Солзите на мојата ќерка (Сител)

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од ocila, 9 јуни 2013.

1. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    Ах мор Гоца ама ме изнасмеа за бајачките. :D :D :D

Е ајде де, божем ќе речеш овие ем треба по принципиелни да бидат, дека се муслимани, они многу современи испаднаа. :D :D :D

2. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.642
    девојки што се слуши во денешнава епизода, после свадбата на Зејнеп и Муса?
    Нешто видов Гонџа како да плачеше.

На Candice.S му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Toprak

Toprak Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    277
    Па тоа е целата финта во турските серии...исто и во индиските....да го промени општеството.
    Ова што го гледаме нема врска, тие се толку конзервативно општество и нема шанси ова од филмовите да се случи во реалноста.
    Еве например во Малецката невеста, филмот е наменет за граѓаните да видет дека не треба да ги мажат маили туку да ги пуштат да пораснат и да се образуваат жените кои таму не ги рачунаат за живи. Исто и тоа што го прават за тие вдовиците. Значи сакаат да ги разрушат сита табуа и традиции кои ги носи општеството со генерации дури и во денешницава во 21 век, со сваќања како од пред 1000 години.
    Например во Солзите... Ајше како девојка живее сама во стан а семејството е посебно, такво нешто во турција е мислена именка.Нели гледате дека тие сите живеат во заедница.Иако се пораснати двајца браќа и оженети со семејства а пак живеат во една куќа со мајката. Мајките им договараат бракови без да се видат и овие не смеат да писнат. Ви текнува Ибрахим како рече: Јас не ја сакав, вие ми ја донесовте со сила и затоа јас одев со други жени. Демек треба да се остават сами да одлучат со кого да се женат или не.
    На пример во турција има закон, маж и жена не смеат да живеат заедно ако меѓу нив нема брак. Се сеќавата на Имотот на дамата кога ја фати таа сестрата на музафер како оваа дамава (им ги заборавив имињата) како преспива кај бившиот дечко...одма пријави во полиција и полицијата ги уапси. Или ако се сеќавате на Бурни времиња, Џемиле само што одвреме навреме влегуваше во куќата на Али каде живее станарот Ариф, одма цела населеба се возбуди дека они нешто прават и затоа он за да ја оправда пред народот и понуди брак. А во филмов Солзите, демек Ајше и Муса живеат невенчани и тој или пак таа преспива кај него ?? Тоа нема шанси во турција. Зошто, посебно од кога е партијата на Ердоган на власт има штрајкови за сериите, посебно за Султанот...како можело толку разврат да се прикажува на тв.Ова пак со децава, демек сите се тепаат како Булент или овој Угур, да земат жена со дете од друг татко. Во Турција нема шанси прво детето после развод да и се додели на мајката ако веќе се знае кој му е татко. Тоа одма следува на мажот. Дури таму има многу ретко разводи, и ако има развод, според туските закои, судот ги разведува ама полноправноста на решението за развод важи после три месеци. А тоа е заради тоа да не случајно жената е бремена од тој маж, оти ако е бремена разводот не и важи затоа што никој не смее да му биде татко освен вистинскиот татко. И она останува го раѓа детето и после ако сака си оди од него ама детето останува со таткото. Сте чуле ли например ако таткото на детето умре одма чичкото станува старател а жената ако сака може да си оди и да се премажи некаде ама без дете.Исто и она со Али и Џемиле, ти беше моја жена и цел живот си моја. демек Али може после развод уште сто пати да се жени ама Џемиле никад и со никого, затоа што татко на моите деца не може да биде никој друг освен јас.
    Затоа ви велам дека филмовите се снимани на современ европски начин за да ги разрушат табуата на конзервативното општество и затоа филмовите во турција граѓаните или ги гледаат или не смеат да ги гледаат оти самите семејства се против она што се случува во филмот. Ви текнува на филмот Со Јасмин оан Љубов и Казна, девоја да остане трудна и сама да го роди, ма нема шанси..или комшилукот ке ја иссели од улицата како лош пример, или ке одма ке го најдат таткото, кој и да е и ке мора со сила да ја земе за жена, а ако е женет да си го земе детето. Таму самохрана мајка е измислен поим.
    Така да не барате логика во филмовие оти немаат врска со реалноста на туското општество.

