Здраво сакам да отворам бизнис некој но сум вработено дали некој знае како оди за вработени за отворање фирми? Фала
Можеш да бидеш и оснивач и управител на фирми, без разлика што си вработен/а на друго место. Единствено ќе можеш да се пријавиш на дополнителни часови во твојата фирма како вработен, 10 или 20 часови месечно, но не со полно работно време додека си вработен на друго место.
Ти треба простор опремен по хасап Регистрирана фирма Фискална каса.. Сето ова ти е околу 10.000 евра најмалку..
Фискална каса 250+ евра Регистрирање на фирма - бесплатно најчесто ако потпишеш договор за 12месеци сметководство ама треба 100 евра за упис на влог или 200 евра без договори и со влог 3000-4000 месечно за сметководител, зависи од прометот и фактурите некогаш и поскапо Зависи каква и колку роба ќе набавуваш и продаваш, стави си сам пресметка плус опремување на продавницата Ако продаваш алкохол 20.000денари за лиценца за продавање алкохол и 8500 месечно за придонеси
Здраво дечки. Што мислите за идејата да се отвори локал со готвена храна во Скопје..дали би имало заработувачка? Или можеби некоја друга бизнис идеја да ми даде некој
Ако отвораш нешто такво, убаво да си прочиташ законите и правилниците за објекти за продажба на храна. Има еден куп регулативи, најубо е со некој инспектор за храна да си се консултираш.
Од секој бизнис има заработувачка ако знаеш да го работиш како што треба. И најубава идеја за сопствен бизнис е сопствената, она што знаеш да го работиш.
Zdravo dali znae nekoj za otvaranje na osiguritelna kancelarija kade treba za se obratam za podetalni informacii
Осигурителните компании се посебно регулирани секаде, мора да се акционерско друштво и бараат сериозен кеш (читај милиони) за да можеш да размислиш да отвориш поради покритието на секоја полиса која евентуално би ја издал/а. Ако мислиш на подружница или регионална канцеларија на веќе постоечка осигурителна компанија, треба најпрво да си вработена во истата и во договор со нив, што веќе секако не претставува сопствен бизнис. Додуша и акционерските друштва не можат да бидат сопствен бизнис на едно лице
Дали некој од вас што пишавте за занаетчиска комора дозна некоја информација плус? Не го разбирам законот, односно ништо не ми е јасно. Колку се плаќа? Како? Можам од дома да работам? Читам за паушалот, ама навистина ништо не сфаќам, колку е месечно за придонеси? Односно сакам да ги знам сите трошоци. Што ако ете некогаш не правам ни толку промет?
Моментално минимум придонеси ти се 7400 денари. Занаетчија ти е најдобра опција во однос на трошоци, инаку.
Да знам тоа, ама колку се давачките така. Јас немам месечно толку заработка, но се надевам нели дека некој ден ќе станам успешна Едит: читам во законот доказ за стручно образование и тоа ме буни.