Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Мојот е исто нејадач, ручек стандард ние што јадеме и за него е исто. Доручек и вечера најчесто нема проблеми ама за ручекот знае многу да изведува, плус не јаде многу работи што ние ги јадеме па кога ние јадеме нешто што тој не јаде спремам за него друго , најчесто гледам да приготвувам нешто што и тој јаде или ако правам јадење со месо обавезно да може да се издвои за него без месо или мора да е со мелено па да го изблендирам месото инаку не јаде, месо во уста не сака да стави. Од самиот старт на дохраната не е нешто воодушевен од зеленчукот и месо. Ретко да се возбуди за некое јадење и најчесто е периодично одреден период ќе обожава кисело млеко, друг леб трет нешто трето и така .... Се нервирав на времето и се трудев да го натерам да јаде на секаков начин секаква форма на храната ама џабе, и прифатив дека е таков, јас спремам јадење а тој колку сака толку јаде од тоа ептен нешто ако воопшто не касне па друго да понудам. Крвната слика фала богу е добра до сега. Не е ни до калорично ни до ништо такви се децата едноставно и тоа е како растат можеби ќе сменат на подобро.

На eta, Lady Leona, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  2. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Не јади ни од нашето..се сум пробала не и не

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Леле, можам да замислам. Со моево живци кинам што не јаде кога е болен, а стално вака да е...
    Јас му готвев посебно пошо маж ми не сака баш здрави варијанти и повеќе правиме во сосови, прженици и гледам и малиот повеќе сака од нашето. Пример, брокула може да грицка како ужина ама не ја сака во ручек.
    И така почна да си јаде со нас, повремено и пица јаде, помфрит, тестенини во сос. Од тогаш и почна да качува на килажа иначе послаб беше.
    Може ќе порасне уште малку и ќе почне да си јаде.

На mother_nature, eta, Lady Leona и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    И нашиот ручек е прилагоден за нејзе . За викенд дека сум слободна по 2 ручеци готвам .
    Кај мајка ми еден ручек на мени , ако е најадена, јас најсреќна сум . Срамота е да кажам, и од на свекрва ми ручек ќе се прати ако не се јадело од ни еден.
    Оставена е сама да јади , лом се прави , ронки , лепливо околу нејзе, на хранилка , на клуб масичка пред тв , со нас на маса . Само да внеси нешто .
    Вие како што правите што ви јадат децата ?[/QUOTE]

5. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Од што сум очајна и пица и благо и се буквално не здраво, здраво све што мислам дека ќе пројде ама ништо само јогурт, ѓеврек, смоки и некоја соленка..
    До 18м се јадеше во кашите и ставав сега очаај..

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    105
    Моето се ама буквално се јадеше и последниве неколку дена почна да ми прибира, исто 23 месеци е.Ама со финти почнав да се служам, пример ајде ручкај и ке одиме на чао или ручкај и ке гледаме цртани.И почнав неколку дена да му давам бекутан мултивитамин сируп ми рекоа за апетит било и еве го денес да не го подречам и во градинка се изел, дома каснал од ручекот на баба му па и од мојот ручек некој залак касна и задоволна сум.Дај боже така да продолжи.

На mother_nature, Осе и Lady Leona им се допаѓа ова.
  7. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    Мајки, џабе живци кинете, до детето е.
    Од искуство ви кажувам, јас имам две. Едниот вечити нејадач, до три години блендирано јадеше.
    Прво дете, готвев посебно, па свежо да е, па здраво да е, на крај ништо само фрлав.
    И ден денес е таков. На 8 год. тежи 22 кг. и јаде само неколку работи, значи не се смени ништо.
    Само нервоза и една дијагноза плус си добив :!:

Со сестра му сега да ти е мерак да ја гледаш како јаде ( барем до сега), има 20м и од сам старт си јаде. Додека готвам мора да и дадам нешто да грицка бидејќи ќе се содере од плачење, од тавче директно во уста, и дува и џвака и голта без да џвака :lol:
    Ама раат е.

Е сега кога сме на маса се осеќам како полицаец.
    На синко велам јади, додека не изедеш барем половина да не си станал.
    На малата и велам доста, ајде оди да играш со бато, таа: пааааааак ам :lol:

И така, кој помалку, кој повеќе.
    Да се здрави и живи, ако не е храната друго ќе не загрижува и така ќе си старееме.
    За тоа сме мајки.

