1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сопствен бизнис

Дискусија во 'Барање работа' започната од fairy, 17 февруари 2010.

1. Azeret

Azeret Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    21
    Luge zdravo mi treba pomos vaka sakam da otvoram online butik normalno da kupuvam roba i da ja prodavam,za stranica znam da otvaram no kako odi toa so kargoto prakjane/zimanje pari dali pravis dogovor,dali ima nekoj drug trosok dali znae nekoj da mi objasni :))

2. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Dali ima nekoja registrirano kako zemjodelec? Pisete mi lp

3. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    503
    Zavisi dali za staz ke se registrias ili za da iskoristis ipart programata
    İmav blizok za staz samo sto bese registriran napolni 15g i se odjave pa soprugata se registrirase

4. Ivchence

Ivchence Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    Здраво на сите. Гледам еден куп профили на инстаграм и фб за секонд хенд продажби на облека. Јас имам еден вагон облека некои и ги подарувам но какво е денешново време сите сакаме да заработиме нешто. Значи за достава можам и лично да доставувам и да имам како pick up локација а ме интересира дали треба да отворам фирма и такви глупости зашто пари на сметка нема да ми стигаат, договори со карго не правам и слично..?

5. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    2.100
    По правило треба фирма затоа што ќе вршиш трговска дејност продажба на добра во случајов облека, но во реалност никој не отвара фирма за ваков вид на продажба освен ако не започнеш да продаваш од дуќан, тогаш задолжително треба фирма. Значи ако продаваш на овој начин што пиша не ти треба фирма.

На Ivchence му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Liammama1

Liammama1 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Zdravo na site. Mi treba pomos za otvaranje na gaming box . Dokolku nekoj ima iskustvo u poznavanje me molam da me kontaktira. Znaci potrebno mi e iskusen covek koj e zapoznaen so gaming za pomos na nabavka na kompijuteri I ostanata oprema za gaming studio. Ke si platam za ualugata . Fala

На Lemon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    2.249
    Здраво, ме интересира дали почнавте и ако да што како оди процедура.

8. ел1919

ел1919 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2017
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    343
    Работам со нокти и трепки веќе 4та година но дома во посебно доградува просторија од куќата.Вработрна сим но сакам да напуштам од работа и да се регистрирам како занаетчија
    Знае ли некој што документи ми требаат и која е процедурата?

9. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Оди прашај во Централен регистар, или јави им се, мислам дека занаетчиите директно кај нив се регистрираат без надомест.

Еве овде имаш некои информации
    https://zkomora.com.mk/предности-да-се-регистрирате-како-зан/

На ел1919 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Dali kako digitalen nomad moze nekako da si plakas penzisko i zdravstveno

На android му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    Побарај на ФБ - Native Teams, платформа за фриленсери.

12. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    78
    Здраво. Со сопругот размислуваме за отворање на бизнис, конкретно игротека со дел за возрасни. Ние живееме во внатрешноста, и во нашиот град има само една таква игротека која патем е и на излез од град, и уште две игротеки но без простор за седење за родителите.
    Ме интересира дали треба посебна дозвола за игротека, далу постојат критериуми. Дали знаете од каде можат да се набават реквизити за играње, од тие големите гумени, со тунели, лизгалки... секоја информација би ми била од помош.

13. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Samo mi dadoa cemovnik koj e smesen, i ne sum sigurna dali ke me prijavat, da ne odat parite za zdabe. Poarno ke najdam firma da me osigura, kako levo smetalo hhhhhh toa e

14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.787
    Допаѓања:
    173.152
    Колку ти рекоа?

Јас осигурав пријателка моја лани така, не е ништо комплицирано

15. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Aj vo lp pisi mi kako Odi postapkata, da ne pisime na zid tuka

16. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    Не знам како функционираат, мене ми се појави како опција, и мислев дека се во ред :).

17. Alessandr0

Alessandr0 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    214
    Тука го имаш целиот закон и можеш детално да се информираш, ако нешто не ти е јасно пиши ми во порака
    https://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2015/08/Zakon-za-zanaetchistvo-07-12-2015.pdf

Лесно и едноставно. Робата ја пакуваш и ја носиш во каргото таму се пополнуваат податоци. Се договараш со тој што ја прима робата дали ти или тој ќе го плати каргото (трошокот). Кога ќе му стигне робата (кај тој што ја праќаш) тој мора да го плати каргото и самата роба (цената на производот) и му го даваат пакетот, за 2 3 дена парите стигаат во каргото каде што си пратил (пример Скопје ако си од таму) и со листот (со податоците) си ги подигаш парите. Карго Експрес остава опција да направиш договор со нив на нивната веб страница има истакнато услови. Пример имаш одреден % на попуст на месечно ниво - ако праќаш преку нив пример над 10 пратки во месецот и над 2000 денари промет имаш 9% попуст ќе си видиш таму сега да не ги наведувам сите.

https://akademik.mk/servisni-informacii/postapka-za-upis-na-trgovets-poedinets-vo-trgovski-registar/

