Цицањето не е само за нутрититвни придобивки на бебето. Има многу поголема наука за тоа колк е И емоционално добро за детето, без разлика дали 1 2 3 или 100 пати на ден цица. Има многу пишувано и објаснувано кај лактациски и советници зА доење. Се додека сакаат мајката и детето до кога и како сакаат нека се дооат.
Мајки, 4 ти ден како и скратив на малата еден подој, сега има 2 и не прави проблеми, не бара. Првиот ден кога дојде време за тој подој што го скокнав, ми течеше млеко, сега веќе не. Мислам дека сум на добар пат. Ќе почекам уште неколку дена и ќе изоставам уште еден. Сакам да пробам да и дадам млеко во шише. Не знам какво и во кој период од денот да го вметнам. Совет некој? Таа јаде млечни, не се потресувам многу, ама сакам да пие и млеко, сепак мала е уште. Кога сум тука да прашам и друго. Има место за паника што малата не кака по 2,3 дена? Веќе еден месец е така. Прво се празнеше секој ден, потоа преку ден, во последно дури на 3ти ден. Имаше таа еден таков период на почетокот кога почнавме со дохрана ама педијатарката и даде прашок и се среди, сега повторно. Не знам дали повторно да и јавам на неа? А проблем нема, весела е, нема болки или подуен стомак. Ако личи на мене и вака ќе тера изгледа
Do ka 12 ja vrakam vo krevetce posle toa ja zemam so Nas da spie ... Ne mozam I Jas da ja vrakam po 100 pati...ne znam stvarno vise Sto da napravam za da imame barem Edna prespiena nok
Da ima odreden period od nokta spie ubavo...ama ima period koga Mora da stane,pa ne znae Sto saka,saka da cica ama ne e gladna pa so sila vlece,pa probuva da stane ama pospana deka e se vrti niz krevet......mislam da ne I se zabite,deka Samo edno imame,I Sega e vo faza na prooduvanje pa da ne I e sobrano se....stvarno ne znam deugo Sto moze da e I sto da napravime da imame Mirna nok
Мајки, ајде да ги напуштиме овие застарени сфаќања за мајчиното млеко, ве молам. Баби свекрви и останати роднини од 50тите на минатиот век останале на тој начин закоравен на размислување, греота и нам во 2022ра да нѝ го наметнуваат. Гледате дека единствено чувство што нѝ останува од таквите "факти" е шубето. Стварно покрај толку стручни лица и зборување за мајчинските теми, да ја продолжиме нивната традиција, нема поента. Читајте, имајте свој став и сенс и кога така ќе ви набијат шубе, вратете со факти. Што има лошо да се дои дете подолго од 24 часа? Моето цело лето цицаше на 24 часа, немаше промени, не се осетив урочено, ниту нему му се случи нешто, да повраќа или да има грчеви, дека стоено нели. Еднаш се случи на 48 часа да цица, не сакав да прекинувам сѐ уште и си продолживме со доење. А да ги прашам старите: каша со брашно не е шубе за мало бебе? Значи стварно дајте, не ги продолжувајте истите теории од старското време, на вашите деца. Време е да си сме ние свои на своето, нека научат нешто и од нас, без да влијаат негативно и неосновано.
Majki malata od antibiotik ima fastens gabicna infekcija iskustva mackam kanesten I mijam so kamilica probiotik I davam nasabajle iskusstvs
И мене ми се смешни овие верувања. Така свекрвата ми рече да не сум гасела светло 40 дена откако се роди бебе, многу била урочена затоа плакала итн. Велам жено грчеви има како и секое друго супер си живееме па кога се смеам на овие работи не ми замерува. И мм и има кажано многу пати за тие бабини деветини ама таа си верува
Да де, ем од грчевите ем од светлината да плаче. За нив сѐ е од некоја причина, од урок, од некаквиси појави необјасниви. Леле среќа шо ја немав свекрва во близина, којзнае шо свети мудроштини ќе проповедаше.
Порано, кога била голема смртноста кај мали бебиња, велеле "така требало", верувале во натприродни сили и ја оправдувале несреќата. А колку се труделе да им овозможат правилни услови за развој? Колку воделе сметка за здравјето кај децата? Малку. Тек подоцна се разбудиле од поспаност и почнале да ги проучуваат детските потреби. Во книгата "Тајните на детството" на Марија Монтесори е добро објаснето.
Јасно мо е тоа мајка. Ама на многу не им е. И си тераат по тој стар крој. Прво не е логично а потоа се друго.
Мајки 3ките и 4ките веќе избиени на врвовите. Сите во исто време. Правев сега брисеви од нос и грло, поради друго чисти се. 4 пати какаше, помека му е каката. Храна одбива, вп градинка јадел значи не е скроз гладен. Мене ми одбива вечера млеко пие. Прашањето ми е дали е ова пролив 4 пати во ден помеко? Како да познаам дали е проливче, т.е. каката треба да е ептен водлеста? И дали забите прават вака какање помеко и почесто ? Му дадов пробиотик за сега. Вака е весел игра пее се смее...
Мене матичната ми рече дека за да се смета пролив треба да е сосема водено и да има јак мирис не се сеќавам за колку пати рече. И да може да е од забите.
Кај него не е водено, пак е како помека кака така некако. Фала ти ќе направам кс и црп така најдобро ќе исклучам вирус. Друго баш ништо нема.
Искрено мојава се нема покакано па цврсто ептен ретко докторката не го сметаше за проблем сепак за да си мирна испитајте си
Милки јас мислам да не го носиш во лабораторија, мека кака не мора да значи ништо. Може изел повеќе овошје или манџа некоја во градинка. За пролив треба течно да биде, често, ќе има гасови итн. Веројатно од забите одбива храна, ќе пројаде за неколку дена. Види некоја банана или бисквита ако сака да изеде, ако не барем течности повеќе. Инаку, има некој стомачен вирус ама ова што го опиша не е пролив. Не се секирај и ние возрасните не сме секогаш како што треба, така и малите. Штом е весел опушти се.
Фала ти. Буквално трчаше дома тоа ме чуди вака не личи болен, ама еве ни млекото дома не го испи. Во 15ч во градинка ужинка, дома сок од јаболко со пробиотик и дали 30мл сок. Мене ми е чудно зошто е дете што до сега не одбило и цело време јаде нешто. Па затоа одма ми е алармантно. И јас мислам дека сабајле ќе биде добар, доста уморно делуваше во градинка и не спиел баш.
Нормална е каката не се секирај,нема потреба да го носиш на испитувања. Пролив да е треба да ти кака повеќе пати во еден час два да речеме кај мојот кога имаше во рок од 1ч имаше 3 столици и тоа само вода со ситни парталчиња и му претекувапе пелената. Плус заби вади повеќе лигави претооставувам. Давај си пробиотик течности и храна што ја прави поцврста столицата.