Мoже,незнaм .Кaкo ми кaжaa тaкa дaвaв,пa сеa ме зaмсли .декa и јaс пa ни пет не му стaвaв,слaбoкрвен ми беше и нa фб вo здрвa хрaнa здрaви децa oд десет пoдoле викa немa ефект.И дaвaм десет тoчнo aмa не секoј ден.А јaс бременa 15секoј ден јaдев oбaвезнo.
Da,pu pu,ne e cesto bolezliv ama vtorava nastinka(dali od gradinka ili ne)mnogu nekako mu se provlece. Vnimavam na ishrana kolku mozam(vo gradinka bas i ne e taka),sekoj vikend e na cist vozduh,spie ednas dnevno 1,5-3 casa,kako koga. Aronijata mi se potrosi,recisi 2m ne mu davam,nemam proverena.Imame na vikendice nasa ama doprva treba da uzree.Osven banani,kajsii,praski,malini,slivi drugo ovosje ne jade.Svez zelencuk(salata)krastavica,patlidzan,piperka i sl,nisto ne sakasamo vo mandza. Krvnata slika dosega ok mu bila.Utre ke go nosam na lekar pa verojatno ke pravime nova. I madzun ne sum mu dala izvesen period. Ova sto spomna @mariatim taan Na lekar pretpostavuvam nekoja hemija ke ni preporacaat P.S.A jajca od prepelica?!
Majki,imate li iskustvo so zemanje urina,treba da proverime ama nikako nemozeme da go izvedeme toa,kako se izveduva toa kaj nas?kako se postapuva,malku nevozmozno mi e da nateras 13 mesecno dete da mocka vo rok od pola saat,tolku moze da stoi kesenceto sto se stava,a do 10 nautro se nosi vo bolnica ,nie pocnavme od 7 ama posto ne sakase da mocka ostavivme za sabota,bidejki samo vo sabota mm e sloboden.uste sme so taa tt,37,so eden so dva,se se vrti taka taa cifra,eventualno nekogas 36 so 9.ne jade nisto,nervozna e,za krv ne sakaa da ni dadat,samo kompletna slika na urina,vakcinata uste ne ni e primana.a tezi ata ne i e namalena,pridava,malku e,ama ne e namalena.doktor.veli od zabite e,neznam sto da mislam,cel mesec sme taka.
Мајки леукоцитите му се 16.5 на синко реф градница (4.5-15-5), ова укажува на бактерија некоја? или и за вирус може да се покачат? Инаку и гранулоцити, моноцити му се горе доле за неколку вредности...
Го чекам докторов да се јави, нестрплива сум, гори цел а Далерон од 12/1 ноќеска до сега 3 пати му дадов... и пролив имаше сега, плаче и спие цело време, многу ми е жал...
A blok max?, tetka toa mi go preporaca, ama 5god detence ima, dali smee za pomalo dete. Zinat mu prepisaa, bas da i kazav na svekrva mi da mi donese i drugo sirupce...
А дали смеам чепче да му ставам и покрај сирупот? Не му симнува нешто многу сирупот, сега Блок Макс му дадов па да видиме, за два часа пак качува 39тт.
Чепчињата имаат иста намена како сирупчето. Значи или едното, или другото, не двете заедно. Јас чепче ставам навечер пред спиење зашто најдолго делуваат.
И син ми од никаде тт качи. Му мерев 38,4 и ми измрда, незнам дали ќе одеше уште нагоре. Му дадов сируп. По една минута се исповрати. Па ставив оцет и лепенки и право на лекар. Нашата е на одмор, замената од сабајле била, па моли коли не прими таа што беше насмена. Зошто дежирна служба од седум и пол работи. Го прегледа. Вика грло малку црвено. Курето му е малку воспалено, јас се плашев од тоа да не е. Вика следете ситуација вечер до единаесет има дежурен педијатар и лабораторија или савајле кај замената да одиме за кр.слика и урина. И сега незнам што да правам. Сега е малку топол(не дава да му измерам) дали сега или сабајле. И стално вака ми го повраќа сирупот, па можеби е подобро чепче да ставам.
Измери му кога ќе заспие, па по потреба чепче. Во меѓувреме расоблечи го да се лади. Во Јане да не одите на дежурен?
Jas zemav digitalen, ne spusta pod 38, eve go pak so 39. Se isturi od povrakjanje, mu dadov sega sirup... Kje da e stomacen virus, zasto placese i se drzese za mese pred da povrati... Ako ne bide dobar nokjeska kje go nosam na dezuren nekade ili na klinika, beter i beter e rabotava...
Да во Јане сме. Митка не прими денес. Мерев кога се вративме кога цицаше 38,5 и ставив чепче, претходно го истуширав. Сега моментално е спадната .
Нас Митка ни е матичен. Но сакав да кажам ако за "не дај божд" треба на дежурен, подобро на детска клиника. Во Јане апаратот за крвна слика ме им е ко што треба, црп не дава. Плус ако е некој друг проблем, на клиника барем може веднаш да ве препратат на друг оддел (како ние вечерта на роденденот кога завршивме на ушно), ем работат 24/7
Добро утро. Еве ме после дежурство. Цела ноќ следевме. Чепчето му го ставив околи осум и пол вчера и до кај два ноќта немаше тт. После почна да качува до 38 т. Го туширав сабајле во четири и цела ноќ оцет на чорапчиња менував. Утрово е 37,4 . ме радува што без лекарства, само со оцет и туширање, држи толку. И сега незнам што да правам. Дали да го носам за крв.слика и урина денес. @Kitten фала богу не трчавме ноќеска по лекари. А само на дежурна служба илу општо во јане не ги бива апаратите. Ние до сега неколку пати сме правеле крвна слика, еднаш со црп. Па незнам, сега ме замисли. и тоа црп правевме во еден попладне, а можело до 12. Па ради нас го уклучуваа апаратот.