Целосно се согласувам со Ана, само да додадам дека можно е да е во 10тиот скок и од таму будењето ноќе. Мојот исто се будеше многу често. Се одби на 14 месеци од доење и се уште не сака никакво млеко (2 год е), само јогурт, павлака, кисело млеко, кашкавал. Штом си кака, супер е.
Здраво мамички, Ми треба совет од вас. Детето ми е 15 месеци и супер прогрес има, се му е како што треба. Но последните неколку денови почна да ја удира главата каде ќе стигне или често и со рацете си ја удира. Ве молам искуства од вас околу тоа?
Здраво мамички, Ми треба совет од вас. Детето ми е 15 месеци и супер прогрес има, се му е како што треба. Но последните неколку денови почна да ја удира главата каде ќе стигне или често и со рацете си ја удира. Ве молам искуства од вас околу тоа?
И мојава тој период се удираше по глава со раце, се извадив од памет. Прашувавме во градинка дали некој ја удрил така па нешто покажува, ама сфатив дека колку почесто и велиме дека не е тоа во ред толку почесто правеше. Решивме да ја игнорираме, читав некои линкови на нет, и престана за нецели два дена. Сега на 18 месеци има нова финта, кога не и е по ќеиф нешто, брца два прста во уста и се дави како пред повраќање. Пробај да игнорираш , знам дека не е сеедно, ама нас ни помогна тоа.
Мами, направивме годинка. Првокласна нејадачка е. Колку и какви ужинки имате? Кога давате? Јас форсирав до сега ад за да внесе нешто дека не јаде. Ама веќе ќе морам да и фатам ред. До сега бисквити и имам давано. Млеко по колку пати им давате? Мојата дека се буди ноќе многу и давам млеко. Ама малку пие, по 100мл. Еднаш, двапати ноќе.
На таа возраст една ужинка помеѓу појадок и ручек т.е пред дремката. Најчесто давам овошје, шмукалче, мафин, палачинка, грчки јогурт со овошје. Млеко пиеше, т.е сеуште пие сабајле кога ќе стане и навечер пред спиење, по 210мл. Во текот на ноќта прекина да пие на 8-9м.
Фала мама. Мојата дека пие млеко ноќе т.е. се буди постојано па и давам, ...може не е за млеко. И насабајле почнувам со овошје како доручек. Во консултација со педијатар само овошје за доручек бидејќи не ми сакаше со житарка. Потоа млеко пред дремка па ручек, вечера. Затоа ми е дилема кога да дадам. Ќе видиме на следно мерење како ќе каже вагата.
И мене ми се оброците исти како твоите, со тоа што ноќе не се буди и веќе не сака млеко пред спиење. Баш ужинката прва и е АД а веќе е година и пол, кога оди во градинка млекото сабајле го пие по 120. Втора класична ужинка немам, ја седнувам со нас на маса и давам кашкавалче, павлака или нешто слично. Ако ти се оброците по 200-250 грама не е страшно ако прескочиш ужинка. АД гледај да намалиш ноќе, нуди вода, за преку ден сама ќе се откаже со тек на време.
Мајки совет и искуства ве молам.Синчето е 20 месеци,супер се развива до сега.До пред месец дена јадеше баш се што му готвев со лажичка му давам (ручек:сите можни зеленчуци и сите можни манџи.зачини запршки не давам) доручек и вечера го оставам сам да јаде (овошје,лепче и се сто мозе со рака да го јаде) Веќе лажичка несака да види!Сака сам со раце,а сам со лажичка не сме пррцизни сеуште.Количински мн намали со храна и меѓу оброци цело време си каснува по нешто...како цело време да е гладен и не дојаден.Некој искуство?
Остави го да се научи со лажицата. трпение само. Стај пред него јадењето и дај му лажица, сам нека зема како сака. Ќерка ми 21 месец е сега, на почеток лом се правеше, што со рака фаќаше, што со лажицата. Некогаш и без тие силиконските лигарчиња и давав, после ја пресоблечував. Сега и е веќе усовршено, ептен при крај кога е чинијата, не може да го фати јадењето. Плус и на градинка мислам се научи ама и дома, многу време не ја ранам јас.
Јас и давам лажичка и на мојава со друга и давам. Едно она едно јас, да повеќе е на неа ама нема врска после тоа на туширање или во базенче на тераса. За да вежба со лажичката и ставам и павлака во чашка додека ние ручаме и забавно и е. Тоа помалку и паѓа на неа, ама се вежба.
Камагел или Фенистил ама ако ги најдеш. Вчера во Бети аптеките земав некое на природна база што може да се користи Xibizz gel , ама какво е врска немам, уште не ми е употребено.
Probaj prvo so viluska polesno im e da bockaat. Za lazica da se nauci davaj na pocetok hrana sto se lepi lesno za lazicata poso se nerviraat barem moeto. 15 mes e taa pa vise nejke so race saka so pribor i so viluskata i odi ok pomagam malce za da bocne a so lazica i davam oriz polepliv ako e, oves so chia i jogurt ama ubavo natopeni i si lapka. Normalno elom da se prsi na pocetok ama ke naucat trpenie spasenie
Zdravo majki, mi treba sovet . Sin mi Sega e 25 meseci, megutoa pocna da zbori Po nesto, e Sega slusa dva jazika, edniot doma shto go zborime drugiot e nadvor shto slusa. Prasanjeto mi e sledno, jade so viljuska, so lazicka uste od 17 meseci, samostoen e. Proode od 9 meseci, no me zagrizuva toa shto ne se vrti na ime. Se drugo pravi normalno, samo koga nie ke go vikneme se vrti,a nekogas I ne. Koga ke mu kazam ne odi tamu, voopsto ne me slusa. Inaku gi znae boite, kuceto, maceto kako pravi I red Dr. Raboti. Da napomen: ne stoi na edno mesto, mnogu brzo mu se zdosaduva odma stanuva I zaminuva. Koga ke go sednam me gleda vo oci. Dali ima prostor za panika? Od septemvri pocnuvame vo gradinka edinstvena nadez mi e deka tamu ke se smeni. Mozebi I ne me razbira shto se mu zboruvam
Koga veke deteto ima 2 god do sega maticen bi trebalo da ukaze ako nesto im se gleda somnitelno...stom ne ve upatile na dodatni isleduvanja ne bi se sekirala
Мајки тие Молерс што им давате на децата или сте им давале, дали во лето го прекинувавте? Јас му го прекинав, глава не можеме да дигнеме од настинки и разболувања. Пред тоа си беше супер.
Женски дајте ми совет како да си помогнам и да му помогнам. Уште малку ќе полни 13 месеци. Веќе 2 недели и повеќе мислам дека се случува регресија во спиење. За дневни дремки е во главно ок, ги има 2 и генерално лесно заспива и цврсто спие. Ама навечер...хорор. Му се спие, а не сака, штом види дека го носам во спална одма почнува со борба. Пазам да не е преуморен, а да му се спие. Па вриштење, па превртување, па борба, понекад и до саат ипол трае ова. Ќе заспие и 2-3 часа е ок ама после до сабајле на секои 15 мин се буди, се исправа и плаче. Ако го преместам, поместам плаче. Ако е кај мене или татко му, се смирува ама пак се буди. Ме осеќа и до вц кога станувам и вришти. Некое мислење околу ова?