Можеш да отвориш на твое име. Сметководител може да ти објасни, може и адвокат. Отварањето фирма со непаричен залогот беше околу 200-250 евра, ако се прави проценка на недвижни работи за залог (со тоа што имаш цела година да го впишеш) Сега може ја кренале тарифата ама отприлика толку беше. Има овластени регистрациони агенти кои регистрираат.. Не секој сметководител регистрира и не секој адвокат.. Месечно имаш трошоци за плата и придонеси, (можеш и ти да се пријавиш на некој саат, не мора друго лице) имаш трошоци за сметководител и годишно за фирмарина и завршна сметка (некои сметководители не ја наплаќаат завршната)
А бидејќи јас веќе сум вработена на друго место, дали морам да се пријавам како вработена и тука, или дали воопшто морам да имам вработен?
Ако си вработена на 40 саати не, не можеш да се пријавиш во твојата фирма. Можеш да бидеш сопственик(основач). Ти треба и управител, тоа не можеш да бидеш ти, а за трошоци не знам. Ова е се што знам моментално до сеа што сум бркала.
Дали може и од каде нарачувате брендирана гардероба за да ја продавате во мк? Која е процедурата ме интересира? Фала
Можеш да бидеш и сопственик и управител и покрај тоа што работиш во друга фирма. Во принцип ЗТД мислам во член 29 беше утврдува кој НЕ МОЖЕ да биде управител или основач, но бидејќи немала фирма досега најверојатно нема забрана по членот. Така да може да биде управител и може да отвори фирма иако веќе работи.
Здраво Може ли некој ако знае да ми објасни нешто...еве ја ситуацијата Основав фирма, се пријавив како вработена,значи сум и Управител и вработен... Е сега, сакам да се одјавам на некој месец, зашо ми се многу трошоци моментално, а немам приходи... Прашањето ми е, Дали фирмата ако остане само на Управител, без вработени може да функционира...во стил дали можам како Управител да плаќам некои фактури, или па некој друг да ми уплаќа (за онлајн продажба дека е)?
Можеш, нема потреба од вработени. Фактура се плаќа у банка и таму не те прашуваат дали си вработен или не, само ја приложуваш картицата.
Преку фирма ако плаќаш директ фактури, мора на налогот да се потпише лице кое е овластено во банката. Во случајов тоа си ти. Вчера баш прашував во банка за ова. Јас на пример, не можев да уплатам административна такса, иако сум управител, зошто немав оовластување од основачот. За дневен промет може да уплати било кој.
Здраво, постапка да се отвори угостителски објект за здрава храна? И доколку има некој пресметано од прилика почетни трошоци?
Зависи дали ќе готвиш (печеш) или не.. Дали ќе продаваш можеби сирови торти, ладни оброци, салати итн...многу малку информации даваш Ама без 12.000 евра тешко... Витрини, фрижидер, замрзнувач, каса, иноксни работни маси, печка/горилници/шпорет .. Ао треба да купиш комора за стасување ете ти плус пари.. Мали ситни апарати дозволени за работа никако не ти се испод 400 евра еден.. Итн итн За моите производи, мојата математика беше 25000 евра, ама мене и дупликатор ми требаше Постапка.. Прво регистрираш фирма, после имаш трчканици.. Санитарни книшки, дозвола за работа/производство, ујп, обука за хасап, ред други глупости... Ако не се откажеш од одма, после другото е лесно
Ај и јас да поставам прашање... Многу размислувам, а и не брзам во моментов, ова може и тек за година дена да биде. Сакам продавничка, ајде така ќе ја крстам. Значи планот е во стилот на пррсонализирани подароци, хартиени торти, топери, кутивчиња, чашки, тањири, сламки... Како и други ситници.. Привезочиња, магнети, чаши, рамки, здравје боже па и покани, визитки, флаери.. Не знам дали се ова би можело да оди под една дејност. И што се ми е потребно. Со оглед на тоа нели дека би ги полнела тортите со чоколатца, како и персонализирани чоколатца, вина...
Сакам да отворам нешто како книжара да има материја што ги има секоја книжара и плус да има материјали за декорација како што се монистри волници конци , плишани играчки балони со хелиум можеби и персонализирани украси, за почеток без копирање,печатење би работела. Ме интересира колку би бил првичнио влог од прилика за да се отвори вакво нешто. Ако има некој што воде ваков или сличен бизнис имам и други прашања.
Мислам дека под 20000 евра нема да бидеш, зависи и колку снабдена сакаш да биде. Хелиумот е скап на пример. Можеш да прашаш во Тримакс да направите договор да продаваш нивни производи, можеби ќе ти помогнат за првичниот влог, а за балони и остали декорации можам да прашам за контакт, па да ти пишам да одиш да прашаш, познавам фирма што увезува и може да те снабди со квалитетна роба.
Здраво. Сакам да отворам мала градежна фирма. Во моментов имам точно 29 години, ме интересира кои од мерките би можеле да ми користат? Исто така, со оглед на тоа што сакам да земам механизација која кошта повеќе од сумата што ја даваат, дали има можност со тие грантови да се плати дел и остатокот да си го доплатам? При отварање на фирмата, пошто претпоставувам треба да е ДООЕЛ, дали веднаш треба основачки влог или може подоцна да се впиши? И последно, бидејќи сум веќе вработена, дали може да отворам фирма и во неа да сум пријавена на дополнително работно време? Фала
Основачкиот влог можеш да го внесеш до една година од отварањето на фирмата ама и не мора да биде паричен, може да биде и некоја опрема. Ти ќе бидеш сопственик на фирмата ама не можеш да бидеш пријавена ако на другото место си на полно работно време. Инаку, @Forca може да ти помогне да ја отвориш фирмата.
Дали имате искуство со работење онлајн/продажба. Дали може да се работи без да се отвори фирма? И друго прашање, дали склучиле договор со карго служба или рандом ги испраќате пратките кои се за во друг град?
Градежна фирма за да може да се работи треба барем да може да извади лиценца Б За неа 5 или 6 вработени требаше да имаш најмалку, од кои 2 инженери со лиценца
Ги знам и исполнувам потребните услови во однос на работење на градежна фирма, сепак ти благодарам. Прашањето ми е во однос на отварање на фирма, и дали можам да добијам некој од пакетите мерки за започнување бизнис.
Моментално не, бидејќи нема мерки за грантови Мислам нема да влезеш во тие до 29год, мене тогаш така ми рекоа и ме префрлија во обичната група За нормалните грантотви можеш да аплицираш кога ќе има повик. ДООЕЛ ќе си отвориш после тоа..