Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сонови

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од Claudia, 22 ноември 2009.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    што значи да сонуваш, да истепаш некој до крв притоа ликовите т.е силуетите да ти се познати во сонот? ептен беше крипи

2. AnaBub

AnaBub Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    55
    Кога е полна Месечина секогаш сонувам глупости :rofl: Ви влијае и на вас?

3. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.813
    Ако има крв на сонот ништо не се исполнува.

На martovsko cveke му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Сонот е колекција неволонтерни слики,сензации,идеи и емоции во форма на имагинации.

Целата поента на предвидување на нашата иднина според тоа што се случило во сонот е поништена кога ќе научите да спиете Луцидно(свесни дека сте во сон и може да правете што сакате во него).

Ако нешто до некој детал стварно се случи во иднина(сонот предвидел) тоа е бидејќи вие го очекувате тоа и вашиот мозок користи едноставна мемориска пристрасност.

Меморијата и мислите се продукт на мозокот.Тоа се само многу хемиски реакции и електрични импулси.Нешто како органски компјутер.

Не си губите време обидувајќи да објаснете мисли што сте ги имале додека вашиот мозок бил во состојба на одмарање.

Едит:Изгледа овој дел од форумот е само за вакви нешта, ахх македонци до кога со овакви нешта ќе се замарате.(facepalm)

На AnaBub му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AnaBub

AnaBub Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    55
    Ги имаш применето овие техники за луцидно сонување? Ми се случува на 3-4 месеци да сум свесна дека сонувам, но не сум се сетила дека може сама да направам да бидам свесна во сонот.

6. VictoriaSan

VictoriaSan Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    943
    Еии мене ова ми се има случено во сон. Неколку пати ми се има случено да знам дека е сон но не сум правела што сакам. Еднаш сонував дека бев тргната некаде и ме чекале и наеднаш ми текнува еј па ова е сон јас можам да правам што сакам. Наместо да одам каде што требало да одам во сонот јас тргнав во друга насока. Бев на некоја раскрсница немаше возила , полно со цвеќиња беше. Но ова се случи само еднаш.

На AnaBub му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AnaBub

AnaBub Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    55
    Мене повеќе пати, ама ме мрзи да раскажувам ептен чудни работи. Не сум се сетила да гуглам на темата зошто е тоа така и сега @Dim40 ме потсети.

На VictoriaSan му/ѝ се допаѓа ова.
  8. VictoriaSan

VictoriaSan Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    943
    Да и мене повеќе пати но знаеш како , јас само сум свесна дека сум во сон но не можам да променам ништо. Како само немо да набљудувам , како филм кога гледаш.

9. anonymous16

anonymous16 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    921
    Пред некој ден сонував како мајка ми ја каснало змија на раката и целата и помодрела.
    А синоќа сонував сум имала свое бебе и сум го криела од родителите бебето било болно од некоја болест и сум сакала да го дадам на посвојување.
    Ако знае некој да ми протолкува..

10. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66

Да, не сите, но некои.Месец дена имав луцидно спиење но потоа се откажав, бидејќи побитно ми е да се фокусирам на реалноста, а Б6 витамините ме прават уморен преку денот.Многу е лесно да се разбудиш од возбуденост дека си успеала да се свестиш дека си во сон и имаш апсолутна контрола на се.

Сонот нема никаква корелација со реалноста.Прочитај го мојот прв коментар тука пред да прашуваш и чекаш некој да ти даде некаков одговор кој ќе биде "точен" но всушност ти несвесно сакаш да биде точен.

Последна измена: 15 јули 2017
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Сонот има многу голема корелација со реалноста. Не за предвидување на иднината, никако, но секако за "копање" по нашиот мозок. Многу лесно е да сфатиш зошто сонуваш некого или нешто, или со подлабока психоанализа да разбереш многу повеќе за личноста преку сонот.

