Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. a.principessa

a.principessa Активен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    89
    Па и ја така знам, мене ми се видоа како флеки повеќе, не ни беа испакнати...може ме тестираа дека се чешал за да го земам, мислеле заразно е :)

2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    16м.
    Општо познато е дека сме нејадачи и непијачи и затоа сме манекенки.
    Ноќе дур дремеше на цицка, не дека имаше млеко, слабо јадеше (и давав и ад пошто млеко колку за залажување имав. Ноќе се будеше милион пати
    Ова до 13 месеци. Прекинав со доење. Пак исто.
    Ноќе се буди пак многу, и давам 1 преку сила 2 пати по 120мл.барем да сврзе малку сон, а и јас. Пошто се презаспиваме со нишкање. Умрена сум.

Со јадењето пак е исто. Не јаде. Демек педијатарот вика дека пке ноќе млеко затоа не јаде. Ама тоа млеко ноќе е макс 200мл.
    Преки ден не давам млеко нити грицки и пак не сака. Воопшто не ни бара.
    Веќе не знам шк да напраам. Пробував со бејби вит, бкомплекс, пиковит се е џабе.

Сега почнав киндер имуно ама засега ништо не е сменето.
    Инаку скакулец е од 8 кила. И не мрда со килажа.

Чаре некое?!

3. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    694
    Јас до вторник давам киндеримуно веќе 3 недели, и колку толку има ефект. Почна да има 2 оброка, од кој појадокот по обилен и по разновиден
    Незнам дали е од прашоков, ама кај мене не сакаше ни да го проба јадењето, а сега бар пола ке го изеде.
    Сега за сега и со ваа промена сум среќна.
    Колку време го пие кај тебе?
    Јас осетив разлика после една недела
    Тука исто видов една мајка имаше ставено едно видео ginger cat eating , сам го бара и тоа да му го пуштам демек заедно да јадат со мачево и со некој дади таму :^)

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Исто и ние на таа возраст не јадевме многу, повеќе на млеко и мислам дека повеќе од 120мл пиеше и уште пие млеко по 210 мл само порано на два пати се будеше во ноќта сега по еднаш, едно пие пред да заспие, а во денот два оброци имавме никогаш не дојадени, и преку ден пиеше многу млеко. Давај јогурт преку ден ако не ти пие млеко и навечер зголемија дозата пошто можи е гладно затоа ти се буди.

5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    10 дена го пие.
    А телефонот почнав да го избегнувам пошто се пренесува и не трепнува.
    Како зависна стана. Едно станување и ги бара дајлинската од тв.

Јас ако и дадам млеко преку ден она ќе си го испие. Ама педијататот ми рече не давај преку ден за да почне да јаде. Ама пак е исто.

Не знам зашто се буди. Една вечер јадеше тарана и после пред спиење 100ка млеко и пак се будеше.
    Ама она ноќе кога се буди не плаче туку кенка и јас ја земам и шетам и она така презаспива без млеко. Не плаче за млеко.
    Ама јас и давам за да стави нешто во стомак.

Си викам ако е за млеко нема да кроти во раце. Стварно не знам. Немам ум што да мислам. Ама исцрпена сум скроз.
    Како ли ќе биде во градинка со нејадењево (facepalm)

6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Можи е така навикната да ја шеташ те бара и се цепка сонот, кај мене ќе закемка одма млекото и призаспива, сепак 100 мл млеко или 120 е малку, мое искуство, напрај и 180 200 ќе го испие, нема да се буди. Кај мене на таа возраст 2 оброци, нешто ужинки во денот, навечер 210 во ноќта 2 шишиња 210 ако не се разбуди си го пие на сабајле и преку ден 2 шишиња пиеше. Овај навечер и сам си го зема некогаш и си пие од мал, си го држи бара гарант и јас да го шетам така ќе презаспие ама истоштувачки е, вака млекото до него си го зема ако го најди или ќе му го подржам јас и си заспива пак. Во градинка ќе се научи, ќе ги гледа децата и јас се мислам како ќе биде, кога вака дома тешко се храниме со цртани со лажење.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.588
    Мама пробај да го научиш да соработува со тебе, ем него ќе му е интересно, ем тебе полесно. Дозволи му да одбере алишта, да донесе пелена, да ти подаде влажна марамица, крем.. Деловите на телото ги знае веројатно, заедно повторувајте ги, нека ти покажува кој дел каде е, па да крене една рака, па друга рака, па една нога, друга нога итн.

За сируп/витамини пробај со приказна, па да пиеме за да сме силни, еве мама пие, тато пие, каде е устата, јазикот, забите...

На sani99 и Madam S им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.524
    Допаѓања:
    201.586
    Мислам дека и претходно ти кажав, да го тргнеш ноќното млеко. Да не даваш ништо, ама баш ништо ноќе. Па и дење би скратила на млеко, односно сосема би го исфрлила. Нема да биде лесно, ни досега не било, ама се додека даваш нешто за пиење/јадење навечер, ќе станува. Млекото доста ги заситува децата, па не јадат. Ова не важи за сите, секако, има и исклучоци. Ама најчесто, кога доминира млекото во исхраната, небитно дали е преку доење/адаптирано /кравјо, децата не јадат количински друга храна.

На Cherry79, brm_brm и Tiny Love им се допаѓа ова.
  9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Макс 120 мл пие.

