Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    17м е син ми. Благо има пробано ама на тоа останало, не му давам.
    Да му давам намерно како десерт во текот на денот не гледам зошто. Дури јаде јаболко, круша, банана тоа му е десерт. Коа ќе прекине ќе купуваме животинско.
    Забрането е баби да купуваат, даваат чоколади и вадат пред него. И никогаш не не послушале, од кога е роден добивам велигденски чоколадни зајци, дедо мразпвци, пакетчиња за да јадел и пак на крај за мене завршува тоа.
    Не дека се жалам :D
    17м е не разбира што е благо. Ја кога јадам му давам си пробува ама да му отворам вака да јаде не. Не гледам зошто потреба. Немам ни кога да му давам обемно јаде што и да зготвам.
    Плус буцко е кај ќе биде ако почнам со благо. И ми е страв за забите да не му се расипат.

На Malesia, lavinija28, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  2. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    А од што е буцко бебе на 17 месеци? На АД е? Знам куп деца што се на АД и се дебели а не буцко колку и да звучи лошо. И знам истите тие мајки ги товат со по 250мл млеко по оброк плус каши. Или имаат ген.предиспозиции ако се родителите дебели. Уште додека е во стомак тој ген се пренесува ако ја најдам статијата ќе ви ја пратам мн е интересна а и точна.
    Јас моите 2 ги дојам, постариот што веќе јаде, јаде доста количински па пак не е буцко. И таа тема е интересна зошто во Мкд има толку буцко деца, а во Италија пр не?!
    Забите нема да се расипат ако се четкаат од почеток, а подобро пред спиење него сабајле (јас му четкам и сабајле и пред спиење)
    И повеќе се расипуваат од што ви заспиваат со млекце дали ад дали кравјо, него од чоколадо после кое можеш да му ги измиеш.

На barby и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Која е поентата на муабетот? Ќе се натегаме дали чоколадо или овошје да јаде? Не јадат сите деца чоколади, ти на твоето давај му слободно.
    Моево јаде буквално се, не му забранувам ништо. Требаше досега да биде дебел како што викаш ама не е. Заби ретко четка зашто не дозволува ама расипани нема. И ние несовршените се снаоѓаме.
    Btw преферира овошје пред чоколади, зеленчук пред грицки. Може сепак е важно како се храни детето од мало. Ако се научи на благо од мало, тоа ќе си јаде.

На Malesia, Осе, Milkiway и 4 други им се допаѓа ова.
  4. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Поентата е како е секој муабет на форумов- мислење и искуства/ совети зошо одма паника и нервоза ве фаќа, си муабетиме.
    Посеизглеа имате потреба да ги направите децата ваши креации. А заборавате дека се индивидуи со свој карактер од најмала возраст.
    Има мал милион примери каде што се давало на 2 деца подеднакво па едното јаде другото не, од каде ви е тоа дека ако се дава ќе се научи. Како после некоја год не сакаат да јадат прокељ или брокула, еве тоа многу здраво е.
    Уопште не ми е битно дали сте иронично несовршени, смешно ми беше коа прочитав и уште ми е тој copy paste муабет.

На Zuza28, mal.ecka, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Веќе 3ти ден како синко ми е со тт, гледам дека е од забите непцата му се скроз раскрвавени, ама од вчера залак нема ставено во уста, само сок пие и ништо буквално ништо не јаде, синоќа едвај од кога заспа и така во полузаспана состојба му дадов млеко малце се напи, до кога вака ќе издржи без јадење не знам, денеска па и матичниве протестираат не можам да го однесам на доктор, ептен сум напната не знам што да правам.

6. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Зашто да треба да биде дебел, што викам?!?!
    Мојот цица, пие АД, јаде се, јаде и сол ваууу, јаде и благо, секој викенд во МекДоналдс идеме и не е дебел.
    Пред 3 недели примаше вакцина, праевме крвна анализа крвта си пука. Иде 2 месеца веќе во градинка еднаш се нема разболено.
    Убедена сум дека сите мајки со copy paste муабетот за благото, они лично од нешто се плашат знаејќи, или си имаат проблем со нејадење со децата. И тоа си е мое мислење од искуство што сум гледала, а не што сум читала идили на форуму под никнејм

На mssuniquee и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Колку месеци е? Исто имам проблем со мојот и последната 4ка ја вади и не јаде неколку дена.
    Јогурт ми успеа, мислам тогаш сакаат ладно и киселко. Пробај цвекло, пробај јогурт и двопек ми помогнало затоа што сакал нешто потврдо да ги грепка.
    Јас исто бело вино му мачкам на непце

8. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    И?
    Навики се ствараат од мали нозе децата се индивидуи ама ние сме тие кои им даваме насока и правец.
    Ако мислиш дека му правиш добро со фаст фуд ок твое дете е.
    Муабетот ти е како нас не гледале па еве ништо не ни е. Уеа рајт.

