Пред некој ден посетив обука „Вештини за успех“ подржано од едукативниот центар на Пивара Скопје, таму ни дадоа како треба да излгледа едно CV Template
Да, и секогаш се почнува од последното завршено образование, на пример ако имаш факултет прво него ке го наведеш, па средното, значи од поголемо на помало, (барем така не учеа на обуки каде што бев)
Се што те интерсира прашај, исто важи и за работното искуство, (доколку имаш) ке го наведеш прво, последното работно место каде што си работела.. и така, со среќа
Дали е во ред CV-то да ми е направено на europass ако ми е за на факултет во странство? Или подобро би било на некој друг template?
Дечки, цв најкратко што можете. И најконкретно што можете, најубаво позицииите или концептот на задачите што сте ги имале во минатото, со збор-два-три преку сила да ги објаснувате. Исто мислам дека е непотребен вишок пишување лични карактеристики и слични работи, затоа што ризикувате биографијата да личи на состав "како си го поминав летниот одмор" , а ретко кој сака да чита такви работи. И најважно, паметно е цв-то да си го штелувате во зависност од позицијата за која аплицирате, за да му ги дадете на работодавачот потребните информации за тоа што знаете да го работите, а е врзано за тоа што тој го бара. Ако во огласот ви пишува дека се бара техничко знаење ( пример вордпрес, фотошоп, ворд, ексел, брзо пишување), тогаш тие работи ќе гледате да ги ставите, а не лојални, комуникативни и слично. Ако треба по цел ден да зверите у екран и да куцате, значи малку им е гајле дал сте комуникативни или не. Со среќа
aj help Bev na obuka vo market kratko .. Da go Pisam li toa vo Cv ili da ostavam prazno za rab iskusyvo
Според мене подобро е да напишиш отколку празно. Кажува дека не си седел дома, дека знаеш како е да работиш со колеги, под притисок, како е да имаш шеф и слично. Ова посебно за студенти кои немаат искуство. Е сега, ако имаш 10 работи тогаш нормално несоодветните ќе ги изоставиш, а ќе напишиш само тоа што е поврзано со работата за која аплицираш.