Majki dali ke moze nekoja da mi objasni kako se odviva pregledot za procenka na razvoj? Dali e eden pregled ili povekje i kako izgleda? fala
Здраво мајки. Да ве прашам одкако ќе се испие едно шише на Бекутан Б комплекс дали треба да се направи пауза и ако да од прилика колку треба да трае?
21 месец, наеднаш стана премногу пребирлива. Јадеше скоро сѐ, сега од пред скоро го трга месото, го трга морковот, пиперката од манџата на пример…И ќе сфати дека се ситни не може да ги извади сите и се нервира и не сака да продолжи да јаде. Се дешава оброк само 2 лажички да изеде и толку. Сама јаде од 10 месеци по Blw. Не можам никако ни да ја замамам уста да отвори откако еднаш ќе рече ‘не’. Дури и драматизира. Моментално растат горни тројки и забележувам дека доста ја мачат. Може ли да е тоа причината што не јаде или таков период има кога стануваат пребирливи?
Штом вади тројки, почекај ќе јаде пак, исто сме. Мојата ги вади сите тројки, горе и доле. Исто на блв јаде парчиња од пред годинка. Цел месец дома стана ептен прибирлива, вртевме едно 3-4 работи. На градинка се јади стандард ама дома а знам дека има аптетит, ако и дадам сладолед без проблем го јаде. Еве денес магично почна и дома да јаде исто како порано, месо, 3 китки големи брокула и пченка изеде за ручек инаку за месото ми викаше бљак цел месец дома, ма за секој ручек/ вечера. Само тоа што проаѓаше давав па се надевам дојде крајот
На која возраст растат 5ките(сум заборавила од првото)? 16 м ќе прави наскоро и ги има сите запчиња освен 5ките...
2 год сме и сеуште немаме петки..моментаално растаат, гомачат едно добри два месеци и не сакаат да се покажат
Сигурно ќе ги има до 2 год штом на 16 ги има сите освен 5ките. Кај секое дете различно, зависи кога почнало заби да вади. Ќерка ми има 21 месец, сега моментално долните и горните тројки растат, од петки уште абер нема. Прво забче скоро на 9 месеци извади.
Матичен педијатар ќе ве упати каде треба, зависи за што конкретно. Привичен преглед и процена треба да имате кај матичен, тогаш ако има сомнеж праќа понатака, доколку се работи за психо-физички и/или моторен развој се вклучуваат невролог, психолог, дефектолог, логопед, ортопед, итн.
Здраво, мајки. Уште малку бебуш ќе наполни една година, па сакав да почнам полека да се спремам за зима. Некако ме буни оваа транзиција од бебе во дете и не знам што да спремам. Што ви е најискористено после годинката? Од играчки какви да му земам? Вакво возило ќе се користи ли на пример? https://www.lococroco.com/туркало-2 Од облека не знам што величини да спремам бодиња и чорапки. Сѐ што имам или му е мало или му е ептен големо (75цм е висок). Сакав и да ве прашам, за тие што користите вреќа за спиење, колкава величина треба да е сега? И од каде да купам квалитетна и дебела вреќа?
Тренерчиња, бодиња во ваикики секогаш наоѓам ќе земаш 2-3г бар ја секогаш поголемо земам и мојот е крупен и висок. Количе такво имаат кај син ми во градинка, ќе си го вози сигурно. Инаку за шетање имаме онакво точаче на буткање тоа многу го сакаше. Вреќа убава во бебе хоум имам земено ама после 1г го покривам со јорганче ама кај нас е топло. Зависи од детето колку сака да е во вреќичка. За чорапи исто за 2г сум земала, бодиња исто 80-96цм да бараш... Совет не брзај да полниш регал во ваикики стално тргаат парчиња со црвени етикети тренерки во сред сезона сум купувала за 300денари горна и долна. Јакна есенска лани за 600 му ја купив поголема и сега ќе ја носи.
Има некоја тема за одвикнување од пелени? Бебе ќе е 2год овој месец, имаме нокшир и сум му кажала за што е, но не сум форсирала. И веќе неколку дена сам соблака пелена, јас ќе му речам чим вадиш пелена кога ќе ти се мочка седни на нокшир. И така и прави....е сега мене тоа ми е чудно ја имам среќа така брзо да се научи или каснам со одвикнување т.е голем е па нормално е да знае?! Он почна да збори, сврзува 2-3 збора и се разбираме се (2 јазика му се збори). Па не знам со градинка како ќе усогласам и уште неколку прашања имам
Edno prasanje kade gi frlate kakanite peleni? Kako prekina da cica toa smrdi korne cel stan od pelenata nejzina. Imate nekoja kanta da preporacate hermeticki sto se zatvara poso ovie moive ako imaat kapak ne drzi mirisot. I vo kesa ja stavam pred da ja frlam pak se oseka. Osven setnja do kontejner posle kakanje drug sovet imate?
E se nadevam ama ne bre i sabajle i navecer se doma si prai Sea razbiram zaso ne forsirale use na 18mes pelena da trgneme zamisli use da treba tetri da peres vakvi...auuuuu
Дали на одмор треба да носам антибиотик? Ако да, кој? Ме напнаа дека треба ама јас нема појма што да носам. За дечиња што е најефикасно против комарци? И што се да земам со себе за него (зборувам за медицински работи, козметика и сл)?
За антибиотик најдобро да прашаш педијатар. Ние сме патувале неколку пати до сега вклучително и преку океан, а не сме носеле. Парацетамол, крема за сончање (по потреба), фластери, јод, крема/спреј за рани, нурофен, топломер, електролити, евентуално нешто за алергија, солен раствор/капки за носе. Ако е мало нормално вит Д, гел за непце (ако вади заби), паста и четка за заби За комарци има специални спрејови за деца, најдобро да си прашаш во аптека за препорака. Аутан е пр. од 2 год.