Сопствен бизнис

Дискусија во 'Барање работа' започната од fairy, 17 февруари 2010.

1. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Обично вадат од Работничкиот Универзитет, по поминати обуки од 2-3 месеци ако немаш ништо стручно завршено или ако не си била на пракса. За фризери и козметичари околу 2-3 месеци траат обуките. Во Струмица имаат простории на пример, треба да има и по другите градови ако не си од Скопје.

2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.288
    Допаѓања:
    22.473
    Имам гимназија, а за моево баш и не знам дали има стручно било што...
    Не е фризер, депилација и слично.
    Правам персонализирани подароци, торти од хартија и слично.

3. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Еве ја цела листа, најдоле има листа на дејности за кои не е потребно образование, па регистрирај се со 'Останати лични услужни дејности, не спомнати на друго место'

Прикачени фајлови:

• pravdejnosti.pdf
      Големина на фајлот:
      103,5 KB
      Прегледи:
      36
    На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pucvalcic

Pucvalcic Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    Здраво сакам да отворам козметичко студио за нега на лице и тело па дали знаете отприлика како оди постапката, што се ми треба, и колкави трошоци има?

5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.787
    Допаѓања:
    173.152
    Од кај ние би знаеле колку би ти чинела опремата?
    Тоа ти е трошок, исто и за основање и влог.. друг немаш.

Е после идат придонеси, даноци, сметководител, свашта..

6. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    8.850
    Сакам да си отворам онлајн бутик, каде што ќе може да се плаќа онлајн и со картичка.

Веќе имам друга фирма моја, преку која сум и осигурана. Дејнодта е сосема различна, нр можам да ја користам.

Имам некои прашања за искусни:

- Дали морам фирма да отворам за онлајн продавница? Можам ли само да се регистрирам како поединец, и да си плаќам данок или што и да треба.
    Ако отворам, не ми е јасно со осигурањето како ќе сум, бидејќи веќе сум осигурана.

- Роба ќе имам од неколку земји, достава со карго. Може ли да ми кажете од кои карга/компании џа достава од други држави дте задоволни? И колку е царината за облека?

Во благодарам однапред.

7. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    2.100
    Штом веќе имаш отворено ДООЕЛ/ДОО итн., не ти треба нова фирма за да вршиш онлајн продажба, евентуално ако во постојната фирма дејноста не е трговија, продажба и слично, само ќе треба да ја додадеш таа дејност како основна дејност доколку онлајн бутик ти биде основна дејност, исто и во називот, значи ти треба само промена на назив и дејност на постојното трговско друштво кое го имаш, попластично да објаснам ако имаш на пример:

Друштво за консалтинг услуги ТРЕВОР ДООЕЛ Скопје (со дејност консалтинг), тогаш треба да направиш измена во назив и приоритетна дејност, на пример:

Друштво за трговија и консалтинг услуги ТРЕВОР ДООЕЛ Скопје (со приоритена дејност трговија или слично според Националната класификација на дејности), ако сакаш приоритетната дејност да ти остане иста, а претходно при основање си прифатила да ги работиш сите дејности според НКД, тогаш доволно е само промена во називот да се направи, иако во пракса никој ништо не менува има фирма за произвидство на чевли како приоритетна дејност и назив исто таков, а дава консалтинг и маркетинг услуги, нејсе, ако имаш ТП тогаш за онлајн бутик ќе треба да отвориш ДООЕЛ, затоа што ќе работиш со странство, а со ТП може да се работи само во мк.
    За подетално пиши ми порака.

На marlonbrando69 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.787
    Допаѓања:
    173.152
    Јас имам една дејност а работам и фактурирам 4 :)

Од карго, јас бидејќи продавам кршлива роба, до сега од ниедно не сум задоволна:( АМА сепак сум најзадоволна од карго експрес и со нив соработувам.
    Брзи се и само тоа ми е важно ..

Е сега, да знаеш дека секоја банка има свој начин на соработка со фирми што имаат онлајн продавници и некои се жива мизерија:|

На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Julijana Radeska

Julijana Radeska Нов член

Се зачлени на:
    17 септември 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Zdravo dali ke moze da mi pojasnish malku okolu pronaodjanje butici ili dobavuvaci od mk shto nosat roba od Turcija potocno by sakala nakit da poracam
    Te Molam da mi objasnish ako moze malku podetalno kako da najdam dobavuvac od Turcija

Dali pocnavte biznis so nabavka na roba od Turcija? Sakam nakit da poracam dali moze da mi pomognete kako se naodzaat na Instagram?

