Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Најобичен б комплекс гранули. 150 денари.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Не знам колку време се зема, да не е краток период 1 месец? :?:
    А можи и стварно нема ефект.

Ние со килажата немаме мака, има кг уште пред годината ставено, сега само се извишува ко шпагета. Ама затоа хемоглобинот катастрофа. :worried:
    А и каков да е, од цицање и вода само живее.

3. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    694
    Не сака да јаде ништо последниве 2 недели. Појадок, ручек вечера по 3 лажичиња и толку. Месо не ни јадел, ама јајце, овошје, палента, сирење, мафини, манџи ние што јадеме грав, лека, компир јадеше , сега кога ке принесам јадење и лажичето ако го види ко уплав да има. Секој ден фрлам јадење :/ Се надевам дека е период и ке помине.
    Сакам да одиме на педијатар да провериме кс, и да ни дадат нешто за апетит. Ама сакав прво да слушнам и ваши препораки.
    Утре ке земам б комплекс.
    Ептен е мачно кога не јадат, се мрднав :/

4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Мама штом е период да не е во прашање скок, заби, некоја промена како градинка?

5. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    694
    Пред 9 дена ја прими мрп, а и 15 месеци е, незнам како се пресметува ама да не во 9ти скок како што пресметав, незнам, само знам ништо не јаде :( и со никој друг не сака освен со мене 24/7
    Не е тргнат во градинка, ама сме го оставале со бабите немало проблем, сега никако нејќе

6. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    @Grasiela** ние немаме проблем со јадење никаков, но пред 2 месеци беше болен демек корона..немаше проблем со јадење, во исто време и заби вадеше. Првпат ни дадоа мултивитамин сируп киндер на актив.. Мислам дека повеќе јаде од него.. Значи немаше проблем за јадење пред тоа, туку заради тоа што беше болен го дадоа. Имаше тт, поврати 3 4 пати, пролив неколку дена, леукоцити малку намалени, а се др во нормала..

Нуди почесто и преку игра или со др деца, надвор на шетање, да оди, трча, ќе троши енергија и ќе бара самиот.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Низок хемоглобин предизвикува намалување на апетитот. Даваш нешто за тоа? Не знам колку е вредноста, обично до 100 ништо не се дава, ама па од друга страна, може не јаде затоа што цица? Има доста примери на деца кои се разјале после престанок на доење.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.981
    Допаѓања:
    59.650
    Кравјо млеко не давам за пиење,само во јадење.
    Уште сие на Адаптираното и ќе аи тера додека бара млеко.
    14 месеци е веќе и е многу интересен не научи сите мама,баба,тато бата и само не вика.Научи и тао да вика од вчера и даво за здраво и само вика даво таоо,има уште 4 зборчиња со значење дај ,нана,не и ни одговара со да и не.
    Мене мие чудно и ново ова бидејки брат му се ова покасно почна.
    Не фаќа за раче и на врата не носи и вика таоо.
    Му искочија и две четворки и уште 5 заби наеднаш му искочија.
    И сака сам да јаде толку е прецизен едно чудо.
    Си го испофалив детето:wasntme:8)

На Pacient srna, nevermet18, IRBBB и 6 други им се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Знам Анат. Хемоглобинот му беше 9.7 и воопшто ништо не јадеше, беше и поспан. По препорака на педијатар давав малтофер капки и витамин Ц 3 месеци и му се поправи крвната слика, на 13.6 му се крена хгб. Ама после 2 месеци (пред 2 недели) паднат му е на 11.6. Не е страшно, не е за терапија, ама со ова нејадење ќе биде пак и затоа се нервирам. Има денови кога јади убаво еден оброк, денови кога има 3 оброци и ужинки и денови кога апсолутно ништо не внесува освен мајчино млеко и вода. Мислам дека има удел доењето, колку и да сакам да не е така. Кога цицаше само за дремка и заспивање, имаше денови кога не јади ништо ама беа поретки и ретко се случуваше да направи низа од повеќе денови. Сега му растат две двојки, две четворки и една тројка (само кецовите му се излезени целосно, другиве ептееен бавно му никнуваат) и бара да цица ко новороденче. Одам на работа и додека да се вратам не јаде/пие ништо плус и ноќта (многу ретко се буди ноќе за цицање), ме чека на врата за да цица и да заспие.

