Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Кај нас преку ноќ на 13 месеци ама немаше проблем да седи повеќе будна па транзицијата беше океј. Тргна тогаш и на градинка баш ме прашаа дали да спие еднаш или двапати дневно, реков да ја пратат неа ама дека дома премина на една дремка. Гледам 2 пати се случи во градинката да спие двапати ама обично пред да се разболи приметувам дека беше тоа.
    До душа сите други транзиции и беа без проблем само кога премина од 3 на 2 траеше повеќе време 2-3 недели.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    1.674
    Една нед поосле роденденот одма смена ма една дремка. И спие два фо три сата и толку е...

На firequeenn и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  3. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    @Lovebug01 и ние сме со 2 дремки и се двоумам кога да направам една да има. Еднаш пробав да направам една дремка, спиеше 2 саати и вечерта ми заспа во 7 и пол и спиеше до 5 утрото. Во 5 кога стана беше спремен за играње, расположен, а јас ваква :drunk: И тогаш реков дека ќе почекаме за да имаме само 1 дремка.
    И од сестра ми малата е 14 месеци и таа е уште со 2 дремки, втората дремка и е пола саат.

И сега вака ќе тераме, барем кога ќе си дојдам од работа ме чека буден, заспива дури во 11 и пол навечер со 2ве дремки и со неколку будења навечер, ама тоа ради четворките што му растат.:)

На Lovebug01 и crazylady им се допаѓа ова.
  4. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.919
    Иста возраст е и ќерка ми.Збори нон стоп,и пее,навечер пред да затвори очи ко расипана лента е,реди членови на фамилија,па кучиња,мачиња,што се случувало дента..апла сама си збори.Јас го сметам за нормално:D

На RAK91, mal.ecka и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Мајки смути на 14м давате ли? Му цедам портокали лимони пие ама сакам и погусто ко смути а сеуште е на шише со цуцла за млеко, со цевче пијат вашите на оваа возраст или на чаша да се учиме?

6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Давам смути, пример: банана, јаболко, кива и портокал цеден, го пие од чаша со цефка ама јас ѝ ја држам чашата. Не е обожавател на смути и овошје па засега ова е единствен начин, само вака го пие. И купечките смути ги претурам во чаша со цефка.
    Пие и од чаша ама ако не ѝ држам јас лом ќе се направи сама.

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    На година и две недели. Сама си го намести редот да станува 7, 7ипол, дремката и доаѓа 12, 12ипол и спие 2 саати, некогаш и 2ипол и се фаќаат. Навечер легнува 8-9. Ми беше страв да не и малку сон, мајка ми и мм ми велеа дека мора два пати да преспива но никако не можев да ја вметнам/вратам втората дремка. А водејќи се по неа не и ни требаше ибси остана со еднонпрњспивање. Сега е 13 ипол месеци.

На Fatalnata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    106
    Zeni ve molam idei sto da igrame i kako da go popolnuvame denot so 17 mesecno dete devojce, da ne bide pred tv so Bibi samo:) fala odnapred

На Silvi00 и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.372
    Следи некоја од градинкиве на Фб објавуваат активности.
    Може да почнете да боите, да фрлате топка, да игра со вода, да реди коцки (прво ќе ги растура), да читате, да играте 'кујна', игра со пластелин по малку (да се пази да не става у уста само), возење количка дома, качување, симнување на кревет.
    На 17 месеци можеш да ја вклучуваш во домашни работи, да и даваш да става алишта во машина и слично..

На Silvi00, Tiny Love, Izzy_0504 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Би ти препорачала да ја заследиш @аktivnosti.za.deca на инстаграм има многу идеи за активности дома.
    Настрана од тоа читајте книги, и сѐ она што ти пишала @KuklickaSk

На firequeenn и Tiny Love им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Како ги чистите нокширите? Дезинтал, врела вода и после со неговиот сапун за бањање доволно е? Дека машко ми е страв инфекција да не му се напрај

12. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    106
    Ова се правиме, ама веќе и се здосадува и кратко е вниманието, ти благодарам.

13. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    106
    Да за книги е прва тоа читаме.
    Ке видам за ова на инстаграм, фала ти

14. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    1.674
    Редиме сложувалки, монтесори игри, цртаме, боиме со дрвени и пастелни боички, боенки. Со стикери и ги лепимме... Пишуваме на табла, кујна, неекои домашни активности пример нсставам по поодот коцки иму дадам кофенве и тој да собира и да става во него.. Клекни стани клеекни стани.. Читаме книги, гледсме цртани и ги прераскажуваме, имаме една рааботилница со чекан, штрафцигер, штрафови, и играме и ссонеа.. Има многу. Работи и дома се можи да ти текнне и даа игра. Пример шпагети да мушка во цедалка, да става макарони поголееми во сламка, заедни бришиме, метиме, има доста шо даа се прави

На dunika, Hope 28 и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  15. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    105
    Каква табла имаш купено? Моето е 19 месеци и се мислев дали да му купам, си мислев мал е уште.

16. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    3.950
    Генерацијо, почна веќе на нокшир да го ставаш? Јас се си мислам рано е, планирав летово…

17. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    106
    Da vo glavno se ova pravime, a koi se tie montersori igri?

18. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    И јас мислев после 2г негде, ама една колешка ми вика го ставала од 12м (тука се со нашите возраст) и викам ај ќе пробам еве 2 пати го седнав и се измочка. Што е супер, се сеќавам внук ми плачеше на секое седнување. Сигурно уште се мали да разберат не верувам одма да ќе почне ама ај си реков да пробам:D

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Мајки малата (14 месеци) цица само наутро. Досега не прифати никакво шише со цуцла, пие вода од шише со цефка. Треба да ѝ давам некакво млеко? Матичниот ми вика нема потреба, ама вака што зборам со мајки и поголемки дечиња 15,16 месеци уште им даваат АД по 2 пати во денот. Инаку јаде сѐ, има 3 главни оброци и 1 до 2 ужинки зависи како е расположена. Вода пие по околу 200-300мл денот. Јогурт пие, смути и давам… Немала досега запек ама се мислам да не треба некакво млеко да давам сепак. Тетрапак не сака, еднаш два пати и дадов и не го пиеше.

20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    3.950
    Јас го одбив пред месец ипол на 14 месеци. Млеко заменско не давам никакво и мислам дека нема потреба. Пошто оди во градинка таму млечни каши ги прават со тетрапак, а дома иако ретко, исто со тетрапак давам бисквити или инстант каша. Од млечни производи најмногу јаде кисело млеко или грчки јогурт. Проблем со столица немал.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.