Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Моето има 15 месеци и тек пред некој ден почна да се испушта по некое чекорче,уште не оди. И јас сум донекаде загрижена.
    Тие неколку чекорчиња почна да ги дава откако пробав да го повежбаме и покрај тоа штои јассум против форсирање.
    Но тие за нешто непознато не знаат дур не им покажеме.
    Може и сте пробале ама да си кажам како ние почнавме,банално но може ке помогне.
    Одалечете се на две метра одприлика,двајца и од едниот кон дригиот подавајте и рачиња. Еднаш кога ле проба после ке и стане интересно и сама ке сака.

Ние уште мака мачиме со нејадењето и реткпжо кога имаме асален ред со оброците и ужините.
    Кога бевме три дена на море,неколку дена јадеше задоволително ипочнавме да фаќаме ред,сега пак по старо.

2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки керка ми 2дена веке почна да се нафрла со осипи...Навечер додека спие нема ништо штом стане веке сабајле за 10-15мин почнува да се нафрла цела прво и станува црвено а потоа исто како да ја каснал комарец на неколку места..Потоа тие места ке поминат за отприлика 5-10мин повеке не па на други места ке и излезат исто..Што мислите вие искуство некоја дали е до зешкото или нешто друго..

3. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки вие по искѕсните дали во текот на ноќта давате на децата водичка?Синко има 16 месеци но уште сака млекце се буди по еднаш во нокта е дали место млекце да му дадам вода?

4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Слободно дај му вода, на жешково сигурно му фали. Подобро е ноќе да се напие вода одошто млеко.
    И син ми (17 месеци) се будеше за млеко по еднаш, ама за среќа престана - кога беше посвежо држев шише со млеко до креветот, сега се расипува и ако одам да загревам сред ноќ, ќе се расони додека ме чека.

На alana, muchacha_a и referentka им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Моето има скоро 18 месеци и престана да се буди навечер за течност да пие.
    Туку вчера се јавив кај матичната, нешто слабо јаде количински.
    Докторката ми рече дека е од жешкото па ми советуваше да не ја терам на сила и да и давам течности.
    Почна да пие од чаша, па пола во уста пола на маичка....

На Bozica1980, alana и muchacha_a им се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.044
    Допаѓања:
    42.840
    Кога се гладни сами ќе си бараат . И на жешково не им се јаде .
    @referentka биди среќна ако си преспива навечер и не се буди . Моиве не ги научив да пијат течности наваечер . Ја преспиваат цела ноќ .

На Bozica1980 и referentka им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Јас еве цел месец по цела ноќ спијам.
    Се врти малото од топло што му е, ама не се буди.

На Bozica1980 и MacenceEna им се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.044
    Допаѓања:
    42.840
    Јас од кога конечно го одбив од цицање се преродив . 20 месеци цицаше , навечер посебно беше залепен до мене . Сега раат , го легнувам во 20ч, се буди во 7 . Наспани сите

На Bozica1980, galapce, alana и 2 други им се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А ад ли му воведе сега и толку си спие цела ноќ? Викат, тоа држело сито повеќе време па затоа не се будат....

10. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Мислам дека повеќе се будат од навика и имаат потреба од нежност и галење со мама, а не поради глад. Јас доста рано го одбив од доење и на ад го префрлив, првите неколку ноќи исто си се будеше, е кога виде дека нема цице почна да преспива по цела ноќ :)

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @Smizzy да ти кажам право колку ми фали еден добар ноќен сон ооооууу, откако е родена малата, никако да се наспијам како човек, се буди сеуште да цица и си продолжува да спие, за тоа немаме барем проблем, не е од бебињата да се разбудат во ноќта и да не сакаат повторно да заспијат, пу пу да не ни се уроци, ама се будам, тоа е проблемот, 2-3 пати да станеш во текот на ноќта и толку од спиење, после не е исто ништо, подочњаци имам како никогаш досега, еве и половината што ме боли, мислам дека само од тоа подгрбавено седење ноќта па и денски, додека дојам, гледам нејзе да и е удобно додека цица, а јас ако треба на крила ќе стојам додека таа ручка и затоа сум сега таква цела раштрафена.....и не се откажувам, ќе си ја дојам до последен момент, додека сама не ми се одбие, јас покрај сите оввие проблеми што ги имам не ја одбивам, упорна бев од сам старт и сега да го растурам, не благодарам :)
    нејсе, вчера поминав покрај една теретана која е на 3 мин.од зградата каде живееме и разговарав со девојчето кое прави вежби физиотерапија и ја прашав за мојот случај, ми вика фатено ми е местото, со вежби мора да почнам уште сега да не дојде до инфекција некоја ми рече и ај викам да дојдам, со деца ќе ме примите? Се смее, ми вели уффф како е заебано кога немаш некој ни на 1 час барем да му ги оставиш децата .. ее тоа е и велам, па ми рече дома сама да правам така лесни вежби, ма да и да појдам на др.да ме види нај добро за да ми каже точно што и како да правам аама когаааа??? Уф ќе си пукнам што немам никој тука, ни време, ни пари, ништооо :( :(

На danichap, alana и Smizzy им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.644
    Допаѓања:
    76.904
    Majki maka golema imam, detevo od jadac golem stana ogromen nejadac. Vo bolnica 7 dena bese na ednolicna hrana i sega doma nisto ne saka da jade, duri i ona sto mu bese omileno ne saka da go jade :( Kako da mu vratam pak apetit? Ja stiska muckata i nema sansi ni so lazgi da jade, mi vika NE duri. Se poslabicok i poslabicok e, me zagrizuva mnogu, kako da mu otvoram apetit??

13. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Пробај насабајле давај му на гладно лажичка мед со 2-3 капки лимон. Потребно е повторно да му се крене имунитетот за да му се врати и апетитот. Само без форсирање за да не ти ја одбива уште толку храната.

А сега едно прашање од мене за некој постручен. @joy1 или @Annath Дали детето кога има температура треба да е повеќе внатре, да одмара, да се испоти или пак е добро и да го пуштам надвор да се истрча, да го фати воздух?
    Син ми има 18 месеци и речиси сите заби досега ги вади со мрсули, па така и сега вади втора тројка ама сега и ми крева температура навечер. Првата вечер крена 38,5 па дадов и парацетамол, вчера само до 37,6 па само го туширав, го масирав со алкохол по грбот и му се симна. Носето му е затнато, му тече бистар секрет. Правам инхалации, ставам капки со диво оригано, но ете овие 2 вечери има и температура. Се лигави, намали со јадење, рацете му се во уста, па затоа знам дека е заб во прашање (двојките, четворките и таа една тројка која ја има ги извади со носот, ама не и со температура). Бевме и на лекар, нема ништо ни на плуќа, нити му е црвено грлото, ушите чисти. Се разболи во петокот а немаат тука лабораторија, крвта ја носат во адриалаб па не му направив крвна слика, но последната пред еден месец му беше супер. Хемоглобинот константно му е супер. Вака е весел, раздвижен, малку омалаксан, јаде иако не толку колку претходно, пие течности (вчера му рачунав, се на се, околу 800 мл течности испи), мокри, но и се поти многу.
    Кој е вашиот совет за со температурава? Јас го пуштам надвор. Вчера околу 7-8 вечерта имаше 37,1 - 37,2 и го оставив надвор, го облеков во долги зш беше свежо, и ние бевме облечени. Мајка ми па ме советува, а и така правела со нас, секогаш кога сме имале температура да сме лежеле да се испотиме за да ја симнеме, но Војдан има 18 месеци, како да му објасниш да лежи?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.856
    Moite koga imaat T gi ostavam doma da odmaraat.Za da zakrepne organizamot pobrgu mu treba odmor.
    Nekoi deca i so T se aktivni drugi lezat.
    Ako studi ili duva ne bi gi vadela.
    I da,potenjeto i kaj nas ja namaluva T.

На galapce, Miss.Sweet, SnowWhite91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Јас се трудам да не е многу надвор (инаку онака цело време он си е во двор, освен во најжешкото од 1-5), но и кога е внатре цело време трча, игра, скока, не можам да го натерам да мирува.

16. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Акo нее времетo нaдвoр дoбрo дoмa некa седи,aмa не дa гo зaтoплувaш зa дa се пoти,рaссoблеченo пoдoбрo.

На SnowWhite91 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.856
    Od drugarka moja devojceto i so 40 T skoka i igra
    Takvo e deteto

На SnowWhite91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Кога престанавте со нокното хранење..Керка ми 15месеци е веке но си станува на 3часа за јадење..Преку вечер два пати станува и плус наутро веке пак..Дали има шанси да е до тоа што сме на диетално млеко бидејки е алергична на млечни производи па да е гладна што се буди уште на 3часа..Секој совет би ми бил добредојден..Следниот месец го очекуваме бебушот па до тогаш барем да ја одвикнам да не станува..

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Не е глaднa, oд нaвикa стaнувa. Нaмaли сo млекoтo нoќе, aкo дaвaш нa три чaсa, скрaти првo еднo шише, пoсле уште еднo, дoдекa не гo исфрлиш сoсем. Oчекувaј декa ќе плaче, ќе oдбивa другo aкo пoнудиш (незaслaден чaј или вoдa, другo не), сo тек нa време ќе сфaти декa немa дa и дaвaш млекo и ќе си спие целa нoќ. Пoлеснo звучи вaкa вo теoријa oткoлку вo прaксa, aмa ќе мoрaш дa издржиш некoлку нoќи пo ред.

На Bozica1980 и blessed.an им се допаѓа ова.
  20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @Annath Ти благодарам многу на советот ке се потрудам од вечерва па ке видиме..И сакав уште нешто да прашам погоре имам прашано но не ми одговори никој..Неколку дена веке по ред керка ми се нафрла со црвенило..Како касната од комарец и околу него е црвена..Додека спие нема ништо кога станува за 10 мин и се појавуваат..Има на неколку места тие ке исчезнат па на друго место други ке се појават..Дали е можно да е до жешкото или нешто друго е проблемот..Утре ке ја носам на докор но сепак би било добро и некој совет ако некој имал слично искуство..