Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сонови

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од Claudia, 22 ноември 2009.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.963
    Допаѓања:
    179.666
    Дека треба порано да си легнуваш да спиеш:D

Убава бев или со точак?:rofl:

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    16.298
    Хахах дефинитивно тоа. Иначе убава беше иста како на аватарот :D.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    1.625
    Сношти сонував дека сум се разбудила од кома. Што може да значи?

4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    8.486
    Сонот има за цел да го одмори мозокот од сета напорна работа што ја завршил додека сте биле будни. За таа цел, понекогаш има потреба да ги помине настаните, доживувањата што сте ги имале дента. И тие сонови ги соновуме некако без многу емоции и брзо после будењето ги забораваме. На тој начин мозокот ги процесира информациите, чисти непотребни информации и си прави услови да прими нови битни информации наредниот ден. Во ситуации кога нашиот ум доаѓа до некакво сознание, идеа и сл. ама тоа не успева да дојде на ред во нашите секојдневни мисли и не доаѓа во фокусот на нашето внимание дури сме будни (од најразлични причини), мозокот ќе се обиде да ви ја сервира во сонот. Тоа значи дека таа информација не е доволно освестена, си седи негде во несвесното ама мозокот те потсетува да и обрнеш внимание, зошто ја препознава дека има потенцијал да е важна. Е проблемот е што мозокот нема да го каже тоа така директно, туку е индиректно преку симболи, асоцијации, чувства и сл. Значењето на овие симболи не е исто за секоја единка и не е универзално, иако постојат некои општи значења.
    Значи овие првите сонови што ги спомнав, нема потреба да се анализираат. Тие се продукт на нормалните процеси на мозокот. Се анализираат соновите кои се повторуваат почесто и соновите кои ви предизвикале толку силни емоции, било негативни, било позитивни, што не можете да ги заборавите долго откако ќе се разбудите, (како на пример кошмарите). Истотака, она што вас ве асоцира еден симбол, некој друг го асоцира на нешто друго. Се толкуваат симболите индивидуално.
    Јунг се занимавмал добар дел од својот живот со соновите и има напишано неколку книги кои ги има и кај нас по книжарите и ги има и на интернет. Тој сметал дека постојат универзални концепти, шаблони, обрасци, шеми или модели на мислење и однесување кои се својствени за сите луѓе и кои се основа на однесувањето, мислењето на сите нас. Јунг ги нарекол архетипови и сметал дека се вродени, т.е. дека со нив се раѓаме и дека сите ги имаме во несвесното. Ги сфаќал како продукт на еволуцијата на човекот и производ на искуството на сите генерации пред нас со реалниот свет во кој живееме. Архетиповите за него се истовремено и деструктивна и креативна сила што е во нашиот ум. Креативна ако инспирира нови идеи, а деструктивна кога тие идеи стануваат крути предрасуди кои не му дозволуваат на човекот да биде отворен кон нови откритија. Заради тоа сметал дека психолозите треба да им помогнат на луѓето заедно да ги интерпретираат соновите, да им помогнат да го освестат несвесното и да го искористат својот потенцијал во животот.

На Kerim и CrazyGirl15 им се допаѓа ова.
  5. Escape83

Escape83 Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    152
    Сонувам овие денови лоши сонови

На Dandra му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    43.125
    Не вервувам баш во толкувања и значење на сонови ама деновиве многу глупости сонував. Барем да си напишам тука да ми олесни. :rofl:
    Еднаш сонував експлозија и доаѓање на крајот на светот.
    А вчера како барав помош од познаник кој почина пред 5 месеци.
    Малку страв ме фати. :worried:

7. babygirl20

babygirl20 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2021
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    278
    Здраво :)
    Доколку некоја знае да толкува сонови би можела да ми помогне?:D
    Вака, сонував како сме дома седеле јас мама и тато.Татко ми донел крем да јадеме ама бил од кај баба(таа е почината веќе 8месеци) и рекол баба ти умрела.И ја велам да се јавиме на бато.Ја ѕвонам и бато ми се развикува односно ме кара.И ја плачам и одам да се избањам.Сум имала блакна под вилицата сум пошла во купатило.И почнала сум да ги бричам.Татко ми влехол и ја му се развикав. После едно машко почна да ја подава главата ја го падев оно пак и така оно седна на праг(пошо купатилото ни е надоградено не ни е во ќуќата) и таму имало други.После мама дојдела и она седнала.После не се сеќавам ама сум се разбудила(не вистина во сонот) и одма кај баба да вида дали е жива и таа ми прозборела.Ја среќна одма на бато ѕвонам.И се разбудив.
    Фала однапред. :)

8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    8.486
    Мене вака ми личи симболиката :
    Делот со баба ти која е почината, мислам дека е одраз на тоа што таа ти недостига и на желбата твоја да е жива, пак да ја видиш. (слично и јас сум сонувала и вака си го толкувам)
    Делот со брадата и тоалетот, треба да се обидеш да размислиш лично тебе што ти значат симболите- обично фацијални влакна се симбол зрелост (сексуална, полова). Те ѕиркале машки лица - татко, дечко некој... Види која емоција си ја чуствувала кога те ѕиркале. Ако е срам таа што преовладува, можеби така се осеќаш затоа што растеш и созреваш ама не многу обрнуваш внимание денски на твоите емоции, па сега мозокот го преживува тоа додека сонуваш. Треба време мозокот да се привикне на преодот од детство во возрасен (кој не трае колку што трае и пубертетот и може да трае години) и телесно и психички и емотивно, па нормално е да се осеќа срам во тој период.

