Обично вадат од Работничкиот Универзитет, по поминати обуки од 2-3 месеци ако немаш ништо стручно завршено или ако не си била на пракса. За фризери и козметичари околу 2-3 месеци траат обуките. Во Струмица имаат простории на пример, треба да има и по другите градови ако не си од Скопје.
Имам гимназија, а за моево баш и не знам дали има стручно било што... Не е фризер, депилација и слично. Правам персонализирани подароци, торти од хартија и слично.
Еве ја цела листа, најдоле има листа на дејности за кои не е потребно образование, па регистрирај се со 'Останати лични услужни дејности, не спомнати на друго место'
Здраво сакам да отворам козметичко студио за нега на лице и тело па дали знаете отприлика како оди постапката, што се ми треба, и колкави трошоци има?
Од кај ние би знаеле колку би ти чинела опремата? Тоа ти е трошок, исто и за основање и влог.. друг немаш. Е после идат придонеси, даноци, сметководител, свашта..
Сакам да си отворам онлајн бутик, каде што ќе може да се плаќа онлајн и со картичка. Веќе имам друга фирма моја, преку која сум и осигурана. Дејнодта е сосема различна, нр можам да ја користам. Имам некои прашања за искусни: - Дали морам фирма да отворам за онлајн продавница? Можам ли само да се регистрирам како поединец, и да си плаќам данок или што и да треба. Ако отворам, не ми е јасно со осигурањето како ќе сум, бидејќи веќе сум осигурана. - Роба ќе имам од неколку земји, достава со карго. Може ли да ми кажете од кои карга/компании џа достава од други држави дте задоволни? И колку е царината за облека? Во благодарам однапред.
Штом веќе имаш отворено ДООЕЛ/ДОО итн., не ти треба нова фирма за да вршиш онлајн продажба, евентуално ако во постојната фирма дејноста не е трговија, продажба и слично, само ќе треба да ја додадеш таа дејност како основна дејност доколку онлајн бутик ти биде основна дејност, исто и во називот, значи ти треба само промена на назив и дејност на постојното трговско друштво кое го имаш, попластично да објаснам ако имаш на пример: Друштво за консалтинг услуги ТРЕВОР ДООЕЛ Скопје (со дејност консалтинг), тогаш треба да направиш измена во назив и приоритетна дејност, на пример: Друштво за трговија и консалтинг услуги ТРЕВОР ДООЕЛ Скопје (со приоритена дејност трговија или слично според Националната класификација на дејности), ако сакаш приоритетната дејност да ти остане иста, а претходно при основање си прифатила да ги работиш сите дејности според НКД, тогаш доволно е само промена во називот да се направи, иако во пракса никој ништо не менува има фирма за произвидство на чевли како приоритетна дејност и назив исто таков, а дава консалтинг и маркетинг услуги, нејсе, ако имаш ТП тогаш за онлајн бутик ќе треба да отвориш ДООЕЛ, затоа што ќе работиш со странство, а со ТП може да се работи само во мк. За подетално пиши ми порака.
Јас имам една дејност а работам и фактурирам 4 Од карго, јас бидејќи продавам кршлива роба, до сега од ниедно не сум задоволна АМА сепак сум најзадоволна од карго експрес и со нив соработувам. Брзи се и само тоа ми е важно .. Е сега, да знаеш дека секоја банка има свој начин на соработка со фирми што имаат онлајн продавници и некои се жива мизерија
Zdravo dali ke moze da mi pojasnish malku okolu pronaodjanje butici ili dobavuvaci od mk shto nosat roba od Turcija potocno by sakala nakit da poracam Te Molam da mi objasnish ako moze malku podetalno kako da najdam dobavuvac od Turcija Dali pocnavte biznis so nabavka na roba od Turcija? Sakam nakit da poracam dali moze da mi pomognete kako se naodzaat na Instagram? Dali imash otide Dali imash otideno vo Turcija ili se on line naracuvash?
Imaat broevi za whats up ama neznam Na whats up pocna da kontaktirash? Imaat broevi ostaveno samo neznam kako bi pocnala razgovor I na koj jazik Dali site pracaat roba za Kaj nas I kolku cini kargoto? Izvini te udaviv so prashanja ama znaesh kako e za pocetnik
На вибер контактитам на англиски доставата ја плаќаш зависно од нарачката колку тежи,колку место зафаќа јас секој пат различно платив од 20 до 80 евра и си ја чекам праткта на место каде што одговара на доставувачот (Прашај си се што интересира најубаво ќе си се договориш со нив) -првата пратка ми беше сума од 150 евра алишта само мој број си реков ако нарачувам и препродавам а не оди барем јас ќе си ги носам -да, заработувам мала сума (полека но сигурно) -уште не, на инста или фб продажба низ комшилук, другарки итн...
Јуле нема потреба да спамираш со 10 мислења едно по друго и тоа на латиница. Пиши си у едно се што имаш или пиши во порака. Правиламна форумов се тоа.
Здраво сакам за почеток да почнам продажба на гардероба онлајн, па доколку некој од Вас има со таков бизнис да ми даде совет околу страна што како ? И еве ме интересира за набавка на роба дали само земате од Турција како порачувате имате ли некоја страна нивно ли е карго ? Фала однапред, убав ден на сите.
Здраво, гледам немаш добиено одговор... Јас работам фреленс маркетинг и исто размислувам за отворање на своја фирма, пошто имам стабилни клиенти, тие си го плаќаат даноток за мене, за да сум чиста пред закон. Али ќе ти кажам дека одма да отвориш фирма многу трошкови ќе имаш од економска гледна точка, економист сум по образование. Не студирав во Макеоднија и пред некое време ги учев законите за извоз, увоз, даночење и слично... Подобро би ти било да почнеш да видиш како тера и после да се регистрираш, пошто конкуренција во твојот сектор е БРУТАЛНА. Брутална од типот на прениски цени и чести превари на клиенти, како од страна на малопродажба, така и од страна на големопродажба, пособено при увози. Искрен совет, пази се од добавувачи, се краде од нарачаното на големо...
Zdravo, otvoram online stranica, me interesira za dobra reklama sto bi mozela da napravam, orvo nesto sto mi pomisliv se influenserkite, me interesira ako ste imale iskustvo okolu toa, kolku naplakjaat za reklamiranje, spodeluvanje itn...neznam voopsto kako odat tie raboti, i ako imate nekoja ideja da mi pomognete za dobra reklama dobrodojdena ke bide blagodaram
Zdravo na site Dali nekoja od vas moze da mi kaze kade mozam da nabavam materijali za izrabotka na drzaci za cucla.. Ili dali imate nekoja poznanicka sto raboti takov biznis pa da mi kazete..
Здраво за отварање на онлајн бутик што се е потребно ако може некој да ми каже, која е процедурата, треба ли да се регистрира како фирма....?