Dali imash otide

Dali imash otideno vo Turcija ili se on line naracuvash?

Последна измена од модератор: 18 септември 2022
    На Kvini му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    3.278
    Online...веќе 7 пати направив нарачка.. во вредност околу 300 евра од две различни страни

11. Julijana Radeska

Се зачлени на:
    17 септември 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Imaat broevi za whats up ama neznam

Na whats up pocna da kontaktirash? Imaat broevi ostaveno samo neznam kako bi pocnala razgovor I na koj jazik

Dali site pracaat roba za Kaj nas I kolku cini kargoto? Izvini te udaviv so prashanja ama znaesh kako e za pocetnik

Последна измена од модератор: 18 септември 2022
  12. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    3.278
    На вибер контактитам на англиски доставата ја плаќаш зависно од нарачката колку тежи,колку место зафаќа јас секој пат различно платив од 20 до 80 евра и си ја чекам праткта на место каде што одговара на доставувачот (Прашај си се што интересира најубаво ќе си се договориш со нив)
    -првата пратка ми беше сума од 150 евра алишта само мој број си реков ако нарачувам и препродавам а не оди барем јас ќе си ги носам
    -да, заработувам мала сума (полека но сигурно)
    -уште не, на инста или фб продажба низ комшилук, другарки итн...

13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.616
    Допаѓања:
    40.103
    Јуле нема потреба да спамираш со 10 мислења едно по друго и тоа на латиница. Пиши си у едно се што имаш или пиши во порака.
    Правиламна форумов се тоа.

14. Julijana Radeska

Се зачлени на:
    17 септември 2022
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    OK fala ti za pomoshta ako treba neshto pak ke ti pisham❤️

15. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    606
    Ке можел ли да ми ја кажеш страната

На ReMly му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    2.249
    Здраво сакам за почеток да почнам продажба на гардероба онлајн, па доколку некој од Вас има со таков бизнис да ми даде совет околу страна што како ? И еве ме интересира за набавка на роба дали само земате од Турција како порачувате имате ли некоја страна нивно ли е карго ?

Фала однапред, убав ден на сите.

17. Kristina8812

Kristina8812 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2019
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    9

Здраво, гледам немаш добиено одговор...
    Јас работам фреленс маркетинг и исто размислувам за отворање на своја фирма, пошто имам стабилни клиенти, тие си го плаќаат даноток за мене, за да сум чиста пред закон. Али ќе ти кажам дека одма да отвориш фирма многу трошкови ќе имаш од економска гледна точка, економист сум по образование. Не студирав во Макеоднија и пред некое време ги учев законите за извоз, увоз, даночење и слично... Подобро би ти било да почнеш да видиш како тера и после да се регистрираш, пошто конкуренција во твојот сектор е БРУТАЛНА. Брутална од типот на прениски цени и чести превари на клиенти, како од страна на малопродажба, така и од страна на големопродажба, пособено при увози.
    Искрен совет, пази се од добавувачи, се краде од нарачаното на големо...

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nefi

nefi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, otvoram online stranica, me interesira za dobra reklama sto bi mozela da napravam, orvo nesto sto mi pomisliv se influenserkite, me interesira ako ste imale iskustvo okolu toa, kolku naplakjaat za reklamiranje, spodeluvanje itn...neznam voopsto kako odat tie raboti, i ako imate nekoja ideja da mi pomognete za dobra reklama dobrodojdena ke bide blagodaram

19. Elena.p.gg

Elena.p.gg Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    21
    Zdravo na site
    Dali nekoja od vas moze da mi kaze kade mozam da nabavam materijali za izrabotka na drzaci za cucla..
    Ili dali imate nekoja poznanicka sto raboti takov biznis pa da mi kazete..

20. Pucvalcic

Pucvalcic Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    Здраво за отварање на онлајн бутик што се е потребно ако може некој да ми каже, која е процедурата, треба ли да се регистрира како фирма....?