Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и практики за живот со помалку токсини и разни штетни нешта

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од MissChievous, 7 ноември 2024.

1. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Мене на инстаграм ми искочи реклама за памучни, со закопчување. Во тие не верувам дека има нешто штетно, али за одржување:?:

На рака ќе треба да се перат во звриена вода, у машина со други алишта не знам дали би одело.

2. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    3.854
    Пластиката е најмал проблем, проблем се адитивите боите и останатите глупости кои се користат за да се задржи производот од расипување додека стигне до потрошувачот кој потоа ги консумира.
    Од конзервирана храна цвекло корнишони такво работи во тегло слободно консумирај. Сувомеснати и меса во конзерви колку можеш избегавај. Широка тема

На SummerGirl и Malesia им се допаѓа ова.
  3. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    1.171
    Ферментирана храна од маркет е најлошо нешто што може да внесете во вашиот организам!

Прво и основно, постои ферментација со оцет и ферментација со сол. Во ферментацијата со оцет храната едноставно е само зачувана, а со сол т.е. лактоферментација храната е полна со пробиотици.

Остај во маркет што ја ферментираат со оцет туку којзнае која хемикалија ја ставаат. Јас тоа никогаш повеќе не јадам, сама си ферментирам со сол, или преубаво е ферментирање со комбуха. Да, чекам да стане оцет па ферментирам, но оно е оцет полн со пробиотици. И во никој маркет нема да се купи.

Навлезена сум во ферментирање (сега пауза зошто реновиравме башка бебе ни дојде на свет). Тоа од маркет, НИ КО ГАШ.

Значи луѓе изедов цела тегла цвекло, ова пред некои си 7 години. Ми се направи забот мек како желе и ми се обои црвенкаст. Никој не ми верува, но јас си знам како ми се згади све тоа купечко конзервирано со хемикалии.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.910
    Имаше на времето Бони yup некои, беа релативно непластични. Не ми текнува какви точно и дали уште ги има.

5. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    3.854
    Nisto ne stavaat vo cveklo, redat cveklo sol ocet i voda i seker malku potoa se nosi vo duplikator i se nosi vo market. Isto ti e i za kornisoni inostanati konzervirani zelencuci.
    Konzervirano ovosje ne preporacuvam kako kompotite zatoa sto mnogu seker se stava ili glukozen sirup.
    Inace se soglasuvam domasno e najdobro.

На SeñorPink му/ѝ се допаѓа ова.
  6. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    1.171
    Не знам, не верувам дека тоа беше нормален афтерефект од оцет, сол и шеќер. Секако зависи мислам и бренд од бренд, ова беше цвекло од каммаркет. Кујзнае.
    Исто сум и против конзервирани овошја, компоти и мармалади. Тоа е толку едноставно за правење...

Може да си мислиме колку сакаме дека памучните бони се најнепластични но никогаш да не заборавиме дека белиот памук е хемиски обработен и обелен.

А инаку да, бони во сино пакување. Памук со мрежичка.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    И тоалетната харија е избелена.

8. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    1.171
    Не верувам дека не би одело. Секако првен ќе ги ставиш влошките на еден циклус перење со ладна вода (топла вода запечатува флеки) па после можеш да додадеш нешто за да ги испереш повисока температура.

Само искрено незнам колку се памучни.. можеш да споделиш линк?

Јас имав земено пелени за повеќекратна употреба за бебла и они се полиестер. Disappointed. Памучните се околу 15 -20 евра од пелена

9. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Дур скролав на инста го видов. Не запамтив како беше профилот. Но мислам дека тоа беше нешто српско, не верувам дека доставуваат надвор од нивната земја.

Инаку барав на гугл и ова ми излезе. Слични беа и тие што ги видов. Што друго би имало освен памук во ова:?:

Сигурно ги има некаде да се нарачаат на интернет.

il_fullxfull.4103618844_9y2y.jpg

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    1.171
    Let's diy this. Да, изгледа на памук. Секако мислам едната страна ќе е полиестер за да не пропушта.

