Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.342
    Допаѓања:
    200.673
    Па веќе и треба сама да јаде. Остави ја, колку ќе изеде, толку. Лека полека ќе зголемува количина самата.

На Milobebence, IRBBB, NewMama и 3 други им се допаѓа ова.
  2. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    @Snowflake92 да, тоа палеше а сега нема шанса се нервира ми ја фрла лајцата...

@brm_brm оффф баш имам надеж дека ова ќе се смени...

@Annath па да знам, ама она и си игра со храната и нешто си пика во уста... не знам како не е гладна ама изгледа дека сеуште и ја дојам... нз стварно

3. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    693
    Дали да влечам со носко кај не многу затнат нос??
    Му тече проѕирен секрет како вода, ама ако кивне испаѓа и густ секрет.
    Највеќе се сеќава кога пие млеко, прекинува зима воздух преку уста па продолжува.
    Му ставам само аквамарис, а имам и исомар аспиратор и носко (досега носко го немам употребено)
    Да влечам со обичниов или нема да смета и ако нема толку секрет за со другиов??

4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    Слободно влечи

На dromka и Grasiela** им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.496
    Допаѓања:
    38.994
    Како се справувате со хиперактивни деца? Буквално една минута не седе мирна, сѐ е во покрет и апсолутно ништо не ја интересира, ни играчки ни цртани. Само се качува на комодата, на масичката, пробува и на столот. На креветот на потпирачот се качува и оде. Во кујна ако ја земам со мене отвара и ваде тенџериња и тави и влегува во нив. Имам еден дел со повеќе полици и ја гледам неќна се качува, на претпоследната полица и беа нозете а на погорната полица се држе со раце. Срцев удар ќе добиев. Една минута не ме остава, само ме влече за рака и збори дојди мамо и ме шета по соби. Во раце не се држи, само мрда ќе ја испуштам некој ден. Не застанува 5 минути

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.409
    Допаѓања:
    9.012
    Smisli i aktivnosti da ja istrosis fizicki drugo en znam sto da kazam. Dali doma dali nadvor daj i rabota

На IRBBB и forumce им се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.496
    Допаѓања:
    38.994
    Она не соработува, си тера по нејзино и не ја занимаат игри. Големата ќе си седнеше и ќе си играше со различни играчки, ова 5 минути и толку, здосаде ѝ

8. Sandrus17

Sandrus17 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    536
    IMG-c51e2024e38c7b2d5e172bd0d4c0d3f8-V (1).jpg

Здраво Мајкички од што би можело да ми нафрла вака?
    Ја однесов на доктор ни дадоа да ја одмивам со хиперманган и камилица и брунчињата да ги мачкам со еозин...

9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.409
    Допаѓања:
    9.012
    Cizmi/cevli kade zimate topli za decava? Otvoriv timberland 5990...za 2-3 meseci malce poise preterale ili ja ne sum u tek neso

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    2.834
    Такво е детето активно. Обавезно во денот вади ја дури е топло вака да истрча некаде во парк има више енергија. А дома се шо мислиш дека е опасно тргни да не му ја мислиш да не падни, затвори фиоки да не можи да отвара сама, тргај комоди да не падни ако е многу високо.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    219
    Мајки споделете искуства.
    23 месеци сме почнавме да даваме молерс.Е сега препорака од ордопедот на последниот редовен преглед беше од октомврк до мај Молер 2.5 мл и плиќус една капка Солдевид д3 дневно.
    Почнавме со Молерс мј давам со шприц дирекно,а д3 не сме почнале.Нема шанси со лажичка да отвори уста.
    Давате ли само молерс?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.342
    Допаѓања:
    200.673
    Стави ја капката во сирупот, така и двете ќе ги дадеш. Не ми текнува колкава е дозата на д3 во сирупот, сигурно не е доволна штом ви препорачале плус и Солдевит.

13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.496
    Допаѓања:
    38.994
    200 ed во 2.5 мл е.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.342
    Допаѓања:
    200.673
    Па малку е тоа. Сега треба барем по 1000 IE да внесуваат деца во раст, зависно од возраст и интензитет на развојот. На моиве по 2000 им давам, некогаш и повеќе.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.496
    Допаѓања:
    38.994
    Мојата е 20месеци, педијатарот ми кажа по 400 ед да давам.

16. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.371
    Мојава пошо си лази до 6 месеци, по игротеки почнав да ја носам после роденденот. Првиот секако во игротека го славевме, и таму се изнаигра па од тогаш почнав. Не многу често пошто бевме повеќе надвор. А сега од кога залади, почесто ја носам. Најчесето ја носам во игротеката во Капитол, 80 денари пола саат играње. Не е нешто wow, помала е игротеката и нема многу многу играчки ама па цуцка ужива коа ќе оди. Радости е. Исто одиме во таа @IRBBB што ја сподели Мојот Свет, исто е во Аердром.. Убаво е што и во двете нема премногу гужви и дечиња, па и нашиве нестабилни малишани можат да си игаат.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.342
    Допаѓања:
    200.673
    Дозата ортопед ми ја одредува. Лани летото ми кажа дека можам слободно и во лето да давам по 2000 единици Д3. Тогаш го носев малиот на преглед оти имаше излив во колкот, меѓу другото и за дозата зборевме. Моиве се поголеми, затоа и поголеми дози си примаат. Нив им давам 1000-2000 единици, ние пиеме по 4000-5000 единици дневно. Ама не баш секој ден, преку еден ден, а некогаш и заборавам да дадам.

На mal.ecka и forumce им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.817
    Допаѓања:
    35.647
    15 месеци, веќе 9 дена е полуболен, прво имаше тт помалку од 24 часа и околу 37,6 што и не е баш тт и бевме на педијатар црвено грло, вирус некој и чепчиња некои за ако ептен се затне ноќе да не може да диши и има три, не му ставив дека ок беше, за два дена пак тт помалку од 24 часа и од 37,5 до 38 и затнат нос, а од сабајлево и кашла ама онака ок е, а и не е ок дека цела ноќ приплачува, и цел ден и залепен е за мене не можам да се поместам и веќе нервоза ме фаќа, ноќеска во 4 го однесов во кујна го вратив го легнав одма заспа и јас кога ќе легнам плаче. И сега мене тој дел ме нервира, заспа во 20:30 и спиеше до 22:30 па цицаше и откако легнав јас во 23:45 до сабајле 7:30 цело време приплачува, ако спијам искривена не плаче ама штом се наместам да ми е удобно плаче, ако спијам искривена не мора ни да цица си спие, и прво што ми паѓа на памет е да го одбијам и в креветче да си спие. Немам живци некако. А сега дека полуболен цица многу често не е за одбивање. И петките избиваат. Совет што да правам? Да дадам парацетамол или нешто друго?

19. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.300
    Допаѓања:
    25.849
    Не пие од мене млеко а истото го прави
    Значи се исто
    Јас се си мислам малку мака од црвено грло и мака од некој заб
    Друго незнам , веќе цела недела е вака и никако не поминува

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.817
    Допаѓања:
    35.647
    Како го презаспиваш? И што даваш за црвено грло и забите? И кај нас е истото изгледа.