1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    По пола лажиче даваш?

Педијатарот ми спомна некои си нутри дринк како напитоци (високо калорични) во аптека бледо ме гледаат.

Мислам јас дека нервно попуштив. Детево е каКо скакулец. Не јаде ништо, по 2-3 урми и чаша јогурт.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    Ние сме 15м и педијатарот ни рече пола лажичка.

А ми спомена една пријателка и Киндервитал. Тој пак каков е?

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    693
    Јас едно рамно давам.
    И јас попуштив, бев направив крвна слика, добар беше хемоглобинот и малце се утешив. И кај мене само 4,5 намирници јаде, се молам побрзо да помине ова, зошто пред месец и пол си јадеше се незнам што му стана :(

4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    А количински јаде?

Мојата од старт не јаде.
    Мене педијатарот ми рече пола лажичка и само пола шише да истрошам, не цело :|
    (Претпоставувам дека е појак, незнам)

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Elenica*Petrova

Elenica*Petrova Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    276
    Здраво мајки, детето ми е 18 месеци. Фати ковид и изгоре од температура три дена ( 41), но сега еве (7 ден од прв симптом ) тој 3 вечери под ред има ниска температура ( од 35,2- 34,4 ) и се поти многу, морам да менувам алишта на секој час. ве молам ако некој има искуство со ова да ме посоветува што да правам. Ме фаќа паника веќе.

6. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    118
    Дали давате маџун и каков?

7. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.125
    Јас да,домашен,по една мала лажичка.

На dromka и Butterfly1212 им се допаѓа ова.
  8. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    693
    Не јаде ни количински.
    Нема ни два цели оброка.
    Кај мене супер јадеше, секакви манџи за ручек, појадокот најобилен му беше, претежно овошје, навечер цела ноќна на хип и пак млеко пред спиење...
    И сега нејќе ништо од тоа :(
    Мене матичната не ми рече пола паковање. Ама ке видам ако покаже ефект може и ке го прекинам. Ако почне да јаде како порано многу ке ми биде чудно, пресреќна ке сум, до денеска една недела го пие, па ке видиме

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    Уф.
    Тешка тема.
    Претешко било со дете што не јаде.

10. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    1.292
    Мајки како се справувате со облекување јакни , моето ама вришти кога треба да го облечам .. Секое излегување се мачиме со тоа :(
    исто така да прашам дали е лошо што го носи татко ми во градинка т.е заедно ние тројцата идеме со кола до градинка а татко ми го качува горе , јас си одам право на работа..ама душата ми се кине кога го гледам како плаче , и ме гледа дека си одам.. Ма да секое сабајле со плачки идеме накај градинка , после се смирува..

11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.409
    Допаѓања:
    9.012
    A zaso ne te ostaat prvo tebe na rabota? Nie taka praime site u kola, prva iskacam jas posle se vozat maz i dete use malce do gradinkata. Mnogu retko jas ja ostavam i togas bas place duri i negovatelkata mi ima kazanl poarno maz ti neka ja nosi ne place so nego. Generalno saka da si odi vo gradinka ama ete so mene se pekmezi

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    13.155
    За облекувањето, јас секогаш прво му велам: Ајде сине, ќе се облечеме ли? Ќе одеме ли во градинка? Кој ќе те носи во градинка? Тука почнува да вика: Дедеее брммм ајдеее и трче по скалите да оди кај дедо му. И му викам ајде да ја облечеме јакната, деде нѐ чека. Подај ми го прво едното раче и одма ми подава раче, ајде сега другото и ми го дава и другото. Полека, без брзање, без молење. :angel:
    А за носењето во градинка, почна дедо му да го носи бидејќи јас рано почнувам со работа прва смена. И сега и за втора тој си го носи, јас кога сум со нив во кола не е умен, а со дедо му си седи и си има обрска да си го држи ранчето. И многу е среќен, дури не ни плаче кога го зима негувателката. Пробајте ти да не одиш со нив, или прво тебе да те остават, па него.