На Juicy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Зошто понекогаш ми се случува да сонувам некој човек што го немам видено доооолго време, па следниот ден или ќе го сретнам човекот или ќе слушнам некоја вест поврзана за него.

Значи пред да го сонувам ни сум помислила на него, ни сум слушнала, едноставно сум го заборавила дека постои... Па како мозокот ми го покажува тој човек во сон, баш еден ден пред да го видам?

13. WinterGirl16

WinterGirl16 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2014
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    651
    Обично сонуваме за нештата од кои се плашиме,а не признаваме.

14. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.813
    Јас можам да кажам дека секој сон ми е некакво предсказание.

15. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    3.135
    Еве ме мене пак :lol:
    Сонвав дека појдов кај тетка ми. Ја сонвав нивната стара куќа (сега им е реновирана). Имало таен влез кој го знаеле само одредени луѓе. Влегов оттаму. Најпрвин ја видов нејзината свекрва и се поздравив со неа, а после се качив на горниот спрат кај шо седат тие. Првин го видов постариот брачед, после тетка ми со помалиот. Кога ме виде помалиот брачед ме изгушка како да сум негова женска, онака ми пријде зад грб ме фати посилно ме крена ме заврти, а после и ме бакна во вратот :l::?: на каучот го видов неговиот најдобар другар.
    Не му вервам мн на соновникот ама можи некој од вас да го протолкува сонов?

16. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Тоа се викаат кошмари.Не е "Oбично" да се сонуваат страшни работи на секој сон.

и

Чиста Случајност , Мемориска Пристраност и Несвесна Пристраност или комбинација од овие.

Иначе тестирај се самата, секогаш кога ќе сонуваш некоја личност запиши си ја во дневик откако ќе се разбудиш. Потоа ќе дознаеш дека твојот несвесен дел од мозокот во кој не си во контрола ти го изопачува сонот да биде тоа што си помислила во тој момент.

А за протолкување на иднината јас имам пример: Пред 2 месеца дури три пати по ред имам сонувано како моите папагали ќе излетаат од дома и никогаш нема да се вратат, но во реалноста ништо не се случило.Тоа е само мојата потсвесна загриженост бидејќи ги чувам слободни и понекогаш ги пуштам да се издуваат надвор.

Ама ај, немора јас, има а други тестови кои го укажуваат истото.

Под тоа делумично се слагам.Корелацијата помеѓу реалноста и сонот не е "многу голема", барем за мене, многу ретко е да се сонувам за некоја вистинска личност, почесто се само нелогичности.Ама тоа зависи од човек до човек претпоставувам.

Не

17. Y Grint

Y Grint Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    86
    Пред неколку дена сонував како невидлива сила ме дави одназад, не можев да видам никој назад. Со раце пробав да го спречам давењето, во последните секунди дофатив едно ноже на сонот и на вратот и престана гушењето. Тоа беше во последните секунди дури имав здив.
    Како да се толкува ова?

18. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Што значи да ти дојде на сон мртовец со црвени цвеќиња во рака? Мајка ми го сонувала дедо ми и тоа баш на денот на кој што е умрен.

19. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Сонував како сум била кај некој човек и ми зема отпечаток од прст и ми вика уште седум години ке ти трае голготата што ја поминуваш.
    @Ketchup на тебе е ред:D,или било кој знае да го протумачи мојов сон?

20. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Леле јас само глупости сонувам без врска некои...
    Значи вака како чкљ ќе го претставам дечкото во сонот што го сонував(со тој чкљ имаме излезено и пишено на фејсбук ако значи нешто ова хаххха)...
    Значи вака:Сонував како друштвото негово се превозбудени и сите се бериме во една куќа каде се огранизираат припреми нешто како забава демек...и сега во моментов се случува некаков си палачинка фест.
    Чкљ ме ангажирва мене да купам се шо треба потребни состојки за палачинка фест...
    Значи поглуп сон амин...палачинка фест:headbang: