Поголемото на 8-9 месеци немаше веќе млеко преку ноќта, а помалото сега на 8 месеци има 1, поретко 2 млека. Обично околу 1 и/или 4 часот, ама најчесто е околу 4.
Две во едно сум споила значи во прашањево. Сега читам дека сум напишала за ноќни оброци . Распоред на оброци во текот на денот ми е прашањето? И колку млеко пијат? Мојата дека е нејадачка манекенка па да слушнам ваши искуства.
На година дена имаше 3 оброка + ужина и 2 млека. Пие млеко кога ќе стане, па појадок, ужина, ручек, вечера и млеко за заспивање.
Кажи ми дали забележа промена во будењето навечер? моево пример сабајле не пие никогаш млеко, зошто пие ноќта и некако многу му е, не сака да јаде доручек...јади три оброци, ужина не сака или знае некогаш измеѓу доручек и ручек да касне некое кифле или геврек ама немаме време некако за ужина...станува во 8, па во 9 доручек, во 12, 12 и пол легнува, па кога ке стане во 3 и пол 4 руча, па вечера во 7 и во 9 млеко и кревет...ама се буди навечер дали од навика или е гладен стварно не знам...дали да почнам да давам млеко пред доручек, можеби нема да се буди навечер
За млеко сигурно не се буди. Има периоди кога преспива цела ноќ без проблем, а има и кога се буди по неколку пати но тоа е од заби, затнат нос, ладно/топло, скок... За млеко не се буди уште од 8-9 месеци. Пробај да го презаспиеш навечер без млеко, па дади кога ќе стане сабајлето. Ужината ја давам околу 11, нешто овошје да грицка, шмукалче, мафин.
Mami nie skoro ke bideme vo temava za okolu 2 nedeli i sakam da ve prasham na hipp cobiotic 2 sme,od koga da smenime?
Маjки сoвет, на малoтo убавo му се oтвара куретo нo има малце какo белo заглавенo штo никакo не сака да излезе, штo мoжам да направам пoлеснo да излезе? Имаше нештo на фoрумoв дека му се прави купка вo чаj oд камилица или грешка сум? @Annath мислам имаше пишанo...?
Може купка, во легенче да ставиш чај од камилица и вода, и да го седнеш детето во легенчето, да се пошлапка малце, битно да му стига течноста до половината.
Зависи кога како, ако покасно вечера не и давам, ако порано е вечерана и давам. Некогаш и давам па не го допива, затоа не форсирам секоја вечер да пие пред спиење. Разлика во спиењето нема и кога пие и кога не пие.
Нема потреба од млеко пред спиење, на 15 месеци млекото не е основна храна. Ако внесува млечни производи, може да пие чаша млеко преку ден ако сака, ама пред спиење, да заспива со млеко - не. Се знае, се мијат заби и после тоа кревет.
Epa tuka mi bese mislata za zabite poso porano miese cicase i zaspivase. Vecerva i dadov ispi negde okolu 100ml ama nd zaspa so toa znaci mozese i pred spienje da i dadam. A za konzumiranje mlecni ne znam jer e cel den u gradinka koj ke mi kaze sto iskonzumirala tamu. Sreka dete lapac pa si bara. Sinoka izede skoro pola pavlaka,eve denes mlekovo valjda ok i e stoznam si bara sama.
моето девојче се одби од цицање на 16 месеци, еве веќе 3 недели, навечер станува и пие водичка 2 пати, не препи млеко ниту адаптирано ниту тетрапак, во последно време вечера околу 19ч едвај со молење, а во 21.30 е веќе уморна и не сака да јаде ништо, едвај чека да заспие, заспива со нишкање. без шише... но, последниве неколку дена станува 3,4 пати, знам дека е гладна, но не знам што да и дадам, некој совет да се ,,подметне,, нешто во шишето... иначе оди во градинка и таму се јаде, дури и барала повеќе, мешето и е преполно и кога ќе ја земам само кака, слабо има апетит, освен водичка не пие ниту чај ниту млеко, ниту сокче, само јогурт и тоа во чашка...
Не е гладна, нема потреба да пие млеко ако не сака, нема зошто да "подметнуваш" нешто во шишето, само заби ќе и расипеш. Има регресија во спиење на таа возраст ако не сум грешка, не е чудно што се буди почесто. Ноќното будење скоро па никогаш не е од глад, можеби од жед, од заби, од жешко, од други причини, од глад не. Ако пие јогурт, внесува доволно млечни производи, нема потреба од млеко.