Да. Ми даде ваков совет.
    Ама она преку ден не пие млеко.
    Не знам веќе како да постапам.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Edno prasanje...detevo e 19mes negde. Kozmetikata za banjanje sto i ja koristev veke ne ja nosat u drzavicevo nase....predlog nekoj sto koristite? Pri kraj mi e sampon/gel za tusiranje ne znam sto da i zemam....belo nezno bebe mi e ama nema problematicna koza

11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.725
    Јас сеуште Weleda користам, скоро 2 години е. Се мислев да земам Little siberica или некоја друга бебешка козметика од Bellina, но ја начекав Weleda пак на попуст и продолжив со неа.

12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    Женски ноќе не им е потребно млеко за пиење , ноќта е за спање. Немора да значи дека ако се буди гладно е , не се сите исто , некоа порано некои покасно ја преспиваат ноќта. Вечера , па заби миење и припреми за кревет пред спање тоа е се. Низ ноќта ако некогаш посака да се напие од жед нешто , да се понуде малку вода не млеко , или па сок.
    Немаат потреба не се новороденчиња за толку млеко , а и забчињата се уништуваат така.

Ќерка ми така спиеше немирно ама си сакаше галење кај мене , многу покасно почна да преспива убаво , син ми е друга приказна скрос со спањето нема пр.

За нејадење исто маки скрос со неа па се заучи само со телефон да јаде па дури се одвикниме уште поголеми маки . Не ги преврзувајте многу и со телефони , цртани , ако несака да јаде нека , понудете или некоа алтернатива или почекајте за пола сат , саат само ќе побара. Многу се поитри одколку што ги мислиме , не испробуваат колку ќе им допуштаме . А сега и ви се во тие фази бурни каде сакаат се по нивно да е , ама со малку трпение ќе поминат и тие фази.

Тешко е со дете нејадач ама ќе му помине и тоа , само ние ќе се пореметиме од стрес :D

На dromka, Lisandra, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Се е така како што напиша.
    И знаеш од кога се токмам да дежурам дома ноќта и да не дадам млеко?!
    Ќе отидеме на мерење кога ќе ја видам вагата не мрда абе буквално ни грам не става. И се откажувам. Си викам не знам што е полошо што не спие или што не јаде.
    И покрај се, психички сум стабилна. Само не знам до кога.:D

На ivani30 и Poppins им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.524
    Допаѓања:
    201.586

Не се замарај со вагата. Мојов големиот шо дека јадеше, повеќе од 9 кила во првите две години не беше. Еве го на 11 години сите ми викаат дека нема доволно килажа (околу 30кг, ни толку), ама што да правам јас, со сила да го здебелам? Си јаде детето, се, иако е пребирлив, ама спремено соодветно не одбива, јаде, и тоа количински јаде. И три оброци и ужинки и благо и се, и пак таа му е килажата, повеќе коските му тежат отколку што има месо на нив. Сало ни грам нема ако веруваш, споредено со врсниците во школо најслаб е. Ама најбитно е да е здрав, за килажа одамна престанав да се потресувам. На година имаше 8 кила.

На minne992, Poppins, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Sindell

Sindell Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2018
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    875
    Кажете ми совет дали е во ред да дадам сируп виранто а отворен е пред месец дена, а на упатството пишува да не се користи после 30 дена од отворање?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.929
    Допаѓања:
    4.822
    Јас бо дала во момент ако неам можност нов ама у прв момент нов,по 30 дена се намалува дејството на сирупот не дека нешто ќе му биде на детето ако е соодветно чуван.

На mal.ecka и Sindell им се допаѓа ова.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Ааа ние водиме (околу 7.500 бевме роденденски)

18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Корине де фарме и бекутан пенливо и шампон до сега супер се покажаа.

19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Знам дека не треба совет е на педијатар на вечер да не станува, но станува сам и си го бара млекото не го форсирам, ако не му дам скроз се расонува и си игра. А без мобилен/ цртани уста не отвара, не знам во градинка како ќе го хранат.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    лел ич не ја гледај вагата , ќерка ми е 5 ипол години и е 17/17 ипол кг моментално , а до лани летото знајш колку беше 13-14 макс . Посебно тие 13кг мислам 2 години ги гледав на вага :D Па и во висина крена доста и права шпагетка ми е :D Тоа се само бројки на вагата ич не ги гледај , гледај да ти е малато добро , весела и со нормална крвна слика ( добро железо и тие раб )
    А кога ќе прекине ноќе со млеко многу ќе смене и за двете , млекото неа не а поправа само и е залашка. Едноставно си е таква со таков метаболизам , онаму околу 3г ќе почниш да гледаш промени со исхраната по мое мислење , бар кај нас така беше и кај блиски.

Една вечер , две ќе си игра после ќе виде дека не добива и ќе се откаже :bandit: Нема светло палење , нема занимавање , на убав начин со многуу трпение , со некои прикаски , ветувања за следниот ден и да се наведе дека треба да се спие.
    Ако се мали мозочињата им работат макс.
    За тел не обвинувам , ама е многу погрешно , и јас давав на ќерка ми ама поучена од големите грешки со неа син ми ( 21 месец ) сеуште не е запознает со you tube и тел пред него или во рака да си гледа , од летово почнавме да му пуштаме песнички на македонски во позадина или на тв кога е кај баба му , затоа што со неа се намачивме доста , од дете што јадеше добро се без проблем , сврти на 5 работи само да јаде една година , и строго со телефон , ноќе исто да ја крева куќата во вис дека сака сок да се напие , па дури се ставиме во нормален ред јас остарев за плус 10г :D Ама прво дете без искуство ние , без помош околу нас , и дај се на тацна што посака , само да не биде тажна или гладна :bandit:

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.