Од една страна ич неќам да го одбијам, од друга страна не бива ни вака. А се трудам во сите оброци да има намирници богати со железо, секој ден нудам месо или јајца, боровинки, аронија, спанаќ, блитва, просо, леќа, какао, ама шо ако ко со ниеден или залак-два ништо не внесува.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Година и пол ако има, веројатно е доволно доење. Ама па дали ќе се разјаде е прашањето. Би требало, не дека не. Само да не се замени доењето со млеко во шише. Оти тогаш тоа млеко ќе го замени доењето и пак нема да јаде.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    Да, за некој ден ќе полни 17 месеци. Досега освен мајчино, друго млеко немам дадено. Пие јогурт, го сака. Шише не фати како бебе, се научи да пие од чаша и искрено не планирам допрва да го учам со цуцла да пие.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Денес правевме кс и хемоглобинот е 128. Човек да се чуди.
    Од сам стартбе нејадач и непијач на млеко.
    14м е.

ноќе станува за млеко. Пие мах.300мл. (Некогаш и 200мл во ноќта). Ама за јадење абер јок.
    Не сака и не сака. Лажичка, каши јок.
    Некое залче јас да и дадам.ни она ако касне залче две како врапче и остатокот е згмечен и фрлен на земја. Нема ни 8кг.
    Не знам како да правам веќе. Нит да ја ранам нит сама знае.

13. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Мрсули, не можеме да исчистиме, пробувам ама вриска. Полна е и не може да диши. Ќе мора брис и кс ама има ли некој Бабин лек или нешто... За 2 недели сме 12 месеци

14. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    520
    На сила мора да ги исчистиш. Јас прскам марисимо или она со диво оригано и после со пумпицата како црево, неколку пати во ден. И мојов не сака пушти вришти уште ко ќе ме види дека ги носам, двајца го држиме. Ама мора после убо си диши. А за инхалации ич да не пишувам колку не седи. Нешто шо помага е топла бања со сол во водата. И пареата во бањата после многу полесно се чисти, се излегува.

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Вришти ама мораш да исчистиш. Ако треба еден ќе го држи, еден ќе чисти, но секретот од нос мора да се извади.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Јас сама чистам.
    Последно земав носко. Закон е.
    Вришти ама мора да се исчисти.

На ivani30 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    По некое време сами ќе седнуваат за чистење, дури и за инхалации почна сам да си ја држи маската, се лути ако некој друг ја држи. :D

18. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Ve molam za pomos.Moevo ima 2 g i samo jade pasirana hrana...Ne znae da dzvaka zosto probav poodamna i se natkrevase da povrati ,kasno mu izlegoa zabite i mi bese strav da mu davam tvrda hrana.Koj da mi pomogne da go naucam ne znam sto da pravam...Dali ima terapija za hranenje vo mk? ;(

19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.747
    Поголемата ептен слабо јаде, по пола парче леб и пак има добар хемоглобин, како вашиот над 120. Малото повеќе јаде, а и е низок хгб,пие суплементи од раѓање што се вика. Значи не е до храната баш.
    Мајка, не значи дека ако нема заби не треба да ѝ даваш парчиња. На мојата ѝ излегоа на 16 м забите ама си јадеше неблендирано.. Ова го пишувам за да знаат и другите мајки на деца. За почеток да пробаш со парчиња да ѝ ставаш во рака пример банана,бисквити,лепче, секакво овошје помеко додека се науче да грицка.

На bibiiii, IRBBB, brm_brm и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.933
    Допаѓања:
    4.823
    Незнам кај нас во македонија каој се бави до ваква проблематика, food aversions да не е . ама можеш да прашаш логопед или шознам дали постои кај нас уопште некој што се занимава со таква проблематика.

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.