-7 месеци така правеше...спомнаа дека е можно да има проблем со трет крајник

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Да ,на два месеци пред да и побеле јазикот од кандидата. И сега кога вади заби , некогаш само го плази некогаш и прави онака за ,, балончиња" уствари со други зборови плука .

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Здраво мајка, јас сум очајна... Синко го смени спиењево не знам што му стана. Вака му е редот, во 8и45 станува, дневната дремка му почнува помеѓу 13:30 и 14:00 и спие 2ч. Е сега навечер заспиваше во 22ч. Ама последниве недели да го оставам до 2 по полноќ ќе беснее. Значи никако не заспива... Јас сабајлечки се будам во 7ч за да вежбам и да направам појадок и ужинки за него и во 22ч заедно заспивавме. Сега веќе не можам да функционирам после 18ч ми се спие и немам енергија за ништо, хаос сум, нема енергија ни да играм со него...
    Не знам зашто не сака да спие. Навечер некад ја легнувам па татко му го чува до покасно и ми го носи за да цица и да заспие. Ама некогаш кога и двајцата сме уморни приморани сме да го оставиме во креветче 2мин да поплаче и после тоа одма заспива. Значи никад ама никад не сум замислувала дека ќе оставам дете да ми плаче. Ама во 1ч по полноќ веќе немаме сили нити решение како да го успиеме. Ако му бутам цицка и се изнервира почнува да гризе крвнички. Не знам веќе што да правам. Се чувствувам како НЕМАЈКА број 1.
    Едит само го оставаме да поплаче 2мин и го враќаме со нас на спална и тогаш зима цицка и одма заспива

8. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Син ми од секогаш е такв ако не го принудиш навечер абер нема за спиење. Јас го зимам на спална се вртка игра некат и саат ама не попуштам ќе испие млеко и ќе заспие, ама не го оставам до кога он сака. А немајка за 2 мин што поплакал не зезај овој плаче ако го оставам на мин до вц да одам и не се осеќам не мајка правиме се најдобро за нив не дека да го оставиш до 2 е добро за него, не се обвинувај без причина. :hug::)

На firequeenn, dunika, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    321
    И кај мене се случува истото овие неколку дена не сака да спие преку ден се успива кај 20:30, 21:30 и станува кај 00:30, и си игра кога како некогаш до 03 некогаш до 5 сабајле,ме побудалува начисто, има 16 месеци ,дали е скок во прашање дали се 3ките не знам, знам дека сум утепана.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Прво заспива со цицање што е многу нормално дека ќе ти се разбуди зошто ја нема близината. И ттебе би ти било шубе да спиеш па да се разбудиш а маж и не е до тебе и во бунило си исто и со него. И на Др гуднајт истото ќе ти го кажат треба само да заспива. Јас го носам моето во градинка 15 месеци е и се знае редот сабајле во 06:00 се станува се јаде па бо 8 и пол па во 11 и пол и посче во 12 следува спиење или 12 и поч и тоа 2 часа после тоа јаде и во 16:00 го земам од градинка навечер си легнува во 19 и 30 до 20:00 најкасно и спие до сабајле до 6 али само си заспива во креветче само го оставам се врти на страна и толку. Мора секој ден исти редослед да имате навечер може е преморен и затоа и се буди али ако заспива со цицање 90% шансите дека се буди е ради близината.

На crazylady и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не знам дали поминува низ нешто како раснење заби пример ама моево се смени многу прво откако се одби од доење, второ почна да спие во креветче и да легнува во 20. И сега знае да се побуни, да плаче, да станува од кревет ама среќа мм е доста упорен и не попушта, мене ме вози како сака.
    Во 20h гасам светла секаде освен пригушено светло во спална (што би рекол мм кокошка систем, да го привлече единственото светло во станот), легнуваме ние на спална, кажуваме добра ноќ и се правиме дека спиеме. Скока по нас, не чепка по очи, плаче и ќе се гушне во мене, ќе заспие. После го префрлам во креветче и спие до сабајле до 7-8. Дремката му е од 12 до 14-15 и толку. Ако спие до покасно автоматски и вечерното спиење се поместува.
    Од експериментирање досега приметив дека колку порано легнува толку подобро спие, дневната дремка колку порано тоа подобро. Шетање навечер или бањање пред дневната дремка исто е добитна комбинација.
    Е сега, уморот навечер е голем, иста сум и јас. После 18-19h не функционирам ама се снаоѓаме некако за прошетка, еден ден јас, еден ден татко му. Вечерата е до 18h. Ако цица само за блискост јас би укинала. Пробај да го поместиш спиењето да видиш дали ќе има подобрување.

