Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Целосно се согласувам со Ана, само да додадам дека можно е да е во 10тиот скок и од таму будењето ноќе. Мојот исто се будеше многу често. Се одби на 14 месеци од доење и се уште не сака никакво млеко (2 год е), само јогурт, павлака, кисело млеко, кашкавал. Штом си кака, супер е.

На rarepearl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Elenica*Petrova

Elenica*Petrova Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    276
    Здраво мамички,
    Ми треба совет од вас. Детето ми е 15 месеци и супер прогрес има, се му е како што треба. Но последните неколку денови почна да ја удира главата каде ќе стигне или често и со рацете си ја удира. Ве молам искуства од вас околу тоа?

3. Elenica*Petrova

Elenica*Petrova Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    276
    Здраво мамички,
    Ми треба совет од вас. Детето ми е 15 месеци и супер прогрес има, се му е како што треба. Но последните неколку денови почна да ја удира главата каде ќе стигне или често и со рацете си ја удира. Ве молам искуства од вас околу тоа?

4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.657
    И мојава тој период се удираше по глава со раце, се извадив од памет. Прашувавме во градинка дали некој ја удрил така па нешто покажува, ама сфатив дека колку почесто и велиме дека не е тоа во ред толку почесто правеше. Решивме да ја игнорираме, читав некои линкови на нет, и престана за нецели два дена. Сега на 18 месеци има нова финта, кога не и е по ќеиф нешто, брца два прста во уста и се дави како пред повраќање. Пробај да игнорираш , знам дека не е сеедно, ама нас ни помогна тоа.

5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.340
    Допаѓања:
    5.237
    Мами, направивме годинка.
    Првокласна нејадачка е.
    Колку и какви ужинки имате? Кога давате?

Јас форсирав до сега ад за да внесе нешто дека не јаде. Ама веќе ќе морам да и фатам ред.
    До сега бисквити и имам давано.

Млеко по колку пати им давате?
    Мојата дека се буди ноќе многу и давам млеко. Ама малку пие, по 100мл. Еднаш, двапати ноќе.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    На таа возраст една ужинка помеѓу појадок и ручек т.е пред дремката. Најчесто давам овошје, шмукалче, мафин, палачинка, грчки јогурт со овошје.

Млеко пиеше, т.е сеуште пие сабајле кога ќе стане и навечер пред спиење, по 210мл. Во текот на ноќта прекина да пие на 8-9м.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.340
    Допаѓања:
    5.237
    Фала мама.
    Мојата дека пие млеко ноќе т.е. се буди постојано па и давам, ...може не е за млеко. И насабајле почнувам со овошје како доручек.
    Во консултација со педијатар само овошје за доручек бидејќи не ми сакаше со житарка.
    Потоа млеко пред дремка па ручек, вечера.
    Затоа ми е дилема кога да дадам.
    Ќе видиме на следно мерење како ќе каже вагата.

8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.657
    И мене ми се оброците исти како твоите, со тоа што ноќе не се буди и веќе не сака млеко пред спиење. Баш ужинката прва и е АД а веќе е година и пол, кога оди во градинка млекото сабајле го пие по 120. Втора класична ужинка немам, ја седнувам со нас на маса и давам кашкавалче, павлака или нешто слично. Ако ти се оброците по 200-250 грама не е страшно ако прескочиш ужинка. АД гледај да намалиш ноќе, нуди вода, за преку ден сама ќе се откаже со тек на време.

9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.340
    Допаѓања:
    5.237
    Оф, болна тема.ич количински не јаде, како врапче.
    Ни по 100грама не јаде.

10. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    220
    Мајки совет и искуства ве молам.Синчето е 20 месеци,супер се развива до сега.До пред месец дена јадеше баш се што му готвев со лажичка му давам (ручек:сите можни зеленчуци и сите можни манџи.зачини запршки не давам) доручек и вечера го оставам сам да јаде (овошје,лепче и се сто мозе со рака да го јаде)
    Веќе лажичка несака да види!Сака сам со раце,а сам со лажичка не сме пррцизни сеуште.Количински мн намали со храна и меѓу оброци цело време си каснува по нешто...како цело време да е гладен и не дојаден.Некој искуство?

11. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Остави го да се научи со лажицата. трпение само. Стај пред него јадењето и дај му лажица, сам нека зема како сака.
    Ќерка ми 21 месец е сега, на почеток лом се правеше, што со рака фаќаше, што со лажицата.
    Некогаш и без тие силиконските лигарчиња и давав, после ја пресоблечував. Сега и е веќе усовршено, ептен при крај кога е чинијата, не може да го фати јадењето. Плус и на градинка мислам се научи ама и дома, многу време не ја ранам јас.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.657
    Јас и давам лажичка и на мојава со друга и давам. Едно она едно јас, да повеќе е на неа ама нема врска после тоа на туширање или во базенче на тераса. За да вежба со лажичката и ставам и павлака во чашка додека ние ручаме и забавно и е. Тоа помалку и паѓа на неа, ама се вежба.

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.340
    Допаѓања:
    5.237
    Мајки за 1 годинка дете што може да се мачка после убод од инсект..комарец и слично.?

14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.657
    Камагел или Фенистил ама ако ги најдеш. Вчера во Бети аптеките земав некое на природна база што може да се користи Xibizz gel , ама какво е врска немам, уште не ми е употребено.

15. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Jas i sinopen sum stavala

16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Probaj prvo so viluska polesno im e da bockaat. Za lazica da se nauci davaj na pocetok hrana sto se lepi lesno za lazicata poso se nerviraat barem moeto. 15 mes e taa pa vise nejke so race saka so pribor i so viluskata i odi ok pomagam malce za da bocne a so lazica i davam oriz polepliv ako e, oves so chia i jogurt ama ubavo natopeni i si lapka. Normalno elom da se prsi na pocetok ama ke naucat trpenie spasenie

На IRBBB, Lola 19 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  17. Lola 19

Lola 19 Нов член

Се зачлени на:
    20 јули 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Zdravo majki, mi treba sovet . Sin mi Sega e 25 meseci, megutoa pocna da zbori Po nesto, e Sega slusa dva jazika, edniot doma shto go zborime drugiot e nadvor shto slusa. Prasanjeto mi e sledno, jade so viljuska, so lazicka uste od 17 meseci, samostoen e. Proode od 9 meseci, no me zagrizuva toa shto ne se vrti na ime. Se drugo pravi normalno, samo koga nie ke go vikneme se vrti,a nekogas I ne. Koga ke mu kazam ne odi tamu, voopsto ne me slusa. Inaku gi znae boite, kuceto, maceto kako pravi I red Dr. Raboti. Da napomen: ne stoi na edno mesto, mnogu brzo mu se zdosaduva odma stanuva I zaminuva. Koga ke go sednam me gleda vo oci. Dali ima prostor za panika? Od septemvri pocnuvame vo gradinka edinstvena nadez mi e deka tamu ke se smeni. Mozebi I ne me razbira shto se mu zboruvam

На Boni3 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Koga veke deteto ima 2 god do sega maticen bi trebalo da ukaze ako nesto im se gleda somnitelno...stom ne ve upatile na dodatni isleduvanja ne bi se sekirala

На Lola 19 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.019
    Мајки тие Молерс што им давате на децата или сте им давале, дали во лето го прекинувавте? Јас му го прекинав, глава не можеме да дигнеме од настинки и разболувања. Пред тоа си беше супер.

20. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Женски дајте ми совет како да си помогнам и да му помогнам.
    Уште малку ќе полни 13 месеци.
    Веќе 2 недели и повеќе мислам дека се случува регресија во спиење.
    За дневни дремки е во главно ок, ги има 2 и генерално лесно заспива и цврсто спие.
    Ама навечер...хорор.
    Му се спие, а не сака, штом види дека го носам во спална одма почнува со борба. Пазам да не е преуморен, а да му се спие.
    Па вриштење, па превртување, па борба, понекад и до саат ипол трае ова.
    Ќе заспие и 2-3 часа е ок ама после до сабајле на секои 15 мин се буди, се исправа и плаче. Ако го преместам, поместам плаче. Ако е кај мене или татко му, се смирува ама пак се буди.
    Ме осеќа и до вц кога станувам и вришти.
    Некое мислење околу ова?