Во гарантниот лист има упатство за користење. Јас се надевав на некое сликовито упатство со многу детали и кога го видов така мало и непривлечно не се ни обидов да го следам, сама си расчепкав и се снајдов. Всушност во упатството ги има сите делови од кои е составен апаратот онака скицирани и обележани со број, а потоа секој број со име на делот. Следно со чекори има составувањето на деловите за одредени функции, па така излегуваат овие функции: месење, мешање на состојки, сечење на резанки, ситно сецкање и рендање, сецкање на коцки, цедалка за цитрусно овошје и блендер. Сега по втор пат кога го видов упатството посимпатично ми излезе, по се изгледа добро е објаснето. Значи ова не е типичен соковник, во смисла ставаш јаболко, го гмечи и излегува сок, а пулпата се фрла. Во блендерот ставаш малку вода, сок некаков можеби, чај, компот.. односно нешто течно и потоа додаваш било какво овошје свежо или замрзнато (без семки), ама не цело онака да речеме 1/4 кришка јаболко на 2 или 3 парчиња исечена. Значи блендерот блендира до густина која ти треба, а густината ја регулираш со течност. Она што е најбитно пулпата останува, а тоа е најздравото. Па така може да правиш и сосови за шпагети, за крем супа густината итн. Блендерот е најлесен за употреба, еден сад е со капаче и толку, по употреба само го плакнеш убаво и го ставаш да се суши. Е сега ако сакаш да исцедиш лимон/портокал/цитрон со цедалката, тука веќе добиваш чист сок, а пулпата може да ја искористиш или фрлиш. Јас и потрокал си ставам во блендер. Мислам дека секој ќе се снајде, ќе пробаш сама или со упатството како ти е најзгодно, една шема на составување е, па ако треба и запиши си на страна по твое кое со кое оди, или подели ги некако деловите да не се буниш после ако не го употребиш делот некое време. Тоа е тоа всушност. Мислам дека се кажав. :geek:
http://www.topshop.com.mk/dom-kujna..._sem_1649560&gclid=CIupwYnc98MCFbPKtAodBR8A9A сакам да нарачам ваков соковник гледам на попуст е,го има некој користено?
Здрaвo си купив еден блендер aмa незнaм кaкo дa гo oтвoрaм бoкaлoт сo тие нoшченцaтa зa дa ги измијaм мoже ли некoј дa ми кaже
Користев еден блендер на Bosh и многу ми се најде во периодот кога правев каши на бебето. Сега користам Nutribullet за правење сокови и сум задоволна. Речиси секојдневно го користам и за нас и за детето и досега добар се покажал. Едноставен е за употреба и лесен за одржување.
http://www.topshop.com.mk/brendovi/brendovi-dom-i-kujna/delimano/delimano-racen-blender.html дали го користи некој? Има ли голема разлика помеѓу овој рачен или од тие поголемите? Please help
@LadyR Јас го имам веќе некое време - блендерот е добар, убаво блендира. И додатокот за миксирање е супер, јас најмалку го користам сецкото, многу ситно ми сецка и немам идеја што би сецкала во него.
дали имате искуство со Nutrition mixer? http://www.teleshop.mk/index.php/mr-magic-nutrition-mixer-blender.html
Мене искрено ме интересира дали може да се меле мраз во блендер. Јас имам Fuego блендер со стаклен бокал и некако не се осмелувам да пробам да ставам мраз. Стаклото е доста дебело ама се плашам да не се скрши. Какво е вашето искуство со вакви блендери. Позз домакинки
Ох ќе збудалеам )))) Дали да се насочам само кон НутриБулет кога сакам да купувам блендер, или можам да си најдам и нешто друго за многу поевтини пари а исто квалитетно? Што толку НутриБулет е посебно?
Според мене, не дека е нешто посебно НутриБулетот, туку е убав на изглед, практичен и мал. Спореди го моторот, ножевите, опциите од нутрибулетот со некои блендери од Нептун, ќе видиш дека се многу слични. Нутрибулетот е единствениот блендер што има реклама. Јас си купив обичен блендер, мелам и мраз и јаткасти плодови, ништо не може да му се случи, година дена веќе го користам, ист е како кога го купив.