Знам следам профили, прават вакви влошки па и разни големини и разни дебелини.

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Најдов на јутјуб видео како се прават. Цели се памучни, немаат ништо друго у нив, освен она за закопчување што го ставаат. Ова потешко би идело шиењето на рака, или со машина треба или на шнајдер.

Еве го видеото. Има и еден куп други.

12. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    1.171
    Да да, или на оверлок или со паспулче да се завршат. Има и ноќни прават, и во повеќе слоеви, и дневни и што ти не. Вакви за закопчување еден чиче во чаршија става.

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Пофали се ако ги направиш:D

14. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Риба конзерва, штетна е? Исто важи како и за останатите меса во конзерва?:^)

15. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.133
    Алуминиумот нели е штетен ?

16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Не знам, мислам не.
    Кој знае со сигурност нека пише.

17. SeñorPink

SeñorPink Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    141
    Леле дај не бидете амерички овци што паѓаат на фориве и купуваат 20-30 пати поскапи производи демек поздрави биле.

Ајде од конзервите, Реалист добри поенти, да допоентирам јас со зеленчуковите конзерви. Во конзервите зеленчукови, па и сите останати, конзервирањето не се изведува со конзерванс, веќе некое време, оти многу е полесно за работите како грашак и остали тврди семки, да ги конзервираат со топлина, односно тоа е стерилизиран грашак, полу-процесиран, а во многу случаи и готов е. Значи, сол, вода и топлина се користи за конзервирање.

Конзервирано месо, е ова ми е интересна тема, да дел има нитрити, да е канцерогено, ама секое црвено месо е канцерогено, да не е препорачливо, ама не трипајте. Јас не јадам пршут, не оти рак ќе ми даде, туку оти ми е жал за прасињата. Не се заебавам.

Органски вс Неоргански зеленчук, е ова е измама на векот. Јас би рекол дека дури би одбрал неоргански над органскиот, од аспект на тоа што голем дел од средствата кои се користат во органското земјоделие се дури и поштетни од конвенционалните. Дополнително ќе ви напоменам дека не се прска од тенеќе, оти секое прскање чини и пари и време и може да се случи да пробие каренца па да не можеш да пласираш производ.
    Никој не сака да ве отруе.

ГМО храна, е за ова сум и поборник, мислам дека треба да избегаме од стигмата на ау бато ќе не модифицираат. Има многу предности на ГМО сортите, особено тука ќе спомнам за Златниот Ориз и хајката против него, затоа што изумот е револуционерен, каде генот за бета-каротен е направен да се манифестира и во зрното, со што се зголемува нутритивната вредност. Ова можеме да го продолжиме и со многу други култури, дали по пат на модификација за витамините, или по пат на био-фортификација за минерали и микро-минерали, тука ќе спомнам за цинк/селен/железо и слично.

Последно, во конзервите каде се чуваат кисели производи, како што се процесирани домати, доматно пире и слично, се става премаз од смола, во зависност од кој е производителот типот на смола се разликува и ова се индустриски смоли и премази кои ја заштитуваат конзервата од корозија и не навлегуваат во производот. Инаку за пластиката, таа се користи и ќе се користи се додека не се најде алтернатива која е нереактивна и некршлива. Најмногу се користи во производството на сокови и овошни каши, затоа што лесно се одржува и е отпорна на органските киселини.

На Miss666, Waverly Raven, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Discovery

Discovery Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    228
    Треба да се готви во иноксни садови.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  19. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    1.171
    Да, штетен е. Затоа у последно време читате на стикови и дезодоранси 0% Алуминиум.
    Некое ново истражување исто критикува готвење со алуминиумска фолија (поклопување тавче при печење) и чување храна во алуминиумска фолија.

На SummerGirl и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  20. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    На инокс мислев, грешно сум пишала, не знам ни дали се произведуваат тави и тенџериња од алуминиум?