Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Патики имаме и најки и адидаски...
    Барам сандалчиња , свечени на свадба сме.
    @Pacient srna мојава е скоро 2 год . Алиштата нејзини се уште отделно ги перам .

Pacient srna likes this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Од околу 1, 1 и пол година. Кога почна да лази и да фаќа се и да става во уста залудно е да перам одделно. Перам на 60 инаку. Долен веш мој не перам на помала температура.
    За едно носење во ваикики сум гледала преслатки сандали и балетанки, и по локални продавничиња.

Lady Leona likes this.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

I jas vaka razmisluvam ama si vikam da prasam da ne ima neso drugo...nejzino sekako e se na 60 retko ima nesto sto mora na 40 da e...nema poenta taa odi lapa se i svasta veke

MilaSs12 likes this.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Нема секако, ама да ставилш долен веш ваш и нејзини алишта на 30 или на брз процес е друго. На 60 па и сушара ако користиш нема гајле.
    И јас се перам на 60 само црни на 40 ама наши, синко нема ништо толку црно.

Осе and Pacient srna like this.
  5. lovely91

lovely91 Популарен член

Давате ли д3+омега после 12 месеци?

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас после година некаде почнав да ги мешам алиштата ама пак гледам да ги перам неговите со некои наши почисти.

@lovely91 Давам посебно д3 и посебно омега, скоро 2 години е.

lovely91 likes this.
  7. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Препораките се дека д3 и омега се примаат до 3 години со пауза на лето од јули до октомври. Дозата за малиот ни ја одредува ортопед. Во јули ќе биде две години.

lovely91, Snowflake92 and mal.ecka like this.
  8. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Мајки од што може да е ова? IMG-793165a2239a301a2600022e1e7ecdbe-V.jpg IMG-793165a2239a301a2600022e1e7ecdbe-V.jpg

Attached Files:

9. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Мене ми рече до крај на мај да прима д3 и после од октомври

zemzela91 likes this.
  10. srekice

srekice Популарен член

Се заедно перам. Не сваќам зашто посебно :^) Персил обичен прашок и первол течен користам. Дете со атопичен дерматит имам. Никаков проблем нема до сега. Тоа што е за пеглање пеглам.

Pacient srna and mal.ecka like this.
  11. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Позз мамички, синко на 02.05 наполни 2 год и ќе треба да се преселиме во друга група:) Времето навистина си лета а дечињата си растат:sun: Благодарност за сите совети и споделени мислења, стварно научив многу работи од оваа тема. Ве поздравуваме и :hug::hug::hug: и се дружиме и понатаму. (highfive):l::inlove:

12. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Здраво мајки, може ли совет како преминавте од блендирано на нормален оброк. Малата ми е 13 месеци, ама ако давам парчиња или пасирано јаде премногу малце. Не е дека не знае да џвака, ама само како ужинка или грицка. Цел оброк никако не не бива да изеде. На пример ке изеде две три макарони или две лажички ориз и толку. А слабичка е, само 8 ипол кила, па не ми се ризокува да ја оставам со денови без оброк за да се обидуваме, па ми требаат искуства :*

13. Monella

Monella Форумски идол

За почеток пробај со помеки работи што лесно можеш да ги пасираш, не оди одма на парченца ако гледаш дека не е спремна.
    Исто и со месото, прави и ќофтенца, помеки се и можеш да ставаш и зеленчук или да ги правиш само од зеленчук. Исто и пилешкото е меко.

Имај во предвид дека многу зависи и од самото дете. Некои едноставно такви се и не можеш ништо да смениш.
    Јас со првото имав таков проблем, блендирав до 3год. бидејќи се задавуваше или не јадеше. Исто беше (и уште е) слаб како ќерка ти.

Не форсирај, кога таа ќе биде спремна, тогаш.

dromka and Осе like this.
  14. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Majki na koi decata im se so bronhit pravevte li alergi testovi?

15. Linda24

Linda24 Истакнат член

Za alergo test mene mi rekoja mnogu podobro gi kaziva rezultatite posle 4 godisna vozdrast inace i jas maka macam so alergija ..

Осе likes this.
  16. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Zdravo...imame 15 meseci...me interesira koga prooduvaat decata,nie se ispravame,ako se drzi za nesto odi ama ne e pustena uste Sama I sto treba da znaat najcesto na ovaa vozrast,kolku zborcinja....I uste nesto Kako ja podobruvate krvnata slika odnosno hemoglobinot

mal.ecka likes this.
  17. Lady Leona

Немој да се оптеретуваш , и да гледаш на другарката на комшивката детето кога преодило прозборело..нема правила.
    Секое дете си е различно.
    Ќерка ми прооде ма 14 мес.нема дете кое не преодило . Сега е 23 мес освен мама тата баба деде и други кратки зборчиња ... и напор за зборење ама нејасен . Има што зборат на 2 г.

За подобрување на ХМГ , каша од просо со банана и какао, јајца, маџун по 1 лаж.дневно ,телешко месо, замрзнати вишни во смути, спанаќ, блитва, цвекло .....
    Прво почни со исхрана .

eta, mal.ecka, zemzela91 and 2 others like this.
  18. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Здраво мајки..Вие што имате нејадачи како се справувате? Има 23 мееци и долг период два три месеца само на јогурт кисело млеко, тек тук геврек или лебче и грицки и благо јади...друго ништо.
    Пред тоа каши јадеше и блендирав све ама веќе ги одјаде, а сега не знае манџи или нешто намачкано да јади. Веќе очајна сум све сум пробала не знам што да давам..

19. Lady Leona

Тука сум ....23 месеци ..се мачиме со јадење -нејадење. Едно та исто јади додека не и се смачи , и мењам друго нешто.
    Благо не давам , пошто ако се зајади само на тоа ќе биди.
    Правам бисквити со мелени ореви лешници бадеми темна чок.на коцки похранливи состојки .Пудинг па ги дробам бискв.во пудингот. Амер.палач.со маџун јади. Овесени снегулки со таан бабана какао . Гранола домашна правам е тоа се уште проаѓа .
    Баш од @Monella ќофтенцата ги правев.со леќа. 1 едвај . Али ние пресреќни, крокетите со компир ....Се си правам и си дојадуваме
    Месо,јајца ,сирење јок . Чорби зеленчукови , пилешки за некое парченце мевце да прими.
    И давав сируп Флорадикс на Киндервитал. Потоа Б комлекс на Бекутан . Вит.Ц.
    Не се разјјаде нешто особено .
    Серумско железо и ХГБ се супер , да се чудам како .
    Нерви истенчив околу исхраната. Многумина ми велат што јади само тоа давај . Јас еве 2 години се уште упорна. Надежно .
    Јади нејади , мене душата ми е мирна кога ќе направам ,а така да се откажам ",ами ако не јади што ќе се мачам" , не сум си дозволила !

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

А зашто не давате од вашиот ручек или ни тоа не го јадат? Гледам доста здрави оброци им спремате, мислам секако е за пофалба тоа ама да не сакаат нешто покалорично?