I Jas sakam da dadam Samo mi bese strav da ne se Mali...najmnogu sakam da dadam deka znam za pridobivkite
Можеш ли да ми кажеш што хранливо има џигерот? Ние не сме фан на месни работи никој дома, џигер искрено никогаш во живот не сум правела како мала се сеќавам само моите пилешки срца готвеа и тоа сум јадела, ако се викаат така де, пред 20 и кусур години тоа Е сега логички нели џигерот е филтер и сите токсини и се што се внесува во организмот одат директ таму, така да, баш ме заинтересира тоа што рече супер хранливо е.....ако имаш и статија некоја прати ми да прочитам баш
Колку давате витамин D периодов? 18 месеци е, до сега давав 1 капсула бебитол D3 со омега,плус уште 3-4 капки пливит D. Доволна ли е сега само капсулата или да продолжам да давам и пливит D? Или да сменам некој друг препарат? Што давате на оваа возраст од витамини?
Пред да почнат топлите денови давав 2000 ие, во мај почнав да давам 1000 ие. Препорака од ортопед е ова. Давам 8 капки од Now и омега пола доза Молерс. Кога ќе одиме на одмор планирам само омега да давам, ќе паузирам Д3 неколку дена.
Јас давам капсула омега без д3 и 5 капки д3 пливит, ако дента бил цел ден ма сонце знам и да скокнам. Ортопедот ми рече штом веќе се јадел и да не сум давала не било страшно ама ако сакам 5 капки се доволни(ова споа од ремедика) а антоние последно ми викаше за летен период 5 капки обавезно освен кога сме на одмор ама тогаш беше помал.
Повели Железо За здрава крв и мускули Анемија, поради недостаток на железо е многу честа појава кај децата. Се манифестира со општа изнемоштеност и умор. Најмногу го има во: црвено месо, џигерот, масна риба, јајца; потоа во: суво овошје, житарици од цели зрна, грав, лиснат зеленчук и чоколада. Еве и линкче https://babyshop.mk/najvazi-vitamini-i-minerali-vo-ishranata-na-bebinjata/ Општо познато е дека џигерот има железо, многу е добар да се внесува и во тек на бременост
Јас давам секаков џигер. Го правам со кромид, малку вода, зачини, во тава со капак и да омекне. Малата го јаде. Може да се додаде и доматно пире. Од јагнешки органи се прави многу убава чорба, со лукче и магданос, мераци. И тоа обожаваме. Кога сум тука да прашам, има некој како нас што не сака млеко да пие никакво? Пробав на секаков начин, го плука. Останавме на еден подој (само сабајле), сакам да ја одбијам и гледам дека нема да прави проблеми ама нема да пие млеко. Инаку други млечни производи внесува. И друга работа, по колку урми дневно може да јаде? Има денови ги кријам, не знам што толку виде во урмите Има 20м.
Еве сме и ние скарани со млекото ама и јас цел живот не пијам, па не го ни форсирав многу. Никогаш не прифати никакво млеко ама си јаде редовно други млечни производи. Урмите и на мојот му беа љубов ама му здосадија. Не знам дали има ограничување, јас го оставав да јаде колку сака.
@Lovebug01 од витамини давам само 4 капки пливит по препорака на ортопед. @Monella моето престана да пие АД на 16м. и не му понудив друго млеко. Јаде многу други млечни производи.