На Gocaa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Gocaa

Gocaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    90
    Па они само на секс мислеле, бе! :lol:

Хм, се сеќавам на Шахерзад , што му правеше на Онур, овој па цело време ко некое кученце.

Значи затоа и во Кога лисјата паѓаат толку комбинации се направија.
    Де едната сестра, па другата со него(Огус), па ај пак Неџла му се врати, го остави Џим пред свадба.
    Па после он пак трчаше, трчаше по неа,... па таа Неџлата уште еден бизнисмен деловниот партнер го фати, па и него го остави, онака ладно, безмилосно,... бизнисменка стана.
    Леле на крај како се испонаша со човекот, ауууууууу.
    И се тоа машките фини ги прават, папучари.
    Значи прават реклами жениве да стануваат кариеристки.
    Ама ептен драстично.
    Од едно толку традиционално понашање , да даваат амерички примери, мислам дека тоа сепа ке шок за општеството.
    Абе мајка ми татко ми не ги женела баба ми, а тек овие генерации кај нив.

Мене најјезива ми беше ситацијата (го заборавив филмот) кога овие богаташиве, до првата брачна ноќ не ги пуштаат да спијат со идните жени, но на него бидејќи бил машко му носта некоја сиромашка жена, обично некоја од слугинките. И таа слугинката останала бремена, па и кажале дека детето е мртво, дури и гроб му направиле. Леле, леле... ЦЦЦЦЦЦЦЦ. Женава, слугинката е принудена и понатаму да си живее во таа куќа. Син и потоа ја најде, таа дозна дека има син.
    А онаа старата слугинка во куќата која ја изменаџирала целата работи и вели, па што сакаш, ти сиромашна беше, тука имаше покраив над глава, храна.
    Ова, ако се сеќаваш како божемски во филмот го истражуваше една новинарка, за предбрачните невести.

Која бљувотина :puke: . Што и направиле на женичката? И после они се многу јако, респектабилно, богато, познато семејство во општеството. Сите им се “тресат“. :puke:

5. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Леле значи Гонџава сеа ќе легне со овој во следната епизода.Сеа има ко шпанска серија да стане.Ми се одгледа од тоа што го прочитав. :puke:

6. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    Гонџа па аман.
    Едвај му раскина на детето и тоа преку писмо, па и истиот ден ќе легне со Башар. |(
    И некаде прочитав дека веднаш бремена ќе останела. Бре ова турците мајстори за деца се. Плукни - залепи.

На ocila, HollyWoodGirl, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. milicka19

milicka19 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2010
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    119
    Malku ke te ispravam imas zgreseno vo vrska so Gondza. Taa nema da se vrati so bebeto. Gondza ke go izgubi bebeto. Ke bidat vo restoran na vecera site sobrani i ke se smeaat, Musa ke i rece na Zejnep sto si go stavila pak prstenot i taa taman da odgovori i Gondza ke vikni po nea mamo i ke i ja pokazi rakata prvo ke se cudat sto e no koga ke ja svrti ke i bide so krv. Ke ja odnesat odma na bolnica i doktorite ke interveniraat no nema da mozat da go zaprat krvarenjeto i ke go izgubi bebeto. Na Gondza ke i bide premnogu tesko zatoa sto zaradi toa bebe se otkaza od mnogu raboti i sega na kraj da go izgubi. Koga ke se vratat doma kaj Basar ke dojdat i Zejnep i Musa da prenokuvaat tuka. No Gondza e premnogu agresivna kako samo nea da i e tesko a na Basar ne. Ke saka da se vrati kaj Zejnep da go preprodi toj period i koga ke mu go kaze toa na Basar toj ke se zatvori vo edna soba i ke se izdrogira. Za sreka sto bea tuka Zejnep i Musa pokraj Gondza. Musa vo toj moment ke saka Gondza da si ja zeme i e mnogu lut. Ke ja povikaat i Fahrije i koga ke dojde pri svest Basar koga ke mu pomine dejstvoto Musa ke mu vika deka taka ne se resavaat problemite i deka vo idnina toj nema da moze da bide dobar tatko i soprug bidejki za mali problemi toj ke posegne po resenie vo drogata. No Basar se kae za toa i e mnogu usramen, Fahrije e na negova strana i Gondza isto taka. Taa togas resi da ostane so nego i eden den koga ke bidat vo kino pojdeni so Pinar i Omer i Zejnep ke i se javi na Gondza da pojdat kaj nea bidejki Musa e tuka i pravi i prodava sendvici pa da i pogne okolu toa i koga taa ke mu rece na Basar da odat toj nema da saka bidejki e usramen od toa sto go napravi i Godza ke se naluti i ke zamine sama i togas ke ostane kaj Zejnep. I potoa sledi ova ti sto go imas napisano. Se izvinuvam za fontot od tablet pisuvam.

8. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    Малку одам офтопик, али мора да коментирам во врска со погорнава дискусија. :)
    Ако збориме веќе за менталитет и стереотипи, знаеме дека Турците се слаби на жени. И кога сакаат некоја жена, многу од препреките не ни постојат за нив.

Па сигурно едно десет милиони тамошни се имаат оженето со Христијанки, не па да не ги толерирале ако имаат туѓо дете и друг брак.

И кај нив си има посебна почит кон мајка, а посебна кон жена. Обично не ги мешаат тие работи ко шо знаат нашиве да ги мешаат од време на време.

И 21 век сме. Постојат традиционални фамилии, не нации. Познавам пријатели од таму за кои, во споредба со нив, јас и мм сме затуцаните шо се вика. И според нивни кажувања ги има многу такви.

И не само што имаат жени кариеристки, туку од што сум имала прилика да контактирам со Турчинки тамошни, не ретко остварувањето на кариерата е резултат на нивна потреба, поттик од домашно воспитување и насочување и тн.

И кај нас има случаи средношколки со деца во скут и мислат дека тоа што се жени и мајки е нешто најмногу што можат да направат во животот. Ако одиме по таа логика и ние сме ептен затуцани.

А за тоа што родителите ги мажеле децата. Не да го има тоа кај нас, туку мислам дека ќе го има и во времето на нашите деца.

Oваа Гонџа ми е размазена левел пекмез. |(

9. Gocaa

Gocaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    90
    Мене пак луцидна ми се гледа. Па кој не е гален додека е со мама и тато. И за мене некогаш так велат :D , па...дете им е. Или... ?
    *
    Не сум била во Турција никогаш и немам никаква претстава за нив како народ.
    Али претседателот нивни Ердоган ептен впечаток ми остави кога беа немирите во Истанбул со ставот кој го зазеде и силнио говор на плоштад кога се појави заедно зо жена му.

10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    Да де, ја од искуство си го зборам ова, од контакти со луѓе, од пријателства со наши семејни пријатели и така. Ти од други искуства имаш впечаток. :)

Шознам, ја да имам дете никогаш не би го мазела толку. Би ме нервирало такво дете. :D Мене ме мазеле ама од мало сум било такво, поозбилно, поскромно за годините и можеби затоа не можам да смислам такви како Гонџа. :D

11. Gocaa

Gocaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    90
    :D Се гледа дека си посериозна :) али тоа ти е , сите не можеме да биде исти.
    Немора да ми одговориш ама ти да не си постаро дете? Обично постарите деца се посериозни, поголема одговорност имаат, им ги оставаат помалите некогаш да ги чуваат.

А Гонџава плус дете единче е, што ке очекуваш?

12. Primadonna

Primadonna Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.163
    Отиде курбан Гонџа.Аман бе девојче,барем 18 да напунеше.

13. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.434
    Мене ми беа баш пар со Ејмен, али јебига.
    Овој како и да и се вика новиов, бивши џанки, алкохоличар, абе мерак да ти биде кога гледаш во какви раце паднала. :sweat:
    Али на крај се ќе биде океј.

Лигавка една.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  14. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    За Дерја ми е повеќе жал. Нема куртул од манијакон дури е жив. Оваа си имаше фин дечко и врска каква што одговара на возраста. Ама му раскина.

Инаку Гоца, помала сум и тоа баеги :D , ама ете, таков табиет.

15. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.434
    ^^
    Леле Дерја скроз ја заборавив со манијакон, татко ми ми вика ако фатиш некогаш ваков дечко вака да те малтретира гркланот ќе му го извадам. :D
    Кај беше? До тоалет. Па зошто не ми се јави? :rofl: Ова кога и го кажа ми идеше да се мавнам од биро.

Малце утнале режисериве со крајов, не треба Дерја со овој да се мажи. На секој што ќе му кажам дека на крај стварно ќе завршат заедно мислат се зезам. Ужасен спој, малтретирање до немај каде..

16. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Мене за Дерија воопшто не ми е жал. Што си бараше тоа си најде. Се скара и пак му се смири и покрај начинот на кој тој се однесува. Подобро да беше сама отколку со ваков манијак.
    Гонџа и Бариш не си одговараат поради годините. Тој е многу постар од неа инаку не е лош човек, а и баш ми е симпатичен, за разлика од Ибрахим кој неможам да го смислам

17. Toprak

Toprak Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    277
    Ајде што и досаѓа и ја контролира и не смее да мрдне, мене повеќе ме нервира што ја тепа.Сто пати до сега и има врзано шамари и ја влече за раце. Ја незнам како му дозволува да ја шамара и она да му вика те сакам. Јас сум постара генерација и имам керка постара од Дерија, и во мојата генерација ретко и скоро да немало парови во кои девојките дозволувале дечковците да ги шамараат, а не пак во денешницава. Уште пред 20- 25 год ние женските не сме сакале и не сме дозволувале да имаме онакви дечковци, иако можеби опшеството тогаш било поинакво и имало повеќе толеранција. Денес не верувам дека постои девојче кое ке дозволи некоја будала да си игра со незе па незнам и колку и да била вљубена во него. Па во мое време ке се случи некое машко да удри шамар на девојка па кога ке му се соберат или браќата или другарите на девојката и ке го начекаат па ке го направат сам да се бендиса. Дечко може да тепа девојка ако таа е слаба и незаштитена, нема никој, нема семејство,нема друштво, нема кој да застане на незина страна, исфрустрирана ...фатила еден дечко и се залепила за него како да е тој последен на светот.Одма се откачувале онакви дечковци. Оној е жива напаст, башка сиромав, уличар за разлика од Дерија.И така од уличар, после смртта на Ибрахим, Дерија како наследник на имотот на мајка и и татко и, уличаров Исмаил со женачката ке стане газда на хотел :@

На Izaabella, eliesaab и Polsko им се допаѓа ова.
  18. Gocaa

Gocaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    90
    Мене текот на настаните, сценариото веќе почна да не ми се допаѓа.
    Ми се чини за да ја оддолжат серијава со децава почнаа да прават проблеми.
    Бидна работата постариве двајца Муса и брат му ги средија проблемите со сопругите, сега со децата ќе се занимаваат. Ајше веке не е интересна , отиде у аут, нема со што друго да прават заплети.
    Од проблеми на возрасни луѓе префрлија на тинејџерки случки. Татко и на Дерја да не може да го “притисне“ овој малиот психо.
    Некако ми нема смисла.

* како бе не успеале да те подгалат :D што карактер ќе беше, браво :) ? Јас сум ти 7 години помала и како што ми изгледа так ке си остане.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nikiiii

nikiiii Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    942
    Најубав ми е овој, па Аси :lol:

20. Gocaa

Gocaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    90
    Леле, колку ми жал за полицаецот, многу и недостасувало пријателството, лицемерие.