За набавка на роба од Турција имам другар со бутици тој повеќе од 10 години оди во Турција два до три пати месечно. Напочеток многу јасно дека ќе биде тешко, тој веќе ептен е влезен во шема. Еднаш бев со него па ќе се обидам да објаснам на кратко. Резервираш карта автобуска и се качуваш од Скопје или попатни градови до Гевгелија (ако си од друг град со кола одиш до Скопје или до граница) 2019 година бевме картата автобуска беше околу 2800 денари повратна карта. Тргнавме околу 19 часот (среда) стигнавме околу 5 часот сабајле (веќе четврток) се сместивме во хотелот на истиот газда со автобусите. Има голем хол каде БЕСПЛАТНО имаш појадок / кафе / сок и можност да одмориш до 8 часот (додека се отворат бутиците за набавка на роба оние што продават на големо) се јавуваш од хотелот и потврдуваш кој ден се враќаш за Македонија (дали истиот или друг ден) од 8 саат до 16 имаш време да пазариш (ако се враќаш истиот ден). Хотелот е на 1 км од Капали Чаршија и на околу 2-3 км од Босфорот и тука се сите бутици што продаваат роба на бутици од Балканот и тука се и карго базите. Од 8 часот од 12 часот ја набавивме робата (невестински фустани и свечени како и роба за машки бутик) лесно оди затоа што тој се познава со сите сопственици на бутици и секаде не пречекаа со кафе / чај / сок и голем дел од нив разбираат македонски / српски / бугарски јазик. Одма право ја спакуваа робата во кутии големи и се носи во карго базата и за 2 до 3 дена истата е во Македонија. Од 12 до 16 часот бевме на ручек / возење на Босфор со брод. Во 16 часот се вративме во хотелот. Инаку тие што немаат искуство или купиле помала количина на роба ставаат во куфери како да се враќаат од одмор (најчесто одат татко - син, мајка - ќерка за да може повеќе роба да донесат) ако си искусен со карго. Во 17 часот бесплатно од хотелот те носат на главната автобуска станица во Истанбул и во 18 часот тргна автобусот за Македонија. Тој (другарот со бутиците) веќе е ептен навлезен и некогаш кога има голема побарувачка на роба за да не оди порано од планираното за Турција по телефон нарачува роба и овие му ја праќаат нарачката по роба. Значи трошок за карта 50 евра таму за храна 3 4 пати да јадеш повеќе од 70 80 евра немаш трошок (зборам за 2019 година) сега може да е поскапа автобуската карта (не сум сигурен колку е сега) но повеќе од 100 евра нема да имате трошок за автобуска карта и јадење.

Ако сакате нешто плус пишете ми порака

Имам пријател со бутици (бутик за невестински фустан сега пополека се враќа во нормална работата некако поради пандемијата, бутик за свечени фустани и бутик за машка облека) за време на пандемијата искрено имаше потешкотии, но веднаш започна со онлајн продажба и тоа само преку фејсбук и инстаграм и искрено машкиот бутик беше полн погодок многу му успеа и одлично му оди. Моментално е задоволен со работата, робата ја носи од Турција (оди 2 до 3 пати месечно). Бутиците се во Струмица локацијата е одлична и е задоволен.

https://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2015/08/Zakon-za-zanaetchistvo-07-12-2015.pdf

Последна измена од модератор: 11 февруари 2022
    На Lemon и Stark им се допаѓа ова.
  18. Butterfly522

Butterfly522 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    78
    Дали некој се занимава со dropshipping? Сакам да продавам облека но без држење на залиха дома, туку како ке ми порачат да порачам од турција и да ми стигне за неколку дена, онлајн бутиците што работат на овој начин се среќаваат многу често, во денешно време ретко кој држи залихи дома, па ако има некој овде искуство да ми сподели што, како, како да најдам suppliers и слично?

На ReMly и Lemon им се допаѓа ова.
  19. android

android Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2022
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    167
    Suppliers можеш да најдеш од aliexpress или alibaba. Слободно во делот за чат пиши им ја твојата идеја и ќе ти вратат со кои производи можеш да соработуваш со нив. Моментален проблем е шопингот од Кина затоа што многу чини. За дропшипинг не треба да стигаат до тебе производите, па ти да ги праќаш, туку од производителот се праќаат директно до крајниот корисник.

Ако сакаш да работиш само во Македонија, тогаш би ти препорачал да се откажеш од идејата. Тука луѓето не купуваат со картички онлајн. Нарачуваат на фб и инста, а онлајн нарачуваат од веќе реномирани страници.

Би било добро доколку успееш да направиш интернационална веб продавница со сигурни suppliers. Можам на чет повеќе околу payment method за интернационални плаќања и други обврски кои ќе следат.

Да. Отвори твоја сопствена фирма во било кое сметководствено биро. Пријави се на плата и пуштај си месечно. Сметководството ќе ти праќа пресметка за придонеси и плата. Тоа што го заработуваш како дигитал номад ќе го префлуваш на твојата фирма и ќе си пушташ плата.

Последна измена од модератор: 9 април 2022
  20. fluffy pie

fluffy pie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Сакам да отворам слаткарница дали некој може да ми каже како оди тоа некој совет