На dunika, Butterfly1107 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    6.152
    Не знам,кај мене и двете го плазат јазикот, дали кога се загледани, дали кога сме во друштво од срам, појма немам, ама више живци ме фаќаат.

13. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Детево е се супер (14м) преку ден јаде пие си игра трча низ дома... и а дојде 21ч качува 38.3 температура веќе 2 ноќи по ред.
    Се пишуваше овде дека од заби не се качува темп.
    Он станува црвен во образите, му избиваат 4ки и во спиење се чеша со цуцла. Само овие симптоми ги има, нит нос му тече нит кашла нит е омалаксан...

Во петокот заврши со антибиотик беше 10 дена болен, не се сомневам на бактерија, а вирус кога пак би закачил? Во понеделникот отиде во градинка до 12ч ноќта темпераура. Нема шанси да е од градинка.
    А и да е вирус нели и преку ден ќе има некаков симптом? Каков вирус е овој чуден само ноќе темп и одма симнувам со парацитамол и толку повеќе не качува.
    Денес сме на преглед, а нит можан кс да правам нит брис ради тоа што не се поминати 10 дена од антибиотик...
    Некој со слично искуство? Што во вакви ситуации? Он е дење супер нема логика да не оди во градинка.

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Претпоследен пат кога беше болен качуваше само ноќе температура до кај 38.5 и јас се спремав да го праќам во градинка, кога тој спуштил на гради. А ништо не приметив, ни носето да му потече, ни кашлање. Отпосле почна да се затнува носот и да кашла, кашлаше уште месец дена после тоа. Избија четворките после тоа, еве ја чекаме последната, па тројките ваљда ќе почнат.

15. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Ајде значи и тоа може. А не го примети дека спуштил на гради? Нели викаат ќе свири плуќата . Ќе видам денес на преглед што е аман више од кај го закачи

16. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Од кога почна да разбира почнав ист ритуал пред спиење и нема менување и сега за сега немам проблем ќе видиме натака.
    1сат пред спиење нема тв, нема играње со играчки затворам вратата каде му се играчките и буквално се шутка се гушка со мене со мм сето ова во дневна, миеме заби и во 20:00 - 20:30 му викам мама одиме нано нано и тој оди до кујна да ме посети за млеко иначе без него не легнува вика меме му го давам и пред мене е во спална му дава поњубац на татко му и вика од спална мама да го качам. Легнуваме пие млеко и не заспива чека приказна му раскажувам секоја вечер различна али која и да е мора на крај и диди(дедо мраз) да се спомни и за 20мин е заспан си се преместува во кремечето кога му иди дремка (залепено е со спалната)
    Ми се буди кога ќе легниме ние околку 01ч за млеко не дека сака туку дека не осеќа, и нормално ќе стани некој од двајцата за во тоалет па пак ќе се разбуди па пак млеко. И синоќа спиев во дневна мм не беше дома, а тој во спална и се разбуди само еднаш во 3 за млеко и си спиеше до 8ч сабајле сам во соба. Очигледно е дека и ние ги ремети не сеќаваат дека легнуваме и нормално како секое дете си сака блискос и се буди само за да го гушнам за да ме фати за уше.
    Да напоменам да има и периоди каде ќе станува 100пати навечер и ќе плаче за млеко а испил 500мл до 4ч ама дефинитивно ако спие сам мислам дека нема ни млеко да му треба туку само мирен сон.

Последна измена: 14 декември 2021
    На Snowflake92 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Два пати фаќа бронхит и два пати го фаќам на време. Не стигнавме до тешко дишење, свирење туку само вибрации осеќам кога дише, влажна кашлица, само една ноќ свиркаше на моменти. Вториот пат помина само со инхалации со вентолин.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Ајде ќе споделам баш попладне што ќе ни кажат. Веќе аман:emo:

19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.690
    Допаѓања:
    18.354
    Од прв и втор степен не се слушаат со уво, само со стетоскоп. Кога ке свири тоа е трет степен и е многу посериозно.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Се супер си и кажала, ама ко што сфатив има проблем со успивањето не со често будење за цицање