На Stressed Out, Филотеа, mimiiiii и 12 други им се допаѓа ова.
  8. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    207
    Реакции за мрп? Денес примивме...па ме интересира искуство. 34месеци сме

9. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    :hug:
    :rofl: ме изнасмеа , "ко полицаец"
    Те имав читано и во некоја друга тема за нејадачи , а постојано прикажуваш интересни рецепти , така убаво спакувани , бомбици и сваштарии. Значи нема откажување .
    И јас многу се нервирав , плачев кога не јади ,зборував, молев. Мајка ми кога ќе.ми ја предади , и таа тажно ќе.ми кажи ," ништо не касна". И тонам во мака.
    Сега имам нова тактика за да не се нервирам , што викаш и дијагноза ќе си навјасаме. Не јадела , ајде банана, јаболко , краставица, па ќе доприме до 3-4 залаци од оброкот . И пресреќни сите.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    Индивидуално е и тоа.
    Не мора да значи оти ќе има реакции. Ние бевме помали кога ја ставивме и немавме ништо.
    Исто и од другите вакцини.
    Следи ја за секој случај ако има нешто ќе реагираш.

@Lady Leona никакво откажување :D
    Ќе си ја пробуваш среќата, од каде да знаеш кога ќе и текне да пријаде :D
    И јас така правам со синко залок по залок и сама си зборувам леле да дочекам внуци од тебе и само да ми речеш ништо не јадат, тогаш ќе те видам :^)
    Од маки тоа, сама си зборам :D

На mal.ecka и Lady Leona им се допаѓа ова.
  11. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    105
    Се појавуваат од 7 до 14 ден ама и не мора да се појават.Моето ја прими на 13 месеци никаква реакција немаше.

12. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Здраво мајки, ќе одиме на подолг одмор во јуни(14дена) во Грција. Ме интересира што би ми било од корист да понесам? Лекови ќе земам, гаќички за бањање ќе земам од ДМ, друго нешто што ви фалело или што имате понесено и ви било од корист, а да не може да се купи таму?

13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.896
    Се има во аптека исто како и во Мк. И во супер маркети и во продавници. Цените се горе долу исти и ако не дај Боже ти притреба нешто, одма одиш и купуваш. Мое размислување. Секој си знае инаку.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    321
    Знае ли некој од вас дали може да се меша витамин ц и витамин д? Јас во едно лажиче турам од двете да си заштедам време ама поим немам дали е исправно , уште некој да прави како мене ? :)

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    И јас мешам.

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Ако јаде каши земи си од тука. Таму беа три пати поскапи,имаше само во аптека и многу мал избор.

На Butterfly1107 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Јас и давам комбинација А, Ц и Д

18. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Да се надоврзам за нејадачи. Читав малку пред некој ден, никако да пишам
    Мојата накај годинка јадеше се што ќе и дадам освен брокула, тиквица, боранија, морков. Сите работи што ги јадеше во каша претходно.
    Ама друго се јадеше па немав проблем, тргна градинка на 13 месеци таму јади се, и по две порции од ручекот обавезно. Јади таму и леќа до ден демес (19 мес е) она што дома нема да го погледне сега.

Почна полека дома да станува прибрилива накај 15 месеци. еден период имаше месец дена каде дома јадеше само буквално истите 3-4 работи
    Зборев и во градинката иако гледав на репорт дека стандард јаде 2 порции ручек плус доручек, ужини. Ми велат зачудени дома не ти јаде?! Тука ја крева чинијата и вика “more” (facepalm)
    Мене вака ми успеа
    Се држев до работи што знам дека 100% ќе ги јаде( во наш случај телешко, риба, ориз и пченка проаѓаат секогаш) и ќе дадам настрана пример брокула 2-3 пати неделно со нешто што знам дека јаде.
    Брокулата ја плукаше, после научи што вкус има и директ на земјата ја фрлаше. Продолжив со овој метод, плус она што го ставам пред неа гледам да не е многу, па после ставам репете
    Освен брокула другите денови пробувам други работи, секогаш сервирам 2 раб што ги јаде и една што знам дека не ја сака
    Пројаде брокула сега пред 2 недели после 6 месеци константно сервирање, без форсирање, без да и го давам накај устата да проба. Тиквица уште не сака ама почна грозје, морков исто така. Има напредок.
    е сега мојата е во градинка 4 дена за таму немам проблем, затоа и не размислував нешто за апетит да давам. Ама ете може некој ќе му се најде ова. Трпение само и без форсирање. Треба време стварно за жал.
    Исто давам 2-3 пати неделно цеден сок и ставам внатре спанаќ и други работи што не ги јаде. Проаѓа секогаш додавам и јаболка и други овошја за да не осети. Ме советуваа да земам колд прес соковник бидејќи ги зачувува витамините.

Последна измена: 15 мај 2022
    На Lovebug01, mother_nature, Madrugada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    Majki Dali davate na deca Nad Edna godina pileski ili nekoj drug vid na dziger...I ako davate Kako go podgotvuvate

На Madrugada му/ѝ се допаѓа ова.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Се дава џигерче, супер хранливо е, јас го варев

На stanislavac му/ѝ се допаѓа ова.