На MilaSs12, minne992 и sani99 им се допаѓа ова.
  13. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    1.593
    Како се справувате со деца што постојано плачат. Буквално се буди со плачење и легнува со плачење. Што ли ќе беше ова јас незнам.
    За се што и да прави се нервира, цело време се нервира, сака сама да облека патики, неможе плаче, ако и ги земам јас да ја облечам плаче, бебето не седело седнато плаче, јас ако станам од кај неа и одам в кујна плаче и не игра сама, трча по мене и сака да ја земам в раце.
    Немам идеа ни со добро ни со лошо не разбира на никој начин.
    Ако ја прашам што сака е тогаш готово се фрла, се сили..
    Уши ме болат веќе .. Се си мислам дека неможам да се снајдам со детево.

Игри ни јас да и правам, ниту играчки ништо не ја интересираат.. 20 месеци е

14. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.561
    Синоќа го почнав постот но не успеав да го довршам, како јас да сум пишувала, на исто сме, 21 месец постојано во раце, плачење за ништо, пребирање храна, со ништо не се заигрува, толку ми е тешко што некогаш и ми се плаче, дали е период и кога минува нека кажат мајки што поминале. Мојата згора на се, се буди 4-5 пати преку ноќ, читав дека овој период најмногу осеќаат анксиозност при разделба(иако по цел ден сме заедно), се плашат да не ги оставиме со некој друг. Мојата уште не зборува па може и тоа и прави фрустрации, немам совет само да ти кажам дека не си сама:hug:Брзо да минуваат вакви периоди.

На mjay.yyy, Evy81 и sani99 им се допаѓа ова.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    15м сме. Уште од 4ти скок почна многу да се буди ноќе и никако да се сврзе сон. Па и насабајле на секои 15 минути може. Дур цицаше ќе ја земев и на града ќе презаспие. Ама сега морам да ја земам и шетам. Ќе презаспие и пак се буди. Не знам дали е повеќе хорор будењето ноќе или рано сабајле. Ноќе 1-2 и давам млеко. Ама не е до тоа. Еве вчера сабајле во 6 и дадов 90мл за да си поспие и она и јас ама џабе, стана за пола саат.
    Денски спие саат ипол или два пати по еден саат.
    Легнува 21 30-22. Сабајле веќе 7, 7.30 е станата и не можам да ја презаспијам.
    Мислам дрка и е малку сон, дека се буди многу, не знам кај грешам, до мене ли е или до дете.

Ќе почнам со работа, па која ќе ја пресазпива и шетњ сабајлечки, лудило ќе биде. Како ли ќе се спремам насабајле, не можам да си замислам :|

16. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    1.292
    @nevermet18 @brm_brm и други мајки , како сте задоволни од вреќата со ногавици од Нанам ? Ние сме на север, нема сонце кај нас и плус на 2ри спрат живееме, сега за прв пат зимава сме таму во друг стан и незнам колку е ладно , сега за сега навечер е малку свежо
    Се мислам дали да земам 3тог или ... дали ги покривате со плус некое тенко ќебенце?

17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    Кај нас е топло. Сега не ја облакам.
    Ама пред извесен период кога залади беше супер.
    Не е баш дебела за на ладно. Како тенко јорганче е. Инаку е многу практична.

18. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    1.292
    кој тог зема ? 2 или 3

19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.293
    Допаѓања:
    5.202
    2.
    Немаат 3

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    13.155
    И ние уште не ја користиме, од викендов ќе почнеме оти без греење останавме овие денови (мајстори ни ја тргнаа климата). Планирам натаму само по вреќичка да е, ако е ладно ептен плус уште со едно потенко ќебе ќе го покривам.
    Неколку пати му облекував вреќичка кога фати ладен период пред некое време, само боди и вреќичка носеше, ама сега планирам и пижамки да му облекувам од доле, поладно ќе биде.