Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Еднаш бевме на ортопед на 4 месеци кога беше и толку. Дали има потреба да се оди за д3?
    А за другите млечни производи и кога ќе види бело нешто бега не сака, многу ми е тешко што не сака млеко се пробав и со кекс, мед, шеќер, какао, несквик, па и чоколадо топив и од мака и кафе ставав нема шанси а кравјо имам дома.. тоа е што да се прави. Изгледа навикнал од доење и на тој вкус :(

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    На ортопед се оди на возраст од 1-2 месеци, на 6-8 месеци, на годинка, после проодување, па на 3 години. Ако има потреба и понатаму се оди. Јас сум ги носела моиве, секогаш ортопед ми одредува доза на д3. И јас си земам д3, потребен ни е на сите, не само на бебињата.

А за млеко, реално, млекото не е за луѓе, ама ни е дел од исхраната. И моиве без млеко пораснаа, сега како поголеми почнаа да пијат, што мене лично не ми се допаѓа и се трудам да не им преминува во навика. Подобро јогурт и млечни производи да консумираат отколку пресно млеко. Со тек на време и твоето ќе прифати да јаде млечни производи, ако не, ќе си порасне и без нив. Не дека се којзнае колку неопходни.

На nevermet18, IRBBB и mimi6 им се допаѓа ова.
  3. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.358
    И што ти рекоа отпосле ? ти дадоа терапија, дали влијаае на доење ? Не би сакала да направи проблем после ако се одлучиме на второ :(

4. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.347
    Допаѓања:
    7.589
    Доколку сте биле на 4 месеци (што е прилично касно), треба пак за 3 месеци на контрола, на полни 7 месеци. Тоа и ортопедот ти го кажува.

5. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Во случај ако ти дадат терапија не влијае на доењето. Но ако е тоа проблемот и не го средиш може да ти влијае за забременување и нормална бременост.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.358
    Fala ti mami , ti da ne imas takov problem?

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Да, но да не ја полниме темата со off topic да продолжиме во соодветна тема или ЛП.

8. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.086
    Јас сум без терапија за сега само со селен, не смета за бременост

9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    @joy1 да не ја полнам убавата јадачка тема, овде ќе пишам.
    Во однос на глисти баш вчера прашав педијатар, пред да ми пишеш за копроклтурата.
    ... вика ако имам глисти ќе биде нервозно, ќе плаче, ќе боли стомак и ќе намалува на килажа,...ама јаде. А кај нас не јаде.
    Се мислев да фаќам правец систина, ама што ќе ми кажат, ќе ми земат 3800 и ништо.
    Така лани кога одбиваше млеко и почнавме со вкусови отидовме кај палчевска и викам плаче кога ќе види млеко а кашички па ич. Добив одговор....многу често ми даваш млеко и не е гладна.хахахабха. абре ако пие доволно ќе качува не ќе стагнира. И така.. за 10минути заврши прегледот.
    Шубе ми е вака да оставам, и барам чаре кај да ја носам, ептен криво што не сака да јаде.деновиве ќе направам кс, за секој случај. (До сега беше супер)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    Барем 3 месеци за добри резултати

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.055
    абе можеби самото дете си е нејадач.Не знам ти и сопругот дали сте крупни , ама може влече и гени.Нека биде здрава па не мора количински да јаде мн.Имав сличен проблем со големата.Систина ја носевме и на ехо и на копро немаше ништо.Еве ја сега има 14 год и повисока е од мајка :)

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Имам нејадач од прв оброк на 6 м и ден денес на 3 години е ист. Висок а слаб.
    На 1 година имаше 12 кг на 2 исто а во висина порасна доста. Сега на 3 има едвај 14,5, висина никако да измерам не знам каде ми е метарот, последен пат беше 95 или 98 ама одамна е мерен.
    Најобичен б комплекс даде резултати.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. a.principessa

a.principessa Активен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    89
    Како давате кравјо млеко?
    Сакам да ги тргнам од цицање и двајцата, ќе давам на помалиот АД ама сакам да пробам и кравјо, особено за поголемиот има 2год јаде јадења со млеко зготвени ама вака уште не пиел..

14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.748
    Ако ви е за утеха мојата е 15 кг на 5 години. Тежок нејадач. Без да го проба јадењето вели не е убаво и не го јаде. На прсти се бројат јадењата што ги јаде. Јаде секакво овошје битно, а и зеленчук ама сиров. Готвено скоро ништо, освен тестенини,супа со петел строго, едни житарици од кам со млеко и леб намачкан со нешто. Јас веќе се откажав од молења.

На elimkd и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  15. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    16.725
    Мама ако не е проодена можеби кога ќе прооди ќе почне магично да јаде како мојата.
    Мојата нерви ми искина откако почнав со цврста храна не отвораше усте и тоа што ќе успеев да и го подметнам ќе го плукнеше значи на годинка само цицаше и ретко некогаш ќе се излажеше да јади. Еве ја, на 12 ипол месеци почна да оди и не застанува од тогаш почна и да јади.
    Претпоставувам повеќе троши и огладнува.

На Tiny Love и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Хахахахха овие како по книга се. И син ми тестенини, овошје и зеленчук многу јаде, јајца варени, од месо лосос и мелено, некогаш јунешко и пилешко. Јаде месо ако му е денот. Макарони секој ден би јадел без ништо.
    Откако почнав да давам б комплекс гранули почна да јаде повеќе количински.

На forumce и IRBBB им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Немаш потреба да даваш кравјо. Давај јогурт и други млечни производи.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Koga pocnaa da iskacaat bemki na decava? Moeto ima 1 bemk i 1 od onie crvenite nekako rano mi se vide 1.5god e

19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.748
    И јас давам гранули б комплекс, ама минимално подобрување има. Мојата е повеќе по рибата. Едно време јадеше варени јајца, сега ги батали нив, сака пржени. Лепче со кремче со задоволство јаде по 2 парчиња леб. Најголем успех и е тоа.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Како се справувате со плачки зашто не сака да се облече, не сака пелена да смениме, не сака да седне во седиште во кола, не сака во количка ? За се пишти и се треска од земја, 18месеци е. Некогаш ќе ја залажам со нешто па ќе успеам без плачки, ама следен пат не функционира, и зборувам со мирно да ја завршиме работата ама ретко со успех.. каснам на работа веќе два месеци зашто едвај успевам да ја спремам за во градинка, а плачењево некогаш е неподносливо :(