Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Јас мојот го одбив од ноќно коа вадеше горе 2ки значи некаде 9 10 месеци, а дење цица.
    Ми заспиваше во 21ч, во 19.30 му давав вечера, па го бањав и кај 20.30 АД во кревет. Ако пиеше 120мл АД преку ден, тогаш 150мл ќе ми дадев и заспиваше. Некогаш бараше цице ама минута. Еднаш се будеше кај 2ч само го гушкав го нишкав, а кога ќе станеше кај 5ч ми давав 90мл АД ми беше жал да му давам чај. Искрено добро пројдов ич не правеше проблеми. Брзо престана во 2ч да станува и само во 5ч и тоа некогаш аларм местев да му дадам АД од страв ако не стане дека кај 6 ќе стане и нема да презаспие.
    Пробај така, и пробај место ти сопругот да му го дава млекцето а ти гушкај го кога ќе стане прв пат

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.389
    2год и 2 месеци има ,уште пред да наполни две многу ретко ја користевме количката. Ако одиме во некој трговски па за да не прави хаос по алиштата,го стававме во количка или трицикл. Кога сме на кратка релација гледам за раче да го шетам. Од септември оди во градинка што ни е на 5мин и одење враќање ни е пешки.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    2 години е кај мене пие уште Ад

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Смисливте подарок од дедо Мраз?

5. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Ние да.. трамполина за во двор. Имаат во градинка и ја обожава :D вие?

На firequeenn и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Јас уште немам смислено, имав некои идеи во глава ама не знам. Прво ми дојде на памет пиклеров триаголник, па баланс точак, па сега нешто си размислувам дете ко дете ќе се израдува на било каква играчка, а рестото пари на сметка да му ги ставам :D

На SanelaS и Katerina94 им се допаѓа ова.
  7. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    А зошто толку често му даваш ад? Нели му е многу, давај му ужинки.
    Давам 3 оброци и 1 ужинка башка со нас си поткаснува од доручек/ручек.
    Ад пие сабајле и навечер значи само на 2 на ден сме. Вечерата единствено со кравјо му ја правам пр чоколино, гриз...
    Инаку до 2г ќе му го терам.
    Гледам и за трошоци зборите. 2 кутии трошам хип 1300 ден ми е месечно.

На Lady Leona и firequeenn им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.699
    Допаѓања:
    11.214
    Брм брм. Кола ќе му подари.
    На прашањето "што сакаш да ти подари Дедо Мраз?" Одговара "колА-колА :D
    Само дали татко му да се маскира или не, се двоумам...

На Chuchanov и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    2.594
    Да, го шетав скоро секој ден пред ладново и пред да биде болен.
    Ама ако влегуваме во сити мол и сме повеќе време таму, ако имам некој со мене го вадам од количка и си шета.
    Понекогаш го шетам и само за раче, ама најчесто беше со количка. И мора да имам смоки или кифличка да има занимација :)

10. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.113
    Добро утро мајки
    Можеби моето прашање не е за тука но немам време да ја барам темата околу спиење на децата.
    Ние веќе го тераме 21виот месец и се уште заспиваме со цицање. Ноќе се буди по три четири пати и тоа во период после 2 до 6 сабајле.
    Еве утрово стана уште 4 и цело време ја презаспивам и џабе во 6 15 на нозе и плаче.
    Многу немирно спие. Јас стварно незнам како е д апреспива цела ноќ без будења.
    Ве молам за совет

11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    3.860
    Исто. На секој саат се буди, прета, се врти, ме тегне за блуза вика цице цице......21 месец за некој ден :doh:

На mal.ecka и srce-9 им се допаѓа ова.
  12. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.113
    А најлошо е што не цица туку држи само и не пушта .
    А утрово несака да цица бега, дали забите ја мачат незнам.
    Пробав да ја одбијам но не успеав но мислам дека ќе морам ама па ме плаши какп ќе ја заспивам и презаспивам ако се буди вака :(

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Користев на подолги релации па откажав да не речам скроз. Има моменти кај што ми бара во раце ама ретко. Секаде одиме пешки на шетња. Количката ја користам за заспивање околу малово . Ама детето ако си сака да се вози сеуште зошто да не.

14. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Ви се има ли случено нешто слично, детето е 14 месеци, обично навечер пие шише млеко ад па се успиваме и сабајле кога стане.
    Последните 4-5 дена штом го види шишето почнува да плаче, ајде пие малку сама си го зема, го трга и почнува пак со плачење. Едвај 60мл пие. Насабајле исто пиеше 200мл сега може 50-100 зависи кога како сака ама исто плаче додека го пие. Не сум менувала ништо си пие аптамил 3 откако наполни 1 година. Иста е топлината, се е исто. Не се заби во прашање, проверив… вода си пие по цел ден и јаде без проблем. Се мислев да пробам со друго млеко ама не верувам дека е до него…

15. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    541
    Да прашам, 21 месец имат дечково, не знам дали е фаза или нешто друго, ама урнебес е по цел ден.

Само плачи, се сака да е по негово, не сака чорапи, не сака патики, не сака палто, шал,капа, ама ништо не сака и само пишти, вреска.

Татруми на најјако?

Чаре некое или да чекам само од себе да поминит?

На crazylady и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.900
    Допаѓања:
    1.672
    Навика е.. Јсс го одбив до надрж декс нема да мрда... Ама почна млееко обично да пие и помирно спие него со циицето.. Оти не цица саамо тегне.. Јас му. Тргнам и тојсе расплсче и само малтретирсее.. 21 ммес е многу за детето да цица уште.. Офби го и давај си друго млеко ќе видиш колку помирно ќе спие

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Навика му е, не знае само да презаспие и затоа бара да цица, ист случај со заспивање со цицање, те имам читано дека стресно ти беше одбивањето исто ко мене, намалувај подои, првото будење не давај да цица, не пуштај тв, светло, не станувај и не давај го на никој, ќе има плачки ама издржи и вака и така немаш сон, за три четири дена ќе ги врзе тие саати до наредно будење, се така постепено тргај подој по подој ќе видиш подобрување кога само ќе научи да презаспие

На crazylady, srce-9 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  18. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.113
    Преку ден пие по 100 до 150 мл млеко но неможат да ја заспијат. Ме чека мене и на цице заспива веднаш .
    Почнав навечер пред спиење да давам млеко по малку но нескаа само жвака цуце и едвај 50 мл ќе испие и пак бара да заспие со цице.
    Ќе морам да се мачкам нешто да не бара . Осеќам дека ќе биде тешко но морам...​

19. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.900
    Допаѓања:
    1.672
    Само упорнст колли е детеето поголемо повеќе разбира и пптешко е... Јас дење го одбив ноќе мн стануваше и само тргаше цицката безврдка.. Млрко не прифакаше и сок сок ама од него хороор беше станување лудило... И после маж ми го научи со мллеко нз како ама го научил и се среди спињето.. Помирно и фо. Девет спие...

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    3.860
    Девојки, на малата пред некој ден видов дека на големите прста ноктите на нозете и се малку пожолтени и како испукани, денес и на другите прстиња, а на второто прсте се излупи, падна скроз ноктето.
    Се јавив и закажав утре на дерматолог да ја види.
    Искуства некој од вас да се соочил со вакво нешто?
    Еве ќе пуштам и слика 20211221_113621.jpg