Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Патики имаме и најки и адидаски...
    Барам сандалчиња , свечени на свадба сме.
    @Pacient srna мојава е скоро 2 год . Алиштата нејзини се уште отделно ги перам .

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.704
    Допаѓања:
    18.381
    Од околу 1, 1 и пол година. Кога почна да лази и да фаќа се и да става во уста залудно е да перам одделно. Перам на 60 инаку. Долен веш мој не перам на помала температура.
    За едно носење во ваикики сум гледала преслатки сандали и балетанки, и по локални продавничиња.

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    I jas vaka razmisluvam ama si vikam da prasam da ne ima neso drugo...nejzino sekako e se na 60 retko ima nesto sto mora na 40 da e...nema poenta taa odi lapa se i svasta veke

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.704
    Допаѓања:
    18.381
    Нема секако, ама да ставилш долен веш ваш и нејзини алишта на 30 или на брз процес е друго. На 60 па и сушара ако користиш нема гајле.
    И јас се перам на 60 само црни на 40 ама наши, синко нема ништо толку црно.

На Осе и Pacient srna им се допаѓа ова.
  5. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.500
    Допаѓања:
    4.496
    Давате ли д3+омега после 12 месеци?

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Јас после година некаде почнав да ги мешам алиштата ама пак гледам да ги перам неговите со некои наши почисти.

@lovely91 Давам посебно д3 и посебно омега, скоро 2 години е.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    257
    Препораките се дека д3 и омега се примаат до 3 години со пауза на лето од јули до октомври. Дозата за малиот ни ја одредува ортопед. Во јули ќе биде две години.

На lovely91, Snowflake92 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    9.735
    Мајки од што може да е ова? IMG-793165a2239a301a2600022e1e7ecdbe-V.jpg IMG-793165a2239a301a2600022e1e7ecdbe-V.jpg

Прикачени фајлови:

9. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    105
    Мене ми рече до крај на мај да прима д3 и после од октомври

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Се заедно перам. Не сваќам зашто посебно :^) Персил обичен прашок и первол течен користам. Дете со атопичен дерматит имам. Никаков проблем нема до сега. Тоа што е за пеглање пеглам.

На Pacient srna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Позз мамички, синко на 02.05 наполни 2 год и ќе треба да се преселиме во друга група:) Времето навистина си лета а дечињата си растат:sun: Благодарност за сите совети и споделени мислења, стварно научив многу работи од оваа тема. Ве поздравуваме и :hug::hug::hug: и се дружиме и понатаму. (highfive):l::inlove:

На mother_nature, Осе, Izzy_0504 и 7 други им се допаѓа ова.
  12. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Здраво мајки, може ли совет како преминавте од блендирано на нормален оброк. Малата ми е 13 месеци, ама ако давам парчиња или пасирано јаде премногу малце. Не е дека не знае да џвака, ама само како ужинка или грицка. Цел оброк никако не не бива да изеде. На пример ке изеде две три макарони или две лажички ориз и толку. А слабичка е, само 8 ипол кила, па не ми се ризокува да ја оставам со денови без оброк за да се обидуваме, па ми требаат искуства :*

13. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    За почеток пробај со помеки работи што лесно можеш да ги пасираш, не оди одма на парченца ако гледаш дека не е спремна.
    Исто и со месото, прави и ќофтенца, помеки се и можеш да ставаш и зеленчук или да ги правиш само од зеленчук. Исто и пилешкото е меко.

Имај во предвид дека многу зависи и од самото дете. Некои едноставно такви се и не можеш ништо да смениш.
    Јас со првото имав таков проблем, блендирав до 3год. бидејќи се задавуваше или не јадеше. Исто беше (и уште е) слаб како ќерка ти.

Не форсирај, кога таа ќе биде спремна, тогаш.

На dromka и Осе им се допаѓа ова.
  14. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    924
    Majki na koi decata im se so bronhit pravevte li alergi testovi?

15. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Za alergo test mene mi rekoja mnogu podobro gi kaziva rezultatite posle 4 godisna vozdrast inace i jas maka macam so alergija ..

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  16. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    Zdravo...imame 15 meseci...me interesira koga prooduvaat decata,nie se ispravame,ako se drzi za nesto odi ama ne e pustena uste Sama I sto treba da znaat najcesto na ovaa vozrast,kolku zborcinja....I uste nesto Kako ja podobruvate krvnata slika odnosno hemoglobinot

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Немој да се оптеретуваш , и да гледаш на другарката на комшивката детето кога преодило прозборело..нема правила.
    Секое дете си е различно.
    Ќерка ми прооде ма 14 мес.нема дете кое не преодило . Сега е 23 мес освен мама тата баба деде и други кратки зборчиња ... и напор за зборење ама нејасен . Има што зборат на 2 г.

За подобрување на ХМГ , каша од просо со банана и какао, јајца, маџун по 1 лаж.дневно ,телешко месо, замрзнати вишни во смути, спанаќ, блитва, цвекло .....
    Прво почни со исхрана .

На eta, mal.ecka, zemzela91 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Здраво мајки..Вие што имате нејадачи како се справувате? Има 23 мееци и долг период два три месеца само на јогурт кисело млеко, тек тук геврек или лебче и грицки и благо јади...друго ништо.
    Пред тоа каши јадеше и блендирав све ама веќе ги одјаде, а сега не знае манџи или нешто намачкано да јади. Веќе очајна сум све сум пробала не знам што да давам..

19. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Тука сум ....23 месеци ..се мачиме со јадење -нејадење. Едно та исто јади додека не и се смачи , и мењам друго нешто.
    Благо не давам , пошто ако се зајади само на тоа ќе биди.
    Правам бисквити со мелени ореви лешници бадеми темна чок.на коцки похранливи состојки .Пудинг па ги дробам бискв.во пудингот. Амер.палач.со маџун јади. Овесени снегулки со таан бабана какао . Гранола домашна правам е тоа се уште проаѓа .
    Баш од @Monella ќофтенцата ги правев.со леќа. 1 едвај . Али ние пресреќни, крокетите со компир ....Се си правам и си дојадуваме
    Месо,јајца ,сирење јок . Чорби зеленчукови , пилешки за некое парченце мевце да прими.
    И давав сируп Флорадикс на Киндервитал. Потоа Б комлекс на Бекутан . Вит.Ц.
    Не се разјјаде нешто особено .
    Серумско железо и ХГБ се супер , да се чудам како .
    Нерви истенчив околу исхраната. Многумина ми велат што јади само тоа давај . Јас еве 2 години се уште упорна. Надежно .
    Јади нејади , мене душата ми е мирна кога ќе направам ,а така да се откажам ",ами ако не јади што ќе се мачам" , не сум си дозволила !

На Monella, mother_nature, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    А зашто не давате од вашиот ручек или ни тоа не го јадат? Гледам доста здрави оброци им спремате, мислам секако е за пофалба тоа ама да не сакаат нешто покалорично?

На Stressed Out, dromka, Lady Leona и 1 друга личност им се допаѓа ова.