Јас го имам рачниот блендер 3 во 1 на Делимано (блендер, миксер и сецко) и со блендерот правам смутија. Од нутри булет не сум пробала смути ама и со блендерот мене ми се одлични. Го имам и Power juicer (Fusion juicer) и мислам дека е најдобра инвестиција во моето семејство, скоро секој ден пиеме свежи сокови.
Според мене е само префорсиран производ. Не дека со друг блендер не можеш да го добиеш тоа што би го добила со нутри булетот. Исто е се'. Само повеќе пари ќе лупнеш и муабетот дека имаш нутри булет. Јас имам блендер на gorenje, душата му ја вадиме, до сега не се случило ден, а да не го користиме, значи секој ден по најмалку 5 пати без исклучок. Има два дела, едниот е за сокови, смути, а другиот е за доколку сакаш нешто да сомелеш, да речеме ѓумбир, јаткасти плодови, бисквити, било што. Состојките што ги ставаш внатре ги меле за 10 секунди. Презадоволни сме. Единствено нешто што мене лично ми смета е што е бучен. Мене ми е бучен. На моите не им бил. Јас сакам кујнски апарати што не се слуша кога работат. Ме нервира и аспираторот. Ете тоа според мене му е мана. Еве овој го имам јас. http://www.gorenje.com.mk/proizvodi...blenderi/mikseri-blenderi/modeli/b800e/472416
Мнооогу, ама многу се мислам што да одлучам... Искрено, не ми се даваат 6000 за нешто такво моментално, а од друга страна сакам да си купам блендер за да ја средам исхраната колку-толку здрава да биде со помош на смути и слично. Имам другари и другарки кои имаат и рачни блендери и ПАК си прават смути, за 500 денари имаат блендер. Ама тоа мене не ми е ок некако... Што знам.
Рачниот блендер ја нема таа моќност и треба подолго време за да сомеле нешто. Сме имале и тоа. Воопшто не е исто. Јас лично 6 000 денари никогаш не би дала за нешто што можам да го имам и за пола од таа цена, а да ми врши целосно иста работа. Размисли си, имаш и поевтини варијанти. http://www.gorenje.com.mk/proizvodi/mali-aparati-za-domakinstvo/blenderi-i-seckalki/b600bg/472415 Разликата од мојот и овој е само помала моќност на моторот од 600W, што за домашни услови на никој не би му правело разлика. А е за некој денар поевтин. http://www.gorenje.com.mk/proizvodi/mali-aparati-za-domakinstvo/blenderi-i-seckalki/b600w/472414 А имаш и ваква варијанта со 600W моќност на моторот, само тука го немаш додатокот за мелење, инаку другото е целосно исто. Скоро 1000 денари е поевтин. Јас се запнав за gorenje, а имаш мал милион блендери од еден куп марки. Ние дома од gorenje сме задоволни, иако и тие веќе не се тоа што беа порано. Прошетај по продавници и разгледај, ќе ти дадат понуда, па одлучи си. Ќе најдеш и доста евтини.
Фала ти за информацијата и помошта. За 2 недели сум во план да почнам да истражувам па се надевам дека за месец дена веќе ќе имам купено, па ќе кажам што сум избрал и дали и колку сум задоволен.
A dali imate nekoi soznanija sega za ovoj NUTRI PRACTIC od Top Vita? Nekoja kopija na Nutribullet ama poevtin. (izvinete za latinicata).
Соковниците генерално се делат на тие со центрифуга и на бавни тнр. „џвакачи„ (masticating juicer). Првите се поефтини и побрзи, имаат обично поголем отвор за овошјето па нема многу претходна подготовка на овошјето и зеленчукот освен миење. Но извесен процент од ензимите и витамините се губат топлината и другите ефекти од центрифугирањето. Низ Скопје цените отприлика одат од 3-4000 до 12000МКД. Вторите се побавни и поскапи (цените одат и до 21000 ден. низ Скопје) но во поглед на хранливи состојки и квалитет велат на долг рок поисплатливи. Не само што го цедат целосно сокот, туку и поради малиот број вртежи во минута (rpm) не доаѓа до загревање и до производство на некакви плус и минус јони кои ги намалувале ензимите. Исто така подобро цеделе спанаќ и други слични лиснати работи, погодни се за смути.