На Malesia, Milkiway, Zumbulche и 2 други им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    А кој рече дека сте/сме несовршени? Баш напротив, ти овде се правеш дека си совршена(како и во секоја тема) оти твоето дете преферира овошје место чоколадо и зеленчук место грицки.

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @lemon8ejt Не знам како се дрзнуваш од една реченица напишана од мајки тука да носиш заклучоци за дебели деца, потресени мајки, као сеа ти најлабава тука, ние сите потресени. Мек не би дала ни на кучето, а не на детето. Што сакаш прави не знам како да ти кажам дека има семејства кај што се готви, се внимава на секој оброк и тоа не значи дека лечиме наши комплекси и ствараме наши неисполнети креации, бар вака те сфатив.

На no name5, Malesia, Kolache na mama и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Давањето ад баш нема врска со дебелината на децата, и незначи ако е мало буцко ќе порасне во дебело дете и човек. Како си ги поврзувате работите. Тие што не им даваат благо нивни избор, ама се надевам дека не е по секоја цена и дека детето кога ќе се пружи да земе зошто случајно наишло на тоа ќе му викаат и ќе го краат. Колку добро толку може и лошо да се наорави со тие строги определби никкао благо што имало во тоа хранливо, еве на пример во чоколадото има какао какаото е богато со железо. Едно нешто добро. А и тие што викаат дека даваат не значи дека детето се дави во благо ете понекогаш е убаво и да се даде бе нека проба, а не кога ќе порасне да не може да се насити кога ќе нема родителот 100% контрола над исхраната на детето. Јас лично на моето му даваам понекогаш и јаде ама не го обожава. И да моето е преборливо и тешко за хранење не е јадач ама тоа не значи дека оброк со благо ќе му заменам или дека затоа му давам благо или уште помалку дека затоа што има пробано благо не сака да јаде такво е од како почнавме со дохрана и тоа е тоа. :^:

На Осе, mother_nature, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Зошто личен напад? Љубомора или недостаток на аргументи?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Љубоморам ти искрено да ти кажам

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И треба, и јас би сакала да имав мајка како мене :)

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Сам ако не се пофалеш нема кој.

И мојата прва ќерка додека не разбираше јадеше се што ќе и дадам, ама сега е најголема прибирливка. Затоа не се чукајте во гради толку. И јас се чукав дека детето ми јаде здрава храна и оброци, ама си легнав на брашното

На no name5, mssuniquee, eta и 3 други им се допаѓа ова.
  16. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    А бе во ред е нормално е дека не може да контролираме шо јадат кога ке пораснат но навиките си ги има.
    И тоа не значи дека треба да им даваме се и свашта кога се мали.

Очигледно на прашањето требаше да се одговори со да им даваме се од чоколади до хамбургери за да нема вакви реакции.

На Kolache na mama, MilaSs12 и Jana06 им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ама бар си се потрудила. И сеа треба да пропагираш тука дека нездрава храна е добра опција? Или на целото овошје што го јаде јас да му нудам чоколадо? Стварно не ве разбирам која ви е поентата. Го носела во Мекдоналдс, woow еве наклон до земја :bow:

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Не е точно. И за хамбургер и чоколади ќе имаше реакции. Се што е екстремно не е во ред

19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    А кој пропагира нездрава храна дека е добра опција? За мене ли зборуваш? Нешто си утнала:mm:

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не, се надоврзав на тебе зашто ти ме нападна без причина (ти сметам нешто очигледно во секоја тема), ти и лемон ја направивте дискусијата ваква.
    Си пишав убаво дека му давам се да јаде ама се знае што е главен оброк, што ужина. Не може секој ден благо да јаде или грицки да му мењаат оброк. Сам бара морков да грицка, а чипс стои на маса. Така е, па ми е гајле колку ви смета тоа или колку јас се правам совршена.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.