9. babygirl20

babygirl20 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2021
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    278
    Здраво дечки. :D
    Другарка ми сонувала како на мајка и и паѓаат сите заби.Еден по еден, што би можело да значи? Инаку знае дека тоа значи смрт но дали на мајка и.Или на некој друг?
    Фала однапред :)

10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.616
    Допаѓања:
    39.154
    Ништо не значи.Не се замарајте со толкување на соништа и оптеретување, ако нешто значат тоа сигурно не е она што народот си го смислил како симболика.

Последна измена: 6 септември 2021
  11. Elf

Elf Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    2.134
    Сонував како јадам маслинки... незнам кај ми текнало ама никогаш не сум сонувала маслинки.
    Кујзне што значи.

12. s.w-e.e-t.y

s.w-e.e-t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    432
    Што значи морков на сон? После тоа сонував дека скинав и јадев црвена јагода..

13. babygirl20

babygirl20 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2021
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    278
    Здраво дечки, јас пак :D
    Сонував како сум била во градот кај бившио(оддалечени сме мн.)јас сум имала некоја работа таму и оддеднаш татко ми дошол сум му рекла да ме оденесе да го видам бившио(не сум го мислела ни свесно ни потсвесно за да го сонувам)сме отишле он седел под фонтаната и ме видел ние сме продолжиле нагоре и ја после сум му рекла на татко ми да свртиме од друг пат за да не не види тато рекол не оди по овој ние сме кренали а бившио пред тоа излегол на пат кога ја се свртев и коа сме поминувале он седел и ме гледал вифела сам едно машко и така сме се погледали и као сум одела напред некој од нив рекол со татко и оди како не ја е срам ја ништо требало да си ода и сам рекла на тато дека ќе си ода да не оди по мене он почнал да оди и ја сум му се развикала и една жена видов и ја прашав за автобуска а таа да ти била онаа шо ја знам и така почнавме да муабетиме она има дете и оно со нас ние сакавмe да се сликаме оно не ни даваше:lol:
    Фала однапред :D

14. girlfromnowhere

girlfromnowhere Нов член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Nemav baterija I odev Kaj Edna Zena da napolnam telefonot I tamu bila svekrva I I MI dadoa da go napolnam tel. Posle zemaa metla I sakaa da me tepaat Ama izbegav I Posle se vrativ po telefonot I ednata Zena zema pistol I mesto mene ja ubi taa drugata zoso izbegav. I koga begav po nivi me vidoa i sakaa da me udrat so trn ama ne mozhea - drugaka mi sonuvala ova ako moze da MI kazete so znaci tnx.

15. Ivanna23.

Ivanna23. Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2019
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    1.020
    Што значи бурма да сонуваш? Исто и бременост знам дека е тежина ама сонував дека имам труднички стомак дури и кој бил татко на бебето знам,а во реалност не сум со тој човек, немам дете, ни сум мажена, ниту пак се обидувам за бебе...Цел ден се чуствував убаво бидејќи бев пресреќна во сонот :inlove:

16. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    404
    Здраво девојки, што значи да сонуваш снег како паднал?

Значи сонував како се будам, а лето е и гледам надвор паѓа снег.
    Понатаму во сонот бев во едно дворче од каде што се гледаше дрво како гори, а снегот сеуште си беше паднат иако беше лето.
    Ладно не осеќав.

17. Ivanna23.

Ivanna23. Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2019
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    1.020
    Што значи да пловиш со бродче во езеро, бродот се нишаше и јас бев малку уплашена, потоа застана бродчето и тоа било кај една црква, излегов од бродчето и било пребаво, природа со дрва,цвеќиња,водата бистра...Знае некој?

18. Aleksandar1324

Aleksandar1324 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    12
    Не сонувам многу често, ама:
    Сонував другар (не многу близок од детство, но се дружиме).
    Е сега некое време 2 месеци некаде, е на работа, Австрија, Белгија, (не е важно, странство е, градежна работа). Го сонував како правам муабет со него, но нему му беа ампутирани двете раце, и ногата, правевме муабет, јас си викав: "да ти се мо*ам и на странство, и на се', не требаше да одиш", што те тераше да одиш...
    Појма немам што би можело да биде, ама ич појма немам. Чекам одговори.

19. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.373
    Допаѓања:
    20.958
    Сонувам една личност ама не ја гледам. Пример искочени сме со друштво и сите знаат и ја гледаат ама јас не, иако знам дека е таму.

20. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.350
    Допаѓања:
    26.223
    МАСЛИНКА
    дрво или плод - задоволство и среќа / добивка на лото; гранка од маслинка - мир и одмор; ако јадете маслинки - љубовна авантура која нема добро да заврши; ако видите шума од маслинки - ќе доживеете нешто необично.

На Elf му/ѝ се допаѓа ова.