Еднаш бевме на ортопед на 4 месеци кога беше и толку. Дали има потреба да се оди за д3? А за другите млечни производи и кога ќе види бело нешто бега не сака, многу ми е тешко што не сака млеко се пробав и со кекс, мед, шеќер, какао, несквик, па и чоколадо топив и од мака и кафе ставав нема шанси а кравјо имам дома.. тоа е што да се прави. Изгледа навикнал од доење и на тој вкус
На ортопед се оди на возраст од 1-2 месеци, на 6-8 месеци, на годинка, после проодување, па на 3 години. Ако има потреба и понатаму се оди. Јас сум ги носела моиве, секогаш ортопед ми одредува доза на д3. И јас си земам д3, потребен ни е на сите, не само на бебињата. А за млеко, реално, млекото не е за луѓе, ама ни е дел од исхраната. И моиве без млеко пораснаа, сега како поголеми почнаа да пијат, што мене лично не ми се допаѓа и се трудам да не им преминува во навика. Подобро јогурт и млечни производи да консумираат отколку пресно млеко. Со тек на време и твоето ќе прифати да јаде млечни производи, ако не, ќе си порасне и без нив. Не дека се којзнае колку неопходни.
И што ти рекоа отпосле ? ти дадоа терапија, дали влијаае на доење ? Не би сакала да направи проблем после ако се одлучиме на второ
Доколку сте биле на 4 месеци (што е прилично касно), треба пак за 3 месеци на контрола, на полни 7 месеци. Тоа и ортопедот ти го кажува.
Во случај ако ти дадат терапија не влијае на доењето. Но ако е тоа проблемот и не го средиш може да ти влијае за забременување и нормална бременост.
@joy1 да не ја полнам убавата јадачка тема, овде ќе пишам. Во однос на глисти баш вчера прашав педијатар, пред да ми пишеш за копроклтурата. ... вика ако имам глисти ќе биде нервозно, ќе плаче, ќе боли стомак и ќе намалува на килажа,...ама јаде. А кај нас не јаде. Се мислев да фаќам правец систина, ама што ќе ми кажат, ќе ми земат 3800 и ништо. Така лани кога одбиваше млеко и почнавме со вкусови отидовме кај палчевска и викам плаче кога ќе види млеко а кашички па ич. Добив одговор....многу често ми даваш млеко и не е гладна.хахахабха. абре ако пие доволно ќе качува не ќе стагнира. И така.. за 10минути заврши прегледот. Шубе ми е вака да оставам, и барам чаре кај да ја носам, ептен криво што не сака да јаде.деновиве ќе направам кс, за секој случај. (До сега беше супер)
абе можеби самото дете си е нејадач.Не знам ти и сопругот дали сте крупни , ама може влече и гени.Нека биде здрава па не мора количински да јаде мн.Имав сличен проблем со големата.Систина ја носевме и на ехо и на копро немаше ништо.Еве ја сега има 14 год и повисока е од мајка
Имам нејадач од прв оброк на 6 м и ден денес на 3 години е ист. Висок а слаб. На 1 година имаше 12 кг на 2 исто а во висина порасна доста. Сега на 3 има едвај 14,5, висина никако да измерам не знам каде ми е метарот, последен пат беше 95 или 98 ама одамна е мерен. Најобичен б комплекс даде резултати.
Како давате кравјо млеко? Сакам да ги тргнам од цицање и двајцата, ќе давам на помалиот АД ама сакам да пробам и кравјо, особено за поголемиот има 2год јаде јадења со млеко зготвени ама вака уште не пиел..
Ако ви е за утеха мојата е 15 кг на 5 години. Тежок нејадач. Без да го проба јадењето вели не е убаво и не го јаде. На прсти се бројат јадењата што ги јаде. Јаде секакво овошје битно, а и зеленчук ама сиров. Готвено скоро ништо, освен тестенини,супа со петел строго, едни житарици од кам со млеко и леб намачкан со нешто. Јас веќе се откажав од молења.
Мама ако не е проодена можеби кога ќе прооди ќе почне магично да јаде како мојата. Мојата нерви ми искина откако почнав со цврста храна не отвораше усте и тоа што ќе успеев да и го подметнам ќе го плукнеше значи на годинка само цицаше и ретко некогаш ќе се излажеше да јади. Еве ја, на 12 ипол месеци почна да оди и не застанува од тогаш почна и да јади. Претпоставувам повеќе троши и огладнува.
Хахахахха овие како по книга се. И син ми тестенини, овошје и зеленчук многу јаде, јајца варени, од месо лосос и мелено, некогаш јунешко и пилешко. Јаде месо ако му е денот. Макарони секој ден би јадел без ништо. Откако почнав да давам б комплекс гранули почна да јаде повеќе количински.
Koga pocnaa da iskacaat bemki na decava? Moeto ima 1 bemk i 1 od onie crvenite nekako rano mi se vide 1.5god e
И јас давам гранули б комплекс, ама минимално подобрување има. Мојата е повеќе по рибата. Едно време јадеше варени јајца, сега ги батали нив, сака пржени. Лепче со кремче со задоволство јаде по 2 парчиња леб. Најголем успех и е тоа.
Како се справувате со плачки зашто не сака да се облече, не сака пелена да смениме, не сака да седне во седиште во кола, не сака во количка ? За се пишти и се треска од земја, 18месеци е. Некогаш ќе ја залажам со нешто па ќе успеам без плачки, ама следен пат не функционира, и зборувам со мирно да ја завршиме работата ама ретко со успех.. каснам на работа веќе два месеци зашто едвај успевам да ја спремам за во градинка, а плачењево некогаш е неподносливо