Соживот во Македонија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Beast-_-woman, 15 јули 2024.

?

Дали мислите дека сѐ уште постојат конфликти во соживотот?

1. Да

64 глас(а)
    91,4%
  2. Не

2 глас(а)
    2,9%
  3. Не знам

4 глас(а)
    5,7%
  1. Beast-_-woman

Beast-_-woman Активен член

Се зачлени на:
    6 јули 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    32
    После најновата вест во медиумите за тримесечното бебе кое според опозициската дуи било нападнато од медицинска сестра Маједонка бидејќи родителите не зборувале македонски, се разгоре темата за мултиетничкиот соживот во државата. Дали мислите дека ова е само една политичка мамка на дуи за да завземе политички поени и да ја огрди владеачката коалиција во која се наоѓаат нивните опоненти од ,,Вреди" како и министерот и градоначалник на Гостивар во заминување Таравари или навистина постојат проблеми помеѓу двата македонски најголеми етникуми?

На Rozevata и DS10 им се допаѓа ова.
  2. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.037
    Допаѓања:
    4.773
    Дали постојат проблеми не знам да кажам, ама нешто што знам е дека ДУИ си збира поени за локалните в година затоа што знаат дека ќе победат уште во Липково и Арачиново, па ни таму. Сестрата не верувам дека има некаква, било каква врска со модриците. Нека не мешаат невини луѓе за некоја политичка партија да добие поен, два плус и тоа како што кажав, на товар на невин граѓанин, во случајов сестра.

На FridaodaMk, sj *O*, Gosh и 5 други им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.738
    Допаѓања:
    129.099
    Случајот е нејасен. Треба да се испита.
    Сите знаеме дека некогаш при боцкање се јавува модринка.
    На Сител го покажаа бебето.
    Модринката му е слаба, не ни личи на модринка. Бебето е добро.
    Веројатно семејството претерува од неукост или е мотивирано (од ДУИ) да лаже. Ако второво е во прашање, лошо е да се добиваат политички поени на туѓа штета.

На sj *O*, theunforgiven, theowndemon и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.436
    Допаѓања:
    13.929
    Се подразбира дека постојат конфликти и соживот скоро и да нема. Кој е најчесто провокаторот и покрај милионите привилегии што им се дадени, многу добро познато е тоа. Сакаат соживот, а дејствуваат во обратна насока. Лесно им е кога имаат поддршка и кој да ги брани.

Инаку, не верувам да е вистина ова со бебево. Гарант е прљава игра на ДУИ. Баш сега, откако отиде во опозиција и кога пробува од петни жили да се врати на власт? Провидни се тотално. Провокатори како и обично, намерно да подгреваат тензии.

На theowndemon, Gosh, Gentlewoman! и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.721
    Никогаш не сакале соживот со Македонците и отворено си кажуваат до која улица, град, куќа, патче е нивно, тоест го купиле. Зборот соживот е измислен за утеха на Македонците. А зошто да не го знаат јазикот во државата каде живеат? Не сакаат.

На baguf4e, sj *O*, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  6. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.037
    Допаѓања:
    4.773
    Го знаат, само им е полесно да се изживуваат врз нас и да ни зборат на албански. На западот живеам, знам многу добро каква е ситуацијата.

На baguf4e, sj *O*, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.254
    Допаѓања:
    26.580
    За ситуацијата со бебето ќе кажам само дека многу ми е жал, не ми е гајле која националност е и која националност го повредила, греота е така да се однесуваш спрема толку мало човече. Верувам дека е вистина, знаејќи какви нечовечки суштества работат низ болниците.

А за соживот.... некои сакаат соживот некои не.... проблемот е шо и албанците и македонците се премногу национално настроени а и државата шо дозволи да ги стаат на големи функции и да ги напраат граѓани од прв ред. Затоа и не се трпиме.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    8.393
    ДУИ многу сака да игра на карта на албанскиот национализам и шовинизам. Ако нешто не им е по ќеф а сега во опозиција, одма се вртат кон рамковниот, кон чизмите од 2001, кон етничките прашања, како тие да се гаранција за соживотот.

Иначе соживот нема во Македонија.
    Факт е дека и ние и тие едни со други се мразиме, реално да не се правиме дека нее така.

Пријателства можеби постојат, лични, не знаеш кој ќе ти помогне во животот, луѓе сме и тие и ние. Ама тоа дека македонците и албанците се поднесуваат едни со други е лага. И 100 години да поминат таа мржња ќе постои, особено ради тоа шо се уште постојат луѓе како Али Ахмети (а тие сите се речиси такви, не дека нема и кај нас ама не толку) кој се пали како бакла на национализмот. Јас не знам зошто овај човек нее во Хаг.. Општо балканот и балканците се буре полно со барут, не се поднесуваат едни со други. Само ние македонците се најмеки и си дозволуваме се.

На baguf4e, Gosh, Gentlewoman! и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Anneliese

Anneliese Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2024
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    663
    Од такви како опозициската ДУИ нема соживот.Медицината си сака знаење не да знаеш јазик да зборуваш,ако појдам Албанија и во болница ми направаат боцкајќи модрица тоа сигурно не е оти не знаат македонски.Случајот се користи за да се пламне национална омраза и се тоа да се искористи за добивање партиски поени,посебно за ДУИ.Сите овие години и во сите какви "манџи без сомнеж "запршка" е ДУИ.Им гори под нозе .
    Случајот треба да се истражи и да се види што ќе кажаат извештаите,како настанала модрицата иако на некои луѓе при секое земање крв им се прави модрица.

