23 месеци е, има една дремка од 13 до 15:30, некогаш до 16:00, навечер спие од 09:30 до 07:30. Инаку до 16-17 месеци се будеше на секој час и ултра немирно спиеше.
Моето е скоро 15м и има една дремка околу 11:30 која обично трае 15-2 часа, некогаш знае да биде и 1 час некогаш 2.5 часа. Сабајле станува околу 6-6:30, а легнува 7:30-8. Навечер ретко се буди, може да прокенка и пак да се врати да спие.
Нека ти е живо и здраво малото си се породила. иначе моето е 23м една дремка има од час и половина од 14-15:30, заспива околу 22 до 9
Која крема ја користите за лице, и лосион за тело? Образите и се суви и црвени од ладното време, мачкам веледа за заштита од ветар но сакам и после бањање да и го мачкам лицето. Исто и за тело ми треба препорака лосион, многу се чеша на мешето најчесто. Претпоставувам затоа што и е сува кожата. Овде ми препораачаа бепантен да ја мачкам ама тоа е исто како павловичева да и мачкам а не сакам таа крема. Ве молам за препораки 15 месеци е.
Oд Urtekram ми препорача @Biodevojka лосион од baby колекцијата и задоволна сум. И на мојата ѝ се правеа црвенила на образите од ладното и ѝ се сушеше кожата. Откако почнав да ја користам се нема случено.
Малиот е скоро 2 години. Ама ужасно се нервира ако примети етикета на блуза, маичка или било што. И да не му смета истата, а малку ја осетил почнува да се чеша и да приплачува Мама вади ја, мама вади ја. И цел е црвен кај што се чешал. Некогаш не сака ни фармерки, исто го нервираат. Искрено сум исплашена. На гугл не знам со кој памет отворив, ама се вбројува во clothing sensory issuess кои се поврзуваат со аутизам! Исто таму е наведено како и не сакаат да одат на фризер, сензитивни се и во тој поглед, а мали а стапне на фризер тоа е вриштење на велико. Инаку е ултра паметен и интелигентен, има околу 250-300 збора, поврзува реченици од 3 и од 4 збора некогаш. Некој има со слично искуство?
Ај не отварај гугл Нормално е на таа возраст да се плаши од фризер и шишање,мојот е скоро 2ипол уште знае да се побуни кога се шиша. Исто се буни и за етикети,вчера баш му пробував во ваикики го збудалев со етикетите се буни и за етикети од бодиња и ги вадиме,што е нормално и мене кога ми смета ја сечам.
Aј за фризер ќе разберам, ама до толку траскање од земја за етикета од блузон што не му смета или за фармерки ми е малку чудно
За шишање и син ми се треска. Не читај без потреба. Како расте ке има и други фази на трескање, не сака бањање, не сака коса да мие, не сака да го облечеш, сака своја комбинаицја да направи итн. Еднаш едвај излеговме од дома, сака тенка јакна а надвор беше најладно од цела зима.
Мајки, колку време трае и се лечи конјуктивит? Во петокот од градинка закачи ама тек од неделата го третирам...петокот мислев му се спие затоа е црвен, саботата немаше секрет и тек вчера почнав маст/ капки/ чистење. И кога би можел повторно во градинка а да не биде заразен? Фала
Мал е, затоа се треска, не знае како да каже. И моиве не ги сакаат етикетите, на нови блузи обавезно им ги сечам пред да ги облечат, и сами ме потсетуваат ако заборавам. Додуша големиот одамна сам си ги вади. За плачки од фризер, големиот беше плачко, малово не баш. Ќе пројде и тоа, ќе се навикне.
Majki imate li iskustva so nedostatok na zelezo kaj 16mesecno dete, koi se simptomite? Denes ja zemav od gradinka, ucitelkata rece se somneva na deficit na zelezo bidejki koga bile nadvor nonstop jadela pesok, koga i davaat kredi da crtaat, prvo probuvala da ja grize kredata posle crtala so nea. Rece nejzinite deca imale deficit i go imale toj simptom. Vaka ima energija deteto i se e okej. ke se javam utre na doktorkata ama ne sme vo Mk, a tuka krvna slika na dete epten ako mora pravat, pa ke vidam sto ke kaze. Plus golem jadac e malata, po dve porcii na gradinka jade i rucek i dorucek i uzini… Ne znam sto da mislam
И тука железо не се проверува, барем додека не каже доктор. Ти за секој случај давај храна богата со железо, па ќе видиш дали има подобрување. Бело грозје, коприва, јајце, месо, цвекло, брокули, зелени салати, спанаќ, леќа, грашок, семки од тиква.
Јас немам ни една блуза со етикета, сите се исечени пошто ме боцкаат и нервираат ако ме допира и од кога знам за себе сите етикети ги сечам а немам аутизам така да може си е такво детето го иритира само
Викаш јаде, обично прв симптом е нејадење, бледа кожа, поспаност т.е. не е активна туку мрзоволна. На преглед по кожа и јазикот гледаат анемии, т.е. ако е отечен. Со оглед дека крв земаат од прст може и да не се скроз точни резултатите, на преглед најдобро ќе се види. Ова со јадењево и тоа може да е показател, ама на таа возраст се кога се јадат. По мене се гледа по дете одма. На роднина крпа бледо и нејадач железото по кс и не беше страшно паднато. Суплементи пиеше со месеци го оправи. Ама зборам за дете нејадач.
Читнав за симптомите што ги спомнуваш и јас, не е бледа, многу е активна, и јадач е, сега пребира некои работи пример брокула, грашок и спанаќ не става во уста ама друго скоро се јаде. Месо и риба обожава а баш тие се најголем извор на хем железо што полесно се апсорбира од нон хем(спанаќ итн) Докторката ми даде упат и баш го кажа тоа дека нема да е 100% точно од прст ама мисли дека нема потреба од малтретирање за земање крв преку вена на мало дете кога нема други показатели за анемија. фала ти
И ние бевме анемични доста време без симптоми но и не јадеше многу, испивме 3 4 дози сирупи и во градинка повеќе јаде и сега земавме крв од вена фала богу се е во ред.