Мојата престана да цица на 15 месеци со тоа што последните месец дена бевме на еден подој само а јас веќе немав ни млеко последните денови, си цицаше напразно од навика (може по некоја капка). Пробав да ѝ дадам млеко не сакаше. Шише со цуцла никогаш не прифати, ѝ ставав во шише со сламка, измешав со какао, и така не го прифати. Сум пробувала и топло и ладно да ѝ го давам, ќе пивне 2 голтки и толку и тоа јас да ја бркам со шишето. И се откажав, повеќе форсирав на јогурт и млечни производи и сега не пие којзнае колку (пример 1 мала шоља млеко ѝ ставам во доручекот-овесна каша на пример или мала чашка јогурт) и ако правам смути ставам грчки јогурт. За доручек и вечера гледам да има млечен производ скоро секогаш. Сајковски го слушав на телма 0+ баш за ова кажуваше дека ништо страшно ако не пие млеко, дури и препорачува ако веќе се пие млеко после првата година, да не е кравјо туку да е ад. Дури кажуваше и штета може да направи преголем внес на кравјо млеко (пр.анемија, зошто не дозволува да се врзе железото) Така да нема што да се грижиш ако јаде млечни производи. И внука ми скоро до 2 години цицаше и никакво млеко не прифати и ден денес не пие (5год има)
I Jas otkako ja odbiv mnogu malku mleko pie....preku den voopsto ne I davam mleko,navecer zemam Malo sisence so mleko ako se razbudi da ne pobara ama nekogas ke ispie malku nekogas nema ni da proba I ne forsiram za mleko...drugi mlecni proizvodi jade se
Мајки за на одмор што земате од лекови за дете година и пол? Имате некоја листа? Исто да прашам што им правите за јадење (ручек) додека сте на одмор? Во апартман ќе сме па ќе морам нешто да приготвувам барем за неа. Блендирано и купечки каши не јаде.
Дали ви се случило нешто слично малата има 13 месеци од вчера ми се нафрли на нозете вака Бев на лекар ми дадоа крема за мачкање само можеби е каснато од нешто ?..ве молам за мислење
Ние одевме два пати на плажа,па во времето кога спиеше во апп му готвев манџички. За појдок и вечера исто си носев чоколино,бисквити,тарана,палента,овес.. Пребарај по темите имаше списоци со лекарства
Vaka planiram probiotik,sirup za alergija,za temp i valjda nekoj antibiotik i sinopen. Za rucek dur sme vo app na najzeskoto ke se napravi nesto za nea,mozda i za nas. Mada moeto e uceno se da jade. I da sedneme vo taverna ke i najdam nesto od menito sto moze da go jade. Sega ima 13mes
Ај да прашам нешто... Спојлер: Прашање Дали може коксаки да се манифестира само со 3 плика на дланката, другото е како осип Rash рамен, нема блистери, и осипот е на колена, по рацете...стонак грб нема. Ме чуди дека пликови освен тие 3 на дланки нема, по стапала нема, околу уста нема?? Температура немал. Да ги очекувам ли? Тоа што гледав слики на нет ич не ми личи со ова он што го има ама 2 доктори го видоа сигурно јас сум грешка... како беа вашите деца со осипите? Наводно прв случај во градинка е он. Надвор и низ народ немаме мрднато освен градинка овие 10 дена.
Мајки ја одбив малата од цицање. Е сега, не знам што да и дадам да ја засити од сабајле тој саат додека го однесеме брат и во училиште. Ај што не сака само млеко, па не го сака ниту со житарки, бисквити, никако. Освен овие на киндер друго не сака. Е сега, зарем тоа ќе јаде секој ден, плус и колку е здраво? Кога се враќаме од школо и подготвувам житарки со овошје, јаде без проблем сѐ. Проблемот ни е пред излегувањето од дома, а ако не дадам плаче по патот и бара. Совет? Од лекови на одмор носам неопходни работи само. Ако затреба ептен нешто има аптеки па и болници. За јадење не сум готвела на одмор, ако некој сака сам да си спрема нема ништо лошо, треба организација само. Минатата година ќере беше 9м кога бевме на одмор и ручаше и вечераше со нас во хотелот ( нормално на претходно договорено мени, без сол за неа). Сакав едноставно барем на одморот да не се замарам со готвење. Пак ќе кажам зависи и од детето, да беше брат и на нејзино место како што е нејадач нема да знаев што попрво да му спремам/купам.
Банана јаболко било какво овошје во вид на грицки ќе го спремиш за по пат. Кифла можеш некоја јас обично тоа давам