Curriculum Vitae Име Презиме: хххххххх хххх Дата/место на раѓање: хххххххх Aдреса: ххххххххх Образование: хххххххххх Работно искуство: ххххххххх ИТ способности: ххххххх Јазици: ххххххх Семинари, обуки: хххххххх Интереси:хххххх Контакт тел: Е маил:хххххххх Имаше некои погоре што прашуваа како треба да изгледа Си Ви, па еве вака е само ќе го ставите во Word document и горе под насловот Curriculum Vitae вметнете и ваша сликичка со резолуција како од лична карта. Можете да со додатете и нешто плус ако имате во образованието, искуството, кусеви и слично...колку побогато е сивито толку подобро.
Подобро CV од она на europass нема има простор за се да пишеш , а и ептен е прегледно и убаво , само ако некој правел CV таму да ми каже дали пишувате на кој левел сте по EQF , оти јас таму немам ништо пишано
Еве ти како идат по нивоа The EQF's four highest levels correspond to higher education levels as defined within the European Higher Education Area: EQF level 5 corresponds to the descriptor developed for the higher education short cycle, EQF level 6 to the descriptor developed for the first cycle (Bachelor level), EQF level 7 to the descriptor developed for the second cycle (Masters level) and EQF level 8 to the descriptor developed for the third cycle (PhD level).
Значи левелите се за тоа што имаш завршено така? Јас имам специјалистичка завршено така да можам да пишам дека сум на 7 ми левел
Дали е подобро во CVто на Europass кај нивоата на јазик да напишам основно/средно/напредно, наместо А1/А2, Б1/Б2, Ц1/Ц2 (бидејќи за овие нели нема објаснување што како, туку само А1 на пример)? И друго, немам работно искуство, ама имам потврди од пракса. Да ги напишам кај искуство или?
Јас колку што знам праксата и волонтирањето се сметаат за работно искуство, па според тоа би можела да ги напишеш како работно искуство,но притоа да нагласиш дека е стекнато преку пракса или волонтирање.
Ако веќе правеш CV во Europass , јас мислам дека треба да напишеш за јазиците на кој левел си од А1-Ц2, тие се според CEF еве ти линк да видиш и одлучи на кој левел си ти со твоето знаење http://www.examenglish.com/CEFR/cefr.php А за праксата да, напиши ја во работно искуство и волунтирањето само нагласи дека си била на пракса
Сакам да пратам CV во Халк Банка, всушност постои формулар на нивната страна и има задолжително поле - посакувана работна позиција. Што да напишам овде? Благајна, шалтер, кредитирање? Некако ограничено ми изгледа ова. Совет?
барајки низ старите материјали од факс-речиси се си чувам(тетратки, книги, скрипти) најдов една брошурка за пишување на цв се вика 'како до совршено цв,мотивациско писмо и успешен разговор за работа" од Ангела Костова Трпеска
Работите на место каде од вас се бара да носите строго деловна облека, но повеќе немате идеја како да изгледа вашиот костум.... http://denar.mk/47721/kariera/kako-da-o ... ven-kostum
^ Веднаш под личните податоци, има Работна позиција за која аплицирам. Ова е ако имаш Europass CV, такво сега бараат.
Малку стара е дискусијава, ама ете можеби ќе биде корисно. Јас секогаш под делот Државјанство пишувам македонско. Неодамна се консултирав околу овие работи со доста поискусни од мене, па ми го потврдија ова како точно. И во документите од средно и факултет сум пишувала така, така ми стои и во CV-то и мислам дека е точно.
Девојки, како ги пишувате имињата на училиштата на пример (или центрите за странски јазици/некакви вештини) ако во меѓувреме се смениле? На пример, во моите дипломи стојат старите имиња кои сега се сменети. Во CVто да го пишам старото име или новото?
Мој совет е да го напишеш старото име,а во заграда новото.Сепак е појасно за која институција се работи.Сите не се упатени добро во старо/нова терминологија.
Мене ме интересира дали е во ред во ЦВ-то да ги наведам проектите на кои имам работено на факултет, бидејќи дипломирав информатика сега скоро, ама немам работно искуство. Праќам ЦВ-иња веќе неколку месеци, ама сега за сега ништо. И дали мора да се стави слика во ЦВ-то обавезно или може и без слика. Помош???
Обавезно пиши ги сите проекти во кои си учествувала, ако имаш волонтерска работа, што и да е. Битно е и стварно остава добар впечаток. За слика, ако потполнуваш Europass CV, има простор за мала слика. Во некои огласи напоменато е да испратиш и слика, во некои не, ама мене искрено не ми личи да го оставам празен тој дел од CVто