На Gosh, ♡ Cinderella ♡ и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  10. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    7.218
    Случајов ми е користење на туѓа мака за меѓуетнички тензии. Новинарот уствари го наведе таткото да каже дека сестрата вршела насилство врз бебето поради тоа што мајката не знаела македонски. Го прашува: Мислите ли дека поради тоа што не знаете македонски се случило ова? Таткото одговара: Можно е.

Значи што и да се случило е знак претпоставка.

Најосновно што ќе кажам, секој граѓанин што живее на македонското тло, треба да знае македонски јазик. Без исклучок.

Потоа, ако се испостави дека вистината е како што ја прикажуваат родителите, сестрата треба кривично да одговара.
    Но, доколку нема ни дел вистина, сестрата треба да си покрене тужба за повреда на углед и ширење на невистини на нејзино име. Дополнително со родителите.

Во однос на темата, нема соживот и нема ни да има додека не почнат да ја ценат земјата која им дава се на тацна. Не ти се свиѓа, оди си, ете го Косово, ете ја Албанија. Збори колку сакаш албански, ама ќе плаќаш за струја и вода и нема да има бенефити при вработување само зошто си албанец. Не чини?

На baguf4e, FridaodaMk, sj *O* и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.817
    Прво ,во однос на случајот што ми падна во очи беше говорот на тело на новинарот чак има и насмевка на мислам дека беше кога го праша ,, дали мислиш дека е поради тоа што не знае македонски мајката " амаа не знам зошто тој дел не можам да го најдам.
    Чудно во случајов е што мајката не е присутна кога земаат крв на бебето. Инаку можно е да настанале модринките од држење на бебето. Бидејќи се многу нежни на таа возраст.

Инаку највеќе ме иритира моментот кога во некоја јавна установа ќе ми се обратат на албански уште па ко ќе праша зошто не знам јас албански е стварно ми иде да ги тепам.

На Tanjamm и DS10 им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.738
    Допаѓања:
    129.099
    Сами сме криви што им дозволуваме да се прават газди на нашата држава. Или треба да ни го зборуваат и почитуваат јазикот, а и нашите закони, или да се вратат назад во државата од која потекнуваат.

На baguf4e, sj *O*, Bitter-Sweet и 10 други им се допаѓа ова.
  13. SecretMan

SecretMan Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    54
    СО Живот или БЕЗ Живот.

АЈде мислам дека е СОживот, но треба да се работи да стане СОЖИВОТ.

14. SecretMan

SecretMan Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    54
    ДУИ е ташка во Опозиција а уште потешка кога е на ВЛАСТ.
    Трансформација од корен за ДеДуизација на партијата и ЕвроДуизација на ДУИ.

ДУИ чека наредба од Ахмети за протести пред Собрание и пред Влада

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.721
    Има видео? За Фуркан ли се работи? Тој вчера цел реферат пишал на ФБ. Јас од него не видов некоја анализа, нешто подлабоко сработено, само тоа, кој, кого криво погледнал оти бил Албанец.

Па нели на бебе при царски рез му скршија рака, Фуркан за тоа не правеше прилог, сега прави. Мене ништо не ме чуди од нашиве болници, персоналот таму, ама ако не е вистина си треба тужба до новинарот и семејството за нарушување на углед. Додуша како што кажувате испаѓа новинарот го навел таткото да каже така? Фуркан ли е? Додуша некаде 2009 година требаше да одиме во Општина Сарај, застанавме да прашаме каде точно е општината, никој не знаеше македонски од тие што ги прашавме, се осетив како да сум во Косово, а тоа ти е општина во Скопје. И тие во општината едвај зборуваа македонски, едвај. И кога се прави муабет со нив, муабетот е „ако градот се дели, до плоштад ќе биде наше“ или „еј, сум запознал едно Албанец, живее во Охрид, не во Струга, во Охрид“, ми укажува дека се шират. Не сакаат соживот, не се ни кријат, не ни глумат и да им дадеше западот одамна ќе си направеа Голема Албанија. Сум правела муабет за ова со вработени во Општина Липково. Велат „Западот сака Македонија да постои ваква, мултиетничка, ама сака да постои, е сега ако партиите се договорат еден ден за поделба“...Значи никаде не вели дека тој лично не сака поделба, туку вели дека сега меѓународната заедница не сака поделба на Македонија.

Последна измена: 16 јули 2024
    На Gosh и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  16. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    Se do DEKA edni samo baraat I nikogas ne se zadovoluvaat a nie samo popustame sozivot nema da ima
    Nekoj licni prijatelstva da mozni se no vo globala so toa pleme sozivot e nevozmozen

На Bitter-Sweet, Трагедијаупмм и Tanjamm им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.766
    Допаѓања:
    22.696
    После дешавките на Еворпското, не сфативте дека секаде се исто племе?

На Gosh и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  18. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    1.774
    Соживот во теорија има, во пракса не.

На еден друг македонски форум има истоимена тема како оваа, изнапишани се стотици страници. Можам да зборувам до бескрај, ќе ми отиде денот.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.817
    @Tanjamm да ,кај него на профил ама беше подолго делот за којшто